Virtual reality bij een pakje boter

Door Frozen op woensdag 12 november 2014 18:30 - Reacties (23)
Categorie: Hardware, Views: 10.972

http://i.snag.gy/Tsnea.jpg
Virtual reality, vind jij dat ook zo gaaf? Een op je af vliegende slang, of granaatscherven in een shooter? Ik vind dat soort dingen super gaaf, want dan krijg je dingen niet meer als zijnde 2D binnen, maar 3D. Echter is VR over het algemeen nog erg duur. Denk maar eens aan de Oculus Rift of gelijksoortige projecten. De vraag is dan of je wel echt 1000 euro wilt aftikken voor een apparaatje waarvan je niet weet of je er misselijk van wordt en of je het wel vaak gaat gebruiken. Toch ben ik op zoek gegaan naar zo'n apparaatje, al was het alleen maar voor het "hebben" ervan.
Ik had een aantal criteria:
 • Goedkoop
 • Makkelijk
 • Leuk
Eigenlijk kwam ik toen al gelijk bij de Google Cardboard terecht.

Wat is een Google cardboard?

De Google Cardboard is een van karton gemaakte Virtual Reality (VR) bril. Deze werkt in combinatie met een android smartphone en is over het algemeen vrij goedkoop vergeleken met andere VR-brillen. Je krijgt de Cardboard binnen als een soort van bouwpakket die je in elkaar moet zetten.

Waar koop je een Google cardboard?

Ik heb mijne voor $4,50 incl. verzendkosten op ebay gekocht: http://www.ebay.com/itm/1...geName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Een cardboard hoeft niet meer dan $5 te kosten. Wil je er echter 1 die van plastic is gemaakt en een hoofdband heeft, dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Is dat het waard? Ik denk van wel, aangezien het vasthouden van de cardboard wel een beetje vermoeiend is.

Hoe zet je een Google cardboard in elkaar?

 • Als het goed is krijg je bij je bouwpakket de volgende dingen:
 • Karton
 • 2 lenzen
 • 2 magneetjes
 • 2 stukjes "harige" tape.
Als je dat allemaal hebt, dan kan je aan de slag gaan met bouwen. In onderstaande video wordt de cardboard gebouwd.

Hoe werkt een Google cardboard?

Je linker en rechteroog krijgen allebei een apart en dus iets ander beeld als je ergens naar kijkt. Dit is omdat ze beide het object vanuit een andere hoek bekijken. In de hersenen worden deze 2 beelden omgezet tot 1 beeld. Dit beeld is wat jij nu waarschijnlijk "ziet".
Echter kan een oog niet op een afstand van 5 centimeter iets scherpstellen. Daarom gebruik je een lens met een focale lengte (brandspuntafstand) van ongeveer 5cm. Op deze manier is het wel mogelijk om beelden te zien die minder dan ~15cm bij je oog vandaan staan.
Een resultaat hiervan is dat het beeld vergroot wordt. Wat betekent dat nou? Dat de kans aanwezig is dat je pixeltjes gaat zien op je telefoon. Doe het daarom met een android telefoon met een zo hoog mogelijke pixeldensity (ofwel dots per inch).

Wat kan je met een Google cardboard?

Je kan met een cardboard eigenlijk best veel. Je kan videos en films in 3D bekijken, maar ook computerspellen. Bovendien geeft het je een gevoel alsof je midden in de film of in het computerspel zit. Wie kent er niet die video van een meneer die een Oculus rift op had met achtbaan filmpje en toen viel?

Wat heb je dan nodig om het echt te laten werken vraag je je af?
 • Een windows computer
 • Een android telefoon (met een zo hoog mogelijke Dots per inch)
 • Een kabeltje om de telefoon met je computer te verbinden
 • Trinus Gyre app
 • Trinus Gyre server
Trinus Gyre is een programmaatje die de gyroscoop van de telefoon kan aanspreken en dit signaal door kan geven aan de computer. Je kan dit programmaatje via de usb-kabel en via wifi laten werken. De app en de server kan je hier downloaden:
https://play.google.com/s...?id=com.loxai.trinus.test
http://oddsheepgames.com/?page_id=155

Dit programmaatje heeft verschillende opties zoals ik hieronder zal laten zien en beschrijven.
http://snag.gy/aWiOs.jpg
Network setup
Hier kan je een manier kiezen om het programma met je telefoon te laten connecten. Dit kan zijn via wifi of via USB-tethering. Dat laatste heeft naar mijn mening de minste hoeveelheid lag en het is het dus waard je telefoon aan te sluiten op de computer. Hiervoor moet je wel op de telefoon USB-tethering aan kunnen zetten. Voor sommige telefoons is daar root voor benodigd, voor anderen niet.

Video setup
Hier kan je kiezen hoe je wil dat je computerscherm op je telefoon geprojecteerd wordt. Fake3D zorgt ervoor dat 1 scherm als het ware over twee halve telefoonschermen wordt gelegd zoals je hieronder kan zien.
http://i.snag.gy/YzxDl.jpg
Cursor zorgt ervoor dat de cursor zichtbaar is op de telefoon. Standaard heb ik dit uit staan aangezien ik dit een lelijk effect vind geven. Fast resampling zorgt ervoor dat er meer fps op je telefoon komen. Momenteel krijg je dan wel last van kleurschifting, echter word hieraan gewerkt.
Capture mode heb ik standaard staan op windowed. Als je graag wil kan je ook een andere optie kiezen hoewel die misschien ietwat meer buggy kan zijn. Quality heb ik op normal staan, maar kan je gewoon veranderen als je dat zou willen.

Sensor setup
Dit is een belangrijk gedeelte. Hier kan je namelijk de manier kiezen waarmee de computer door de telefoon wordt aangesproken. Momenteel kan je uit de volgende opties kiezen: mouse, freetrack, freetrack alt, trackIR, freepieIO, opentrack redirect, freepie redirect, no sensor. Vervolgens kan je met de sensitivity de gevoeligheid van de sensor aanpassen. Met een hoge sensitivity gaat het beeld over een grotere hoek draaien dan de telefoon.

De app werkt ook vrij eenvoudig. Je zet deze namelijk ook op autodetect, klikt in de server (computer) op de "aan knop", doet dit ook bij de app en je hebt een verbinding. Nu moet je alleen even aangegeven van welk programma de telefoon data naar de pc moet toesturen en dat is het.
https://lh3.ggpht.com/FboUQ3MH_C32VkWmsr9_oNmrPWYgygMoeKA1pu-c-Qqm7f-_CnyQrOhBqTd8GZy_yubq=h310

Hoe ziet dat er dan uit? Ik heb daarvoor een video gemaakt:

Vind je het het waard om een Google cardboard te kopen?

Momenteel betaal je bij de goedkoopste verkoper op ebay ongeveer 2 euro inclusief verzendkosten voor een cardboard. De app Trinus gyre en bijbehorende server zijn allebei gratis, een android telefoon met hoog resolutie scherm is dat daarentegen niet. Echter hebben veel tweakers een Oneplus One (net als ik) of een andere telefoon met een goed scherm. De technologie is met de bovenstaande methode vrij ver, echter is het nog niet naadloos. Toch kan je er al een hoop plezier mee hebben zoals ik in bovenstaande video heb laten zien. Vind ik hem de 2 euro waard? Absoluut. Vind ik eigenlijk dat je een versie moet kopen die een hoofdband heeft, Ja zeker. Het word na een tijd een beetje irritant om hem vast te houden. Ook heb je dan maar 1 hand terwijl je voor de meeste games echt wel twee handen nodig hebt.

----------------
Heb je vragen? Stel ze gerust.

Volgende: [NSFW] Reclame bij bestelling Wehkamp 11-'14 [NSFW] Reclame bij bestelling Wehkamp
Volgende: Gathering of Tweakers introductie video - idee 11-'14 Gathering of Tweakers introductie video - idee

Reacties


Door Tweakers user Felyrion, dinsdag 11 november 2014 21:56

Cool, thnx! Leuke blog. Ik heb wel een cardboard gekocht maar wist niet van het bestaan van Trinus Gyre. Leuk dat er nog meer mogelijkheden zijn dan ik in eerste instantie dacht :)

Door Tweakers user Jogai, dinsdag 11 november 2014 22:24

Waar is een goede versie incl. hoofdband te koop?

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 11 november 2014 22:45

Felyrion schreef op dinsdag 11 november 2014 @ 21:56:
Cool, thnx! Leuke blog. Ik heb wel een cardboard gekocht maar wist niet van het bestaan van Trinus Gyre. Leuk dat er nog meer mogelijkheden zijn dan ik in eerste instantie dacht :)
Dank je! Hopelijk kan je er veel plezier aan beleven. Het kostte mij in ieder geval 4 uur om de video helemaal te maken. Ik heb overigens ook nog een leuke "tweakers-GOT" intro gemaakt. Die mogen tweakers als het aan mij ligt wel gebruiken bij hun videos.
Jogai schreef op dinsdag 11 november 2014 @ 22:24:
Waar is een goede versie incl. hoofdband te koop?
Ebay staat er vol mee:
http://www.ebay.com/itm/H...ories&hash=item4add93f08d
http://www.ebay.com/itm/N...asses&hash=item2ed88f3184
http://www.ebay.com/sch/i...google+cardboard&_sacat=0

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 november 2014 22:47]


Door Tweakers user derx666, woensdag 12 november 2014 18:40

huh???
hoe krijg je dit voorelkaar:

Blog gepost:
Door Frozen op woensdag 12 november 2014 18:30 - Reacties (3)
Categorie: Hardware, Views: 535
Eerste reactie:
Door Tweakers user Felyrion, dinsdag 11 november 2014 21:56

Door Tweakers user auto660, woensdag 12 november 2014 19:37

Ik heb de indruk dat deze blog al eerder voorbij is gekomen, heb je misschien aan de knopjes gezeten? :9~

Door Tweakers user Frozen, woensdag 12 november 2014 19:43

auto660 schreef op woensdag 12 november 2014 @ 19:37:
Ik heb de indruk dat deze blog al eerder voorbij is gekomen, heb je misschien aan de knopjes gezeten? :9~
:N :9~

Gister moest ik zo nodig mijn andere blog (De officiŽle blog van Frozen: Gathering of Tweakers introductie video - idee) ook online zetten. Toen is deze, waar ik 5 uur aan heb gewerkt, onzichtbaar gegaan en kon je hem niet meer in de tracker zien. Er is blijkbaar een systeem die maar maximaal 1 blog van een persoon in de tracker laat zien. Ook omdat ik een cardboard zo erg "tweaker-achtig" vind en dat voor de prijs van 3 euro, vond ik dat hij een nieuwe kans verdiende. Hopelijk vinden jullie dat niet erg. _/-\o_

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 november 2014 19:48]


Door Tweakers user Haas_nl, woensdag 12 november 2014 20:05

kende hem nog niet en vind goed filmpje erg intressante gadget ik heb ook een HQ versie op ebay besteld voor 10 euro :)

Door Tweakers user H!GHGuY, woensdag 12 november 2014 20:28

3D is een niche die nooit helemaal zal doorbreken.

Wikipedia over Stereoscopy:
It is believed that approximately 12% of people are unable to properly see 3D images, due to a variety of medical conditions.[12][13] According to another experiment up to 30% of people have very weak stereoscopic vision preventing them from depth perception based on stereo disparity.
Net hierdoor zal je ook nog altijd 2D moeten ondersteunen (zolang je niet native-3D doet zoals hologrammen) en kun je moeilijk volledig over.

Door Tweakers user Frozen, woensdag 12 november 2014 20:35

H!GHGuY schreef op woensdag 12 november 2014 @ 20:28:
3D is een niche die nooit helemaal zal doorbreken.

Wikipedia over Stereoscopy:

[...]


Net hierdoor zal je ook nog altijd 2D moeten ondersteunen (zolang je niet native-3D doet zoals hologrammen) en kun je moeilijk volledig over.
Volledig over hoeft van mij ook absoluut niet, echter is het wel leuk "voor erbij".

Door Tweakers user waah, donderdag 13 november 2014 13:30

H!GHGuY schreef op woensdag 12 november 2014 @ 20:28:
3D is een niche die nooit helemaal zal doorbreken.

Wikipedia over Stereoscopy:

[...]


Net hierdoor zal je ook nog altijd 2D moeten ondersteunen (zolang je niet native-3D doet zoals hologrammen) en kun je moeilijk volledig over.
Misschien denk ik veel te simpel... Maar als je geen 3D kan waarnemen, zie toch al in 2D? Dus ondersteun je het wel?

Daarnaast werkt fit hetzelfde als de echte wereld. Een scherm per oog, ipv andere technieken met om-en-om. Dus nieuw onderzoek lijkt me toch nodig.

En oculus rift heb je de testversie al voor 350 dollar dacht ik. En dat is ook de richtprijs.

Dat betelend niet dat google cardboard niet wen heel vet alternatief is voor nu. En dat dit een prima blog is.

Door Tweakers user ignition_mp, donderdag 13 november 2014 14:44

Jogai schreef op dinsdag 11 november 2014 @ 22:24:
Waar is een goede versie incl. hoofdband te koop?
Ook op ebay.. heb ik ook, maar dan is de kans aanwezig dat je net als ik wel een 10tje meer betaal.. dan zitten de lensen ect. al ingebouwd, hoef je hem alleen nog maar even in elkaar te vouwen en op te zetten (2 minuten werk)

Door Tweakers user NightFox89, donderdag 13 november 2014 14:49

Heb er inmiddels meerdere thuis liggen, de ene net iets meer verbouwd dan de andere. Het werkt echt wonderbaarlijk goed.

De software die genoemd wordt was mij nog niet bekend, ik heb zelf alleen getest met de basis apps op iOS en een SBS 3D film. Klinkt als een mooi iets om van het weekend door te nemen :)

Door Tweakers user boombes, donderdag 13 november 2014 16:35

Ik heb er na aanleiding van deze blog eentje besteld, heb een 5" telefoon met full hd scherm en een 5.5 inch met 720p scherm dus daar ga ik mooi het verschil tussen bekijken. Ik zit redelijk veel in het vliegtuig zonder entertainment, hoe raar gaan mensen naar je kijken?

Is het mogelijk om je jack uitgang op de telefoon te gebruiken terwijl dat die in de bril hangt?

Door Tweakers user Frozen, donderdag 13 november 2014 16:40

ignition_mp schreef op donderdag 13 november 2014 @ 14:44:
[...]
Ook op ebay.. heb ik ook, maar dan is de kans aanwezig dat je net als ik wel een 10tje meer betaal.. dan zitten de lensen ect. al ingebouwd, hoef je hem alleen nog maar even in elkaar te vouwen en op te zetten (2 minuten werk)
Je kan ze ook in het plastic kopen, die gaan wat langer mee. Kost wel wat meer, maar dan heb je er wel langer plezier van.
Persoonlijk zou ik eerst een papieren kopen, en als je het echt leuk vind ťťn die duurder is dan 3 euro. :)
NightFox89 schreef op donderdag 13 november 2014 @ 14:49:
Heb er inmiddels meerdere thuis liggen, de ene net iets meer verbouwd dan de andere. Het werkt echt wonderbaarlijk goed.

De software die genoemd wordt was mij nog niet bekend, ik heb zelf alleen getest met de basis apps op iOS en een SBS 3D film. Klinkt als een mooi iets om van het weekend door te nemen :)
Veel plezier! Ik ben benieuwd naar wat je ervan gaat vinden.
boombes schreef op donderdag 13 november 2014 @ 16:35:
Ik heb er na aanleiding van deze blog eentje besteld, heb een 5" telefoon met full hd scherm en een 5.5 inch met 720p scherm dus daar ga ik mooi het verschil tussen bekijken. Ik zit redelijk veel in het vliegtuig zonder entertainment, hoe raar gaan mensen naar je kijken?

Is het mogelijk om je jack uitgang op de telefoon te gebruiken terwijl dat die in de bril hangt?
Bedoel je dat het geluid van het spel/de film die op je computer draait dan via je telefoon komt? Volgens mij kan dat momenteel niet.
Wat natuurlijk wel kan is een film die op je telefoon staat, met de cardboard op je hoofd, kijken en dan geluid via je telefoon laten lopen :)

Door Tweakers user Suli, donderdag 13 november 2014 22:43

Je Oneplus One past gewoon erin? De meesten gaan tot 5 inch schermformaat.

Ik zie ook een iets "duurdere" universal edition met een headmount erbij.

Door Tweakers user Frozen, donderdag 13 november 2014 22:47

Sulaine schreef op donderdag 13 november 2014 @ 22:43:
Je Oneplus One past gewoon erin? De meesten gaan tot 5 inch schermformaat.

Ik zie ook een iets "duurdere" universal edition met een headmount erbij.
Ja, hij past. :)

Door Tweakers user oscarw, vrijdag 14 november 2014 22:03

Leuke blog man!
Heb zelf toevallig gisteren mijn Cardbord binnengekregen om te gebruiken i.c.m mijn Oneplus One. Ben zelf voor de originele Google Cardboard met hoofdband gegaan, aangezien deze een NFC chip erin heeft zitten.

Behalve die software zijn er ook veel grappig apps voor te krijgen. Uiteraard de Cardboard app van Google zelf, maar ook SwivelGun, DiveCityCoaster (aanrader!) en Refugio Flight Simulator. Wellicht leuk om ook eens te proberen :)

Door Tweakers user Haas_nl, zondag 16 november 2014 15:42

Ik had dus deze besteld:
http://www.ebay.com/itm/W...ageName=ADME:L:OU:NL:3160
Was 11 euro, en nu kost die 30 euro, er staat ook top selling product dus tja vraag en aanbod...

Door Tweakers user Frozen, zondag 16 november 2014 15:52

Haas_nl schreef op zondag 16 november 2014 @ 15:42:
Ik had dus deze besteld:
http://www.ebay.com/itm/W...ageName=ADME:L:OU:NL:3160
Was 11 euro, en nu kost die 30 euro, er staat ook top selling product dus tja vraag en aanbod...
Jep! :D
Maar hij is het wel waard vind ik!
Veel plezier!

Door Tweakers user Suli, woensdag 26 november 2014 10:26

Hij is net te klein voor mijn note 2 (komt tegen de power en volume buttons). Mijn HOX past er wel in :). Hij is cool!

Door Tweakers user Scavy, zaterdag 18 april 2015 08:08

Heel erg bedankt voor deze blog, ik heb net deze besteld:

3D headsethttp://www.aliexpress.com...s-oculos/32272592761.html

En ik heb ook een oneplus one dus kan niet wachten om met deze hardware en genoemde apps aan de slag te gaan :)

Door Tweakers user Frozen, zaterdag 18 april 2015 11:01

Scavy schreef op zaterdag 18 april 2015 @ 08:08:
Heel erg bedankt voor deze blog, ik heb net deze besteld:

3D headsethttp://www.aliexpress.com...s-oculos/32272592761.html

En ik heb ook een oneplus one dus kan niet wachten om met deze hardware en genoemde apps aan de slag te gaan :)
Super cool! Ondertussen is de app flink upgedate, maar je komt er vast en zeker uit! Succes en enjoy.

Door Tweakers user Bitage, maandag 18 mei 2015 01:28

Kijk, dit is nu nog eens een waardevolle blogpost! Netjes uitgelegd hoe je alles mooi met je computer kunt verbinden! Familielid van me had maandje of twee geleden al eens de google cardboard laten zien i.c.m. zijn Galaxy S5, was toen eigenlijk best wel onder de indruk omdat zo'n cardboard echt geen drol kost en je dus eigenlijk voor bijna niets een VR bril kan maken. Fast forward en ik was het eigenlijk al weer vergeten totdat dit voorbij kwam, heb gelijk een plastic variant met headband besteld op ebay :p Is toch wel gaaf en voor een tientje kun je ook niet tobben. Kan nu eigenlijk niet wachten om Half LIfe 2 of een recente film in 3D te bekijken. Heb hier nog wel van die magenta/cyaan brillen liggen om weer even in de smaak te komen, maar het is hem toch net niet, de kleuren worden heel erg verneukt en je ogen gaan er zeer door doen. Nee, doe dan maar gewoon een normaal (smartphone) scherm!

Reageren is niet meer mogelijk