LaLaLaptopLand: MBP13 equivalent

Door Frozen op maandag 5 juni 2017 03:42 - Reacties (9)
Categorie: Hardware, Views: 3.883

In dit blogje helaas geen musicalachtige film, zelfs niet ondanks dat mijn naam "Frozen" is. ;) Ja, op evenementen van Tweakers vragen mensen mij regelmatig naar de film. Ook hoor ik wel eens "The cold never bothered me anyway" terwijl ik in de rij sta voor een drankje. Natuurlijk is dat allemaal hilarisch en ik vind het zelf ook erg grappig, maar in dit blogje ga ik het hebben over de nieuwe laptops die uitkomen. Echter dan vooral over de Macbook Pro 13 vervangers, ofwel de laptop waar het merendeel naar op zoek is.

Laten we eerlijk zijn, ik ben geen Apple-fan. Ik vind dat hun ecosysteem te gebruiksvriendelijk is, alles is dichtgetimmerd en er is vrij weinig te tweaken. Alleen al dat ze niet naar de Tweakers Awards komen omdat ze zich daarvoor te goed voelen, is al om uit te kotsen. Daarentegen zijn hun producten wel rocksolid, zo ook hun MBP's. De bouwkwaliteit, de prestaties, de accuduur, de IO-poorten, tot in detail merk je dat je een echt kwaliteitsproduct in je handen hebt. De vraag is echter of je daar ook 1600 euro voor wilt neerknallen. Zoals een goed Tweaker betaamt, gaan we kijken of we dat goedkoper kunnen doen.

Waar de meeste mensen naar op zoek zijn in deze doelgroep is:
  • Goede accuduur
  • SSD (preferably NVMe)
  • Goed 13-14" scherm (van TN-panelen moeten we spontaan naar het toilet)
  • Goed trackpad
  • Klein en licht
Ik hoor je al denken: "Waarom kijk je dan niet gewoon in de Pricewatch, daar is hij toch voor?!" Die opmerking is zeer legitiem, maar we willen juist kijken naar de oude en de nieuwe laptops. Alleen staan de nieuwe laptops nog niet in de Pricewatch, dus daarom kijken we er hier in dit blogje extra naar.

Wat is er momenteel verkrijgbaar?
pricewatch: Asus Zenbook UX430UA-GV004T van +- 900 euro.
Deze laptop heb ik zelf in mijn handen gehad en is een prachtig exemplaar. De accuduur is zeer maar dan ook zeer goed, de SSD is snel maar geen NVMe, het scherm is 14 inch met 100% sRGB-coverage in een 13 inch behuizing. De laptop beschikt dus niet over NVMe en niet over Thunderbolt 3.

pricewatch: Acer Swift 5 SF514-51-5330 van +- 800 euro.
De Acer swift 5 is met een actie van acer voor al 800 euro te krijgen, daarmee is hij de goedkoopste in deze vergelijking. Echter heeft hij een glossy scherm, en laat dat nou net zijn waar je niet naar op zoek bent in een portable apparaatje wat je graag overal mee naartoe neemt en niet alleen gebruikt in een donkere ruimte AKA je mancave. De Acer swift 5 viel dus ondanks zijn goede accuduur en gunstige prijs helaas af.

pricewatch: Lenovo Ideapad 710S-13ISK 80SW006AMH van +- 900 euro.
De 710s is voor 900 euro te krijgen. Met zijn lage gewicht van 1,1kg en zijn dikte van 13,9mm is hij een van de lichtste en dunste. Bovendien krijg je er zelfs een i7 bij voor deze prijs. Het is echter min of meer marketinggelul, want een i7 vergeleken met een i5 7200U is maar 10% verschil in prestatie, niet een reden om de ene laptop per se boven de andere te kiezen dus. Wel leek de vorige versie te komen met een NVMe ssd, volgens de review van notebookcheck met i7 6 series. Hier haalde de laptop een accuduur van 7 uur met wifi browsen. Niet bepaald slecht, en wetende dat de 7 series iets zuiniger is, kan je waarschijnlijk 8 uur doen met deze accu. Het scherm heeft een sRGB kleurvolume van 83 procent en is daarmee niet echt een aanrader voor fotobewerking. Ook heeft deze laptop geen vingerafdrukscanner.

pricewatch: Lenovo IdeaPad 710S Plus-13IKB (80W30058MH) van +- 1000 euro.
De 710s plus met de 940mx heeft veel last van throttling en een slechte accuduur volgens Notebookcheck. Verder is hij identiek aan de 710s met uitzondering van een vingerafdrukscanner en een nieuwere processor.

pricewatch: Dell XPS 13 9360-80VVD van +- 1400 euro.
De Dell is een leuk laptopje met thunderbolt poorten, echter is hij te duur vergeleken met de bovenstaanden die het minstens zo goed doen. Je kunt beter die 400 euro in je zak houden en die aan je volgende laptop uitgeven.

Wat komt er nu aan?
Lenovo, HP en ASUS hebben al wat interessante laptopjes aangekondigd.

Lenovo heeft de Ideapad 720 14" een 14 inch laptopje in 13 inch formaat, net als de bovenstaande Asus. Echter met NVMe SSD, 940MX en een geclaimde 14 uur battery power. Daarbij heeft het thunderbolt poorten een vingerafdrukscanner en is hij met 1,6kg ietwat aan de zware kant. Zijn dikte is daarentegen vergelijkbaar met de rest met 15mm.
https://www.notebookcheck.com/fileadmin/Notebooks/News/_nc3/teaser8888.jpg


HP komt met de HP Envy 13, een 13 inch laptop in tegenstelling tot de andere 2 nieuwe laptops hierboven. Persoonlijk vind ik dit design prachtig, de natural silver ziet er stijlvol uit. Het angular effect is handig voor extra airflow en zorgt dat het toetsenbord schuin staat voor extra typecomfort. Ook bij deze laptop zijn de bezels heel erg dun. Bovendien komt deze laptop met Thunderbolt 3 aansluiting en met Nvidia GPU. Hij wordt geleverd met de oude 940MX en de super zuinige MX150. Ik ben vooral benieuwd naar de MX150. Ook heeft deze touchpad een ingebouwde vingerafdrukscanner (die je niet kunt zien).
https://www.laptopmag.com/images/wp/purch-api/incontent/2017/05/hp-envy-13-lead.jpgAsus probeert met de Zenbook 3 Deluxe (ofwel de UX490UA) de kleine missende onderdelen van de UX430UA weg te poetsen, namelijk de NVMe SSD en de Thunderbolt poort. De laptop is daarentegen maar 13mm dik en weegt 1,1kg, daarmee is hij zeer dun en licht. Je moet daarentegen wel het #donglelife gaan leven, want alle USB-poorten zijn USB-C. Verder heeft de laptop natuurlijk quickcharge. Het design van de blauwe moet je wel liggen, maar gelukkig hebben ze ook een neutraler ogende grijze. De laptop komt met 4 ingebouwde speakers wat hem extra goed moet maken voor het afspelen van media.
http://images.anandtech.com/doci/11040/asus_zenbook_deluxe_678_678x452.pngIk ben dus heel erg benieuwd naar de aankomende laptops. De Lenovo lijkt tot nu toe alles goed te doen, maar is iets aan de zware kant. Daarentegen krijg je wel een Nvidia GPU. HP heeft een zeer stijlvolle en krachtige notebook uitgebracht met een 13 inch scherm, iets wat ik persoonlijk 14 inch had willen zien. Daarentegen zit er wel de Nvidia MX150 in, een super zuinige kaart met betere prestaties dan de 940MX. Als laatste ben ik ook erg nieuwsgierig naar wat ASUS ervan heeft gemaakt met hun super lichte en dunne Zenbook 3 deluxe. Ik hoop ze binnenkort alle 3 voor jullie te mogen reviewen, zodat jullie zelf kunnen beslissen welke laptop het beste bij jullie past.

Al met al komen er na deze zomer een hoop leuke laptopjes aan, maar heb je hem per se nu nodig? Dan is hoogst waarschijnlijk de pricewatch: Asus Zenbook UX430UA-GV004T de beste keuze van dit moment.

Volgende: Apple klantenservice 06-'17 Apple klantenservice
Volgende: Samsung Galaxy S8 preview event 04-'17 Samsung Galaxy S8 preview event

Reacties


Door Tweakers user spone, maandag 5 juni 2017 10:25

Een belangrijk deel van het product MacBook zit hem ook in het besturingssysteem: OSX. Hier gaat bijna iedere vergelijking scheef, aangezien de overgebleven optie op een non-Apple laptop namelijk altijd Windows 10 is. En deze besturingssystemen zijn nou eenmaal niet equivalent.

De enige vergelijking die je kan doen is op hardware/capaciteit/bouwkwaliteit en prijs natuurlijk, maar om nou te zeggen MacBook equivalent is wat vergezocht ;)

[Reactie gewijzigd op maandag 5 juni 2017 10:25]


Door Tweakers user Palmolive, maandag 5 juni 2017 12:20

Je kan ook eens naar de Xiaomi Mi Book Air kijken.

Door Tweakers user wheez50, maandag 5 juni 2017 12:42

spone schreef op maandag 5 juni 2017 @ 10:25:
Een belangrijk deel van het product MacBook zit hem ook in het besturingssysteem: OSX. Hier gaat bijna iedere vergelijking scheef, aangezien de overgebleven optie op een non-Apple laptop namelijk altijd Windows 10 is. En deze besturingssystemen zijn nou eenmaal niet equivalent.

...
Equivalent = gelijkwaardig.

Beide besturingssystemen zijn niet gelijk. Bepaald niet. Maar zeker wel gelijkwaardig. Ieder die zegt van niet is op zoek naar de eeuwige flamewar. In principe kan je op het ene besturingssysteem echt vergelijkbare dingen doen
doen als het andere.

Bedenk anders in het engels: equivalent is not equal.

Door Tweakers user i-chat, maandag 5 juni 2017 23:50

Wow anno nu nog steeds roepen dat windows slechter is dan OSX, in Windows 10 met de Windows store is er juist een enorme inhaalslag geweest, heel erg veel gaat al veel beter dan ten tijde van Windows xp en later Windows 7 en/of 8.
Op office gebied is er helaas nog steeds geen gelijkwaardig product met MS Office, en hardware (printers, scanners, camera's hebben heel vaak, betere (en uitgebreidere) Windows drivers.
Zelfs op Support gebied kun je makkelijker ergens terecht met je oude Windows laptopje dan met je macbook (gewoon omdat meer mensen gewend zijn er mee te werken.
Als het aan mij lag zou dat anders zijn want ik zou maar wat graag zien dat er veel meer gebruik, en scholing was in de linux sfeer, en dat software voor iedereen te gebruiken is, dus ook voor mien in de bijstand.
Maar helaas. de realiteit is dat windows nog steeds verreweg de defacto standaard is, met apple als de beste onder de verliezers. (het verschil is in iedergeval niet klein te noemen.

Door Tweakers user Johannes77, dinsdag 6 juni 2017 16:53

Ik weet dat dit een model wat veel groter is met een 15,6 inch maar gelukkig dunne schermranden. Ik denk echter dat de combinatie van een Zenbook in combinatie met een Core i7, 16 GB RAM en een 1050TI het enige alternatief is voor een MBP(ro). nieuws: Asus Zenbook Pro UX550 met Kaby Lake en GTX 1050 Ti verschijnt bij we...

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 6 juni 2017 16:55

Johannes77 schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 16:53:
Ik weet dat dit een model wat veel groter is met een 15,6 inch maar gelukkig dunne schermranden. Ik denk echter dat de combinatie van een Zenbook in combinatie met een Core i7, 16 GB RAM en een 1050TI het enige alternatief is voor een MBP(ro). nieuws: Asus Zenbook Pro UX550 met Kaby Lake en GTX 1050 Ti verschijnt bij we...
Tot nu toe lijkt dat inderdaad de enige tegenhanger te zijn van de mbp 15 inch! :) Een prachtig apparaat waar ik ook zeker heel erg benieuwd naar ben!

Door Tweakers user Johannes77, dinsdag 6 juni 2017 17:21

Frozen schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 16:55:
[...]


Tot nu toe lijkt dat inderdaad de enige tegenhanger te zijn van de mbp 15 inch! :) Een prachtig apparaat waar ik ook zeker heel erg benieuwd naar ben!
Ik hoop nu dat hij ook hier in Nederland geleverd gaat worden, het zou echt een mooie aanvulling op de markt zijn, al zou een versie met een 14 inch scherm in een 13 inch behuizing helemaal het einde zijn.

Door Tweakers user q-enf0rcer.1, woensdag 7 juni 2017 18:04

Frozen schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 16:55:
[...]


Tot nu toe lijkt dat inderdaad de enige tegenhanger te zijn van de mbp 15 inch! :) Een prachtig apparaat waar ik ook zeker heel erg benieuwd naar ben!
Dat heb je toch echt mis, er is al een tijdje de Dell XPS 15. Qua specs krachtiger, gelijkwaardige bouwkwaliteit en kleiner van formaat.

Door Tweakers user Frozen, woensdag 7 juni 2017 19:40

q-enf0rcer.1 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 18:04:
[...]


Dat heb je toch echt mis, er is al een tijdje de Dell XPS 15. Qua specs krachtiger, gelijkwaardige bouwkwaliteit en kleiner van formaat.
Okee hier heb je een punt, maar ik bedoelde te zeggen "nieuwe" tegenhanger. Immers maakt Dell al jaren XPS 15's. :)

Reageren is niet meer mogelijk