ASUS-laptops onder stroom

Door Frozen op dinsdag 13 maart 2018 15:15 - Reacties (36)
Categorie: Hardware, Views: 5.088

https://lh3.googleusercontent.com/_mmwUYEVPa6cOvA6SEgbVOWG7Kc5eDpsZuuAIVFUGxkzcIx7XXm8PI8ayHUl54uDxU5xgZuO9VUq0QEON5SisIOK2qh1dyt8cFkzfa5l-GnjyTQgQcdQmoq2ZiqPgH9OpHOq9uvz64EhI_y73AIRGKb67dIc6Y9RVK7GV5cxxV0RvoBvNcUBqaldxb2oR97L_7MfEOcrQCVXyRPANBXhJoxlBXVRufTcAU51fmbA-gSAr9hi-UFie5_TSyTDNYaJX8c91iSAFE1fywn_JYDC8JfJX0LT-JeDkZk5mx6sPW49jNETGbG-9yPcIKRAo0B_O3py6MeuSzGHoFRt5XQR00iwncfqrNb-lW8mLOuDOf_0qelqzzw1yInBcx9WUyr4CtNGeXK_U9KQv1CpdUmkKxQjDkXkFf9EUM0YGx0CALEX-yNOfWwGXaoTF4rAMiNikFqSMsfFuzCouZF0_TyuGZE-htpseSUYviuF1qziWyvRdgFptexEoM4ZFbiHEcrGAe1ilPq0XWzaPEpiCK9frbPH76y9TOtuEtLPRQ-_vvSH7ZTMFa56TljZ-f-EFP5-Af8PMQ4OoNh-tf_WH78EomjSUmDGggDq2OnsICui=w1857-h1394-no
ASUS, ze maken prachtige apparaten; Laptops, telefoons, videokaarten. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze weten het wel te produceren. Echter gaan er soms ook een aantal dingen mis waarbij ze dan kiezen voor de tactiek van Apple: "It's not a bug, it's a feature".

Probleem
Het was een zonnige dag in mei 2017 waarop ik besloot dat het toch eindelijk tijd werd voor een nieuwe laptop. Na flink wat research ben ik uitgekomen op een laptop die veel prestatie bood voor zijn prijs maar toch een laag gewicht en lage accuduur had, de serie: Zenbook UX430UA. Omdat de laptop niet beschikbaar was in het grijs, was ik maar voor de blauwe versie gegaan; immers is dat vandaag de dag nog steeds de kleur die het best beschikbaar is ons lage land.

Nadat ik de laptop had aangezet was het feest begonnen. Ik ging gelijk kijken of ik er Overwatch op kon spelen en tot mijn grote verbazing lukte dat nog ook. Ik heb de laptop toen opgeladen en gekeken of hij de nacht kon overleven met open office open en de laagste brightnessinstellingen. Dat kon hij natuurlijk, ik was helemaal tevreden. Totdat de laptop leeg was en ik hem wilde opladen.

Ik voelde het één en ander prikken aan mijn vingers: spanning. Er stond gewoon stroom op de behuizing, wat ik vreemd vond. Ik keek gelijk of mijn laptop in een geaard stopcontact zat en dat zat hij. Was het stopcontact dan verkeerd aangesloten? Er ging wat tijd overheen totdat ik de laptop rond november weer veel nodig had. Ik ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat het probleem aan de kant van de laptop lag en niet aan de kant van het lichtnet.

Ik pakte de adapter en keek ernaar, hoe kon de laptop nou toch niet geaard zijn? Ik zag op de adapter echter maar twee pinnen, dan kon er toch geen aarde bijzitten? Ik kwam dus tot de conclusie dat de adapter niet geaard was en daarmee de laptop ook niet. Er moest dus een restspanning ontstaan tussen de laptop en de aarde, dat waren dus die irritante prikkelingen die ik voelde aan mijn handen.

Slechte reparatie bij Asus
Vervolgens heb ik contact opgenomen met het bedrijf waar ik de laptop heb gekocht en heb ik de laptop naar Asus moeten opsturen. Daar hebben ze mijn laptop bekeken maar zeiden ze dat het probleem normala was. In de tussentijd hebben ze de laptop wel beschadigd en de originele laptopdoos waarin ik de laptop had gedaan, teruggestuurd zonder doos er omheen. Als resultaat zaten er allemaal verzendlabels op mijn doos en was de doos beschadigd geraakt. Het zegt wel iets als een bedrijf daar zo laks in is.

Hierna natuurlijk mijn laptop in overleg met een Asus medewerker en het bedrijf waar ik de laptop heb gekocht opnieuw de reparatie in gedaan. Hierbij werd alleen de schade opgelost maar niet het originele probleem, weer werd de laptopdoos teruggestuurd zonder doos er omheen. Hierdoor was er weer schade aan de doos.

De derde keer is de laptop gewoon naar de verkoper gestuurd en hebben ze geprobeerd om het probleem te verhelpen met schilderstape en met een geaarde oplader. Echter bood dit ook geen soelaas. Het bedrijf beriep zich er zelf op dat het geen defect was maar een producteigenschap omdat Asus ook vond dat het geen defect was maar een producteigenschap. Vreemd, want de HP Envy laptops hebben geen last van dit probleem. Blijkbaar zijn er dus wel bedrijven die een laptop met metalen behuizing kunnen maken waarbij dat geen probleem is. Ofwel zegt Asus dat prikkelende vingers omdat er stroom op de behuizing staat, 100% normaal is en onschadelijk voor mensen of voor de componenten: klinkt rustgevend als je een pace-maker hebt.

Onderzoek bij andere Asus laptops
Ik ben dus op onderzoek uitgegaan en ben naar de Mediamarkt in Rotterdam gegaan. Ik heb daar aan een Samsung medewerker gevraagd om even mee te lopen en mij te vertellen wat hij dacht nadat hij over een willekeurige Asus-laptop wreef. Hij vertelde mij dat hij een prikkelend gevoel ervaarde aan zijn handen. Wij zijn vervolgens verschillende Asus laptops afgegaan in de winkel en hebben hieraan gevoeld. Alle Asus laptops met een metalen behuizing hebben dit probleem. Vervolgens zijn we bij wijze van test naar de HP Envy laptops gelopen, deze hadden nergens last van.


Wil je weten of jouw laptop ook last van dit probleem heeft? Doe dan het volgende:
  • Zet de laptop aan
  • Doe de lader in de laptop
  • Doe de andere kant van de lader in een geaard stopcontact (zo'n contact met 2 van die metalen pinnetjes aan de binnenkant)
  • Voel met de buitenkant van je wijsvinger over het gedeelte naast je trackpad/muis
  • Voel je hier trillingen? Gefeliciteerd, je hebt last van een inferieure laptop. Als het goed is gaat het je naarmate de tijd vordert steeds meer irriteren.
Voor mij wordt het in ieder geval nooit meer een Asus laptop met een metalen behuizing. Ik kan alleen maar concluderen dat Asus inferieure laptops met metalen behuizing maakt. Alle Asus laptops met metalen behuizing hebben last van dit probleem en daarom raad ik ze ook af om te kopen, tenzij je houdt van prikkelende vingers. Het is gewoon een fout in het design waar Asus mee weg lijkt te komen: "It's not a bug, it's a feature." Asus zegt dat dit probleem normaal is en onschadelijk voor de componenten of mensen, zeer rustgevend als je een pace-maker hebt. Als ik graag prikkelingen van een wisselspanning over mijn vingers had willen voelen, had ik wel een vork in het stopcontact gestoken.

Volgende: Cameravergelijkingen Oneplus 6 22-05 Cameravergelijkingen Oneplus 6
Volgende: Een nachtelijk slagveld 03-'18 Een nachtelijk slagveld

Reacties


Door Tweakers user iDog, dinsdag 13 maart 2018 15:49

Het is uiteraard geen oplossing voor een inferieur design, maar de behuizing zelf aarden (stukje kopertape en een speakerdraad). Zou dat het 'oplossen' ?

Dit staat trouwens wel in schril contrast met je vorige topic waar je cheap ass chinese crap bijna je kamer in de hens heeft gezet :P

Door Tweakers user vanaalten, dinsdag 13 maart 2018 15:52

Doe de andere kant van de lader in een geaard stopcontact (zo'n contact met 2 van die metalen pinnetjes aan de binnenkant)
Een adapter met maar twee pinnen - dan heeft het ook geen enkele zin om die in een geaard stopcontact te stoppen, aangezien er dan niets is dat met de twee aardpinnen contact maakt.

FYI: ik heb al een aantal jaar een Asus N56VM met metalen behuizing, heb die vrijwel 100% van de tijd aan de oplader hangen tijdens gebruik en merk geen storende tintelingen.

Ik kan mij ook niet voorstellen dat het een schadelijk iets is - dan zou zo'n apparaat nooit op de markt gebracht mogen worden. Wellicht dat er door een capacitieve koppeling er een spanning op de behuizing komt die merkbaar maar verder niet schadelijk is.

Door Tweakers user iDog, dinsdag 13 maart 2018 15:56

Je maakt de andere kant van de speakerdraad dan vast aan 1 van de aardecontacten in je stopcontact uiteraard, dacht dat dat vanzelfsprekend was.

Het is een macgyver oplossing, maar ik probeer maar met je mee te denken zodat je pace-maker (jaja, sarcasme, I know) er niet mee kapt :)

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 13 maart 2018 16:56

Je hebt een metalen laptop die niet geaard is deze producteigenschap is niet gecommuniceerd je kunt de laptop op grond van mis informatie en koop op afstand binnen 12maanden retourneren is koop op afstand van toepassing dan is ook een ingebrekestelling in beginsel niet of maar gedeeltelijk van toepassing

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 maart 2018 16:58]


Door Tweakers user El Psycho, dinsdag 13 maart 2018 17:53

Ik heb een Asus UX32 (een oudje dus al ondertussen), maar nog nooit last er van gehad dat er spanning op de behuizing staat. Ding hangt bijna altijd aan de lader, dus ik zou het ondertussen wel gemerkt moeten hebben.

Ik kan me wel herinneren dat ik vroeger een laptop had (geen Asus) die hier last van had. Met m'n hand zelf voelde ik niets, maar als de binnenkant van m'n pols de behuizing raakte, kon het wel eens oncomfortabel zijn.

Ach ja, nu weet je wel waar je volgende keer tijdens de eerste 14 dagen op moet letten. :)

Door Tweakers user Zalmanman, dinsdag 13 maart 2018 20:36

Hé, interessant dit! Dit is dus blijkbaar ook waar mijn uit 2011 stammende Asus N53SV last van had. Dat was toen ook een €800 laptop die af en toe tintelde, vooral als ik over de metalen bovenkant wreef. En dat was natuurlijk ook aan een geaard stopcontact. Ik was er simpelweg vanuit gegaan dat ik een faulty model had, maar 'k vond het niet erg genoeg voor een RMA. Blijkbaar is het dus vrij structureel. Jammer, ik vond Asus altijd een goed merk. Nog steeds wel, daar niet van, maar hun laptops laat ik dan maar links liggen voortaan. Tegenwoordig werk ik op een tweedehands Dell Precision uit ongeveer dezelfde tijd en natuurlijk nergens meer last van, terwijl dat ook een metalen behemoth is.

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 13 maart 2018 20:36

iDog schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 15:49:
Het is uiteraard geen oplossing voor een inferieur design, maar de behuizing zelf aarden (stukje kopertape en een speakerdraad). Zou dat het 'oplossen' ?

Dit staat trouwens wel in schril contrast met je vorige topic waar je cheap ass chinese crap bijna je kamer in de hens heeft gezet :P
Toen hadden we tenminste een vuurwerkshow, nu alleen prikkelende vingers!
vanaalten schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 15:52:
[...]

Een adapter met maar twee pinnen - dan heeft het ook geen enkele zin om die in een geaard stopcontact te stoppen, aangezien er dan niets is dat met de twee aardpinnen contact maakt.

FYI: ik heb al een aantal jaar een Asus N56VM met metalen behuizing, heb die vrijwel 100% van de tijd aan de oplader hangen tijdens gebruik en merk geen storende tintelingen.

Ik kan mij ook niet voorstellen dat het een schadelijk iets is - dan zou zo'n apparaat nooit op de markt gebracht mogen worden. Wellicht dat er door een capacitieve koppeling er een spanning op de behuizing komt die merkbaar maar verder niet schadelijk is.
Ik heb de ASUS N56VM ook gehad, echter zat daar een voeding bij met een geaarde stekker. Dat is ook de reden dat je de tintelingen niet voelt. Of het schadelijk is weet ik niet, maar irritant is het zeker wel! :(
i-chat schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 16:56:
Je hebt een metalen laptop die niet geaard is deze producteigenschap is niet gecommuniceerd je kunt de laptop op grond van mis informatie en koop op afstand binnen 12maanden retourneren is koop op afstand van toepassing dan is ook een ingebrekestelling in beginsel niet of maar gedeeltelijk van toepassing
Dat gaat hier helaas niet op, omdat dat van toepassing is op het verstrekken van informatie over de bedenktijd. :)
El Psycho schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 17:53:
Ik heb een Asus UX32 (een oudje dus al ondertussen), maar nog nooit last er van gehad dat er spanning op de behuizing staat. Ding hangt bijna altijd aan de lader, dus ik zou het ondertussen wel gemerkt moeten hebben.

Ik kan me wel herinneren dat ik vroeger een laptop had (geen Asus) die hier last van had. Met m'n hand zelf voelde ik niets, maar als de binnenkant van m'n pols de behuizing raakte, kon het wel eens oncomfortabel zijn.

Ach ja, nu weet je wel waar je volgende keer tijdens de eerste 14 dagen op moet letten. :)
Ik weet zeker waarop ik de volgende keer moet letten bij aankoop van een nieuwe laptop. Echter hebben alle ASUS laptops bij de Mediamarkt er ook last van, het is toch van de zotte dat ASUS hiermee wegkomt?

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 13 maart 2018 20:38

Zalmanman schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 20:36:
Hé, interessant dit! Dit is dus blijkbaar ook waar mijn uit 2011 stammende Asus N53SV last van had. Dat was toen ook een €800 laptop die af en toe tintelde, vooral als ik over de metalen bovenkant wreef. En dat was natuurlijk ook aan een geaard stopcontact. Ik was er simpelweg vanuit gegaan dat ik een faulty model had, maar 'k vond het niet erg genoeg voor een RMA. Blijkbaar is het dus vrij structureel. Jammer, ik vond Asus altijd een goed merk. Nog steeds wel, daar niet van, maar hun laptops laat ik dan maar links liggen voortaan. Tegenwoordig werk ik op een tweedehands Dell Precision uit ongeveer dezelfde tijd en natuurlijk nergens meer last van, terwijl dat ook een metalen behemoth is.
Dat heeft inderdaad puur te maken met de "geaardheid" van de laptop ja. Zolang ze metalen laptops niet aarden, koop ik ze niet en raad ik iedereen ook af om ze te kopen. Vroeg of laat ga je je eraan ergeren.

Door Tweakers user ybos, dinsdag 13 maart 2018 22:20

Komop, we zitten op een tech forum, spanning staat en stroom loopt.
Er staat dus geen stroom op je behuizing maar spanning. Ene keer schijf je het wel goed, andere keer niet ;)

Ik zet mijn kruistocht gewoon voort :P

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 13 maart 2018 22:25

ybos schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 22:20:
Komop, we zitten op een tech forum, spanning staat en stroom loopt.
Er staat dus geen stroom op je behuizing maar spanning. Ene keer schijf je het wel goed, andere keer niet ;)

Ik zet mijn kruistocht gewoon voort :P
Ik was en ben ervan op de hoogte (dat een spanning staat over iets en een stroom gaat door iets). Dankjewel! :)

Maar ook jij, meneer de kruisvaarder, vindt dat dit probleem met betrekking tot tintelende vingers echt niet door de beugel kan?

Door Tweakers user DJVG, dinsdag 13 maart 2018 22:35

Hier hebben zoveel laptops last van, helaas. Of het nou Asus of Apple is. In de tijd dat ik nog laptops verkocht (10+ jaar geleden) kwamen soms klanten terug met deze klachten, of het nou Acer, Asus, Toshiba, HP/Compaq, Apple of BenQ was, ze hadden dit probleem allemaal. :'(

Door Tweakers user MaD_co, dinsdag 13 maart 2018 22:42

*meldt zich als n73sv eigenaar....

Laptop intussen al een jaartje of 5,6 misschien wel 7 oud.
Ook hierbij hetzelfde ervaren, niet zozeer een echt prikkelend gevoel, maar wel iets voelbaar.

Dacht eerst dat het misschien kwam door een oppervlakte behandeling, of structuur van het materiaal was. Maar toen ik het niet voelde toen de laptop een keer uit stond en geen accu erin had , had ik wel een vermoeden dat het toch een soort van stroom op de huizing was.

Heb het nooit als hinderlijk ondervonden, merkte het puur als ik met mijn vingers over de behuizing veegde, niet tijdens het werken

Door Tweakers user TommieW, dinsdag 13 maart 2018 22:46

Interessant, dat idee heb ik ook bij mijn N550JV. Net heb ik die laptop aan de lader gehangen en de met een multimeter het voltage tussen mijn laptop en de aarde gemeten. Daar kwam 2,16V uit. Amperage durf ik even niet te meten in het geval dat de aardlek eruit knalt. :+

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 maart 2018 22:49]


Door Tweakers user Frozen, dinsdag 13 maart 2018 22:54

TommieW schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 22:46:
Interessant, dat idee heb ik ook bij mijn N550JV. Net heb ik die laptop aan de lader gehangen en de met een multimeter het voltage tussen mijn laptop en de aarde gemeten. Daar kwam 2,16V uit. Amperage durf ik even niet te meten in het geval dat de aardlek eruit knalt. :+
Ik had ook iets in die richting gemeten inderdaad, dat vind ik persoonlijk een best wel schokkende hoeveelheid. Eigenlijk is dat eenzelfde potentiaal als er over anderhalve batterij staat.

Door Tweakers user TerraGuy, woensdag 14 maart 2018 00:20

Hier ook, Lenovo van 5 jaar oud. Oplossing: extern toetsenbord, muis, en nog een 24" Delletje. Tis niet anders. Wel ongeaard huis trouwens, dus niet Lenovo's schuld. Een vriendin van mij heeft ook nog een synthetische bank, en moet zich steeds eerst aarden voordat ze de laptop beetpakt. :P Volgende keer maar een plastieken laptop.

Door Tweakers user TD-er, woensdag 14 maart 2018 00:47

De suggestie van TerraGuy is zo gek nog niet.
Een apparaat erop aansluiten wat wel geaard is, zoals een monitor.
N.B. Niet alle LCD monitoren hebben een geaarde aansluiting, sommigen hebben een losse adapter en dan gaat het dus nog niet werken.

De reden dat dergelijke adapters, zoals die van Asus, geen aarde nodig hebben (wettelijk gezien) is dat ze "dubbel geïsoleerd" zijn.
Oftewel er is nergens een punt waarop je in contact kunt komen met de netspanning.
Echter er kan zich nog steeds een statische lading ontwikkelen die hooguit irritant is, maar niet gevaarlijk voor de mens. De spanning kan wel opbouwen, maar er zit vrijwel geen energie achter omdat de laptop daarvoor simpelweg te klein is om voldoende lading vast te houden.

Voor apparatuur kan deze trouwens wel vervelend zijn, wanneer er met het ontwerp van stekkers enzo hier geen rekening mee is gehouden.

Dergelijke statische lading zie je met heel veel apparaten die niet geaard zijn en wel volledig geïsoleerd zijn van het net.
Bijvoorbeeld zonnepanelen. Die kunnen ook een vergelijkbare tinteling geven (soms zelfs een schok) en in veel landen is het daarom ook verplicht om deze te aarden als ze op plekken liggen waar de gevolgen van een val als gevolg van een schrikreactie groot kunnen zijn.

Door Tweakers user Fairy, woensdag 14 maart 2018 08:38

Zalmanman schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 20:36:
Hé, interessant dit! Dit is dus blijkbaar ook waar mijn uit 2011 stammende Asus N53SV last van had. Dat was toen ook een €800 laptop die af en toe tintelde, vooral als ik over de metalen bovenkant wreef. En dat was natuurlijk ook aan een geaard stopcontact. Ik was er simpelweg vanuit gegaan dat ik een faulty model had, maar 'k vond het niet erg genoeg voor een RMA. Blijkbaar is het dus vrij structureel. Jammer, ik vond Asus altijd een goed merk. Nog steeds wel, daar niet van, maar hun laptops laat ik dan maar links liggen voortaan. Tegenwoordig werk ik op een tweedehands Dell Precision uit ongeveer dezelfde tijd en natuurlijk nergens meer last van, terwijl dat ook een metalen behemoth is.
Dell en HP gebruiken adapters met 3 pinnen. De ring heeft een binnen en buitenkant, plus en min, de binnenste pin is massa, waardoor je ook geen last van tintelingen hebt.

Door Tweakers user ybos, woensdag 14 maart 2018 08:58

Frozen schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 22:25:
Maar ook jij, meneer de kruisvaarder, vindt dat dit probleem met betrekking tot tintelende vingers echt niet door de beugel kan?
Tuurlijk, lijkt mij onacceptabel.

Door Tweakers user artificial_sun, woensdag 14 maart 2018 09:27

Ik vind dit een kwalijke zaak, niet direct omdat het heel gevaarlijk is voor ons als mens. Maar gevoelige elektronica kan wel eens last hebben van die zwevende spanning.

Heb je al eens tussen aarde en je laptop gemeten? Dat kan nog wel eens een verrassend resultaat geven.

Ik heb in de carnavalswagen een 230V~ / 24V~ trafo gezet voor het aansturen van hydrauliek ventielen (dit zijn grote stalen blokken). Ik voelde als ik met mijn oor tegen het staal van de wagen kwam een lichte tinteling. Ik hem maar even met de multimeter tussen aande van het net en de wagen gemeten. Hier stond een verrassende 93V~ op. Met weinig vermogen maar dan nog. De nul van de 24V aan de net aarde en alles was opgelost.

Door Tweakers user JKen, woensdag 14 maart 2018 09:31

Ik heb zelfde probleem gehad met Dell laptop. Op een gegeven moment heeft die spanningsverschil er wel voor gezorgd dat mijn HDMI poort defect is geraakt. Wel net buiten de garantie :(

Ik zal hier echt niet blij mee zijn. Het is wachten tot dat vroeg of laat door de spanningsverschil een keertje iets defect raakt in de laptop of ander apparaat wat je er op aansluit.

Door Tweakers user SeenD, woensdag 14 maart 2018 11:41

Ik heb het met veel laptops, telefoons en ook iPads hebben het als ze in de lader zitten. Vooral met metalen of aluminium behuizing.

Of als ik met mn polsen op de laptop zit en mn vrouw raakt me licht aan op mn huid dan voelt ze het op m'n huid ook.

Door Tweakers user Tjolk, woensdag 14 maart 2018 12:01

Ik heb ook de beschikking over een Asus Zenbook (Flip zoveel). Daar voel ik ook wel iets van een tinteling op het moment dat ik eraan werk met de adapter aangesloten op het lichtnet.

Het is echter op zijn best (ergst) irritant, het is geheel ongevaarlijk. Het is namelijk niet meer dan wat statische spanning, maar van een dermate laag vermogen dat je je erg geen zorgen om hoeft te maken. In het verleden heb ik het ook aangetroffen bij een HP uit de Pavillion serie.

Volgens mij ga je dit bij heel veel producten met een metalen behuizing tegenkomen. Er is namelijk geen enkele wet die voorschrijft dat ze geaard moeten zijn en dan nog: bij vrijwel ieder huis van voor medio jaren '90 ga je geen geaarde stopcontacten in de huiskamer of slaapkamer vinden. Dan heeft het dus ook geen enkel nut.

Je kunt je er nog heel druk om maken, maar dat gaat je niet helpen. Zorg gewoon dat het apparaat 's nachts opgeladen wordt en dan kun je er overdag zo'n 12 uur non-stop op werken is mijn ervaring.

Door Tweakers user Sissors, woensdag 14 maart 2018 12:08

JC Ken schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 09:31:
Ik heb zelfde probleem gehad met Dell laptop. Op een gegeven moment heeft die spanningsverschil er wel voor gezorgd dat mijn HDMI poort defect is geraakt. Wel net buiten de garantie :(

Ik zal hier echt niet blij mee zijn. Het is wachten tot dat vroeg of laat door de spanningsverschil een keertje iets defect raakt in de laptop of ander apparaat wat je er op aansluit.
Waarop gebaseerd dat die daardoor defect is geraakt?

Van horen zeggen (in een recent GoT topic) hebben Apple laptops er ook last van. Het is in principe geheel ongevaarlijk. Het is ook geen statische elektriciteit, maar wat capaciteit tussen de behuizing en de 230V. Mijn n56 heeft er geen last van (nooit gekeken of er een aarde naar de laptop gaat, maar gezien bovenstaande zal dat wel het geval zijn), en het is een goed punt om rekening mee te houden bij aanschaf van een laptop. Maar het is dus niet meer dan vervelend.

Door Tweakers user AtoxHybrid, woensdag 14 maart 2018 14:55

Mijn Asus N76 laptop meet 86V op de behuizing. Dat lijkt heel wat, maar met een met een 10MOhm multimeter dat is 8.6 microampere. Wettelijk is 250 microampere toegestaan. Dat betekent dat de behuizing slechts 3% van de wettelijk toegestane lekstroom bevat .

Wat je hier van voelt is afhankelijk van het type huid en de hoeveelheid zweet. Sommige mensen voelen hier niks van, sommige een slechts een lichte "vibratie" en sommige een irritante prikkeling. Het kan echt geen enkel kwaad voor de laptop.

Ik zou zeggen dat met slechts 3% van de toegestane lekstroom dit apparaat, en de andere laptops van Asus, volledig functioneren zoals de fabrikant bedoeld heeft. Natuurlijk is comfort een andere vraag, hiervoor krijg je ook de kans het product te beoordelen in de winkel, of bij koop op afstand, de bedenktijd.

EDIT: een mogelijke oplossing is, afhankelijk van de laptop, om een USB kabel te modificeren en de shield via een 1kOhm weerstand te verbinden met de aarde. Indien de shield niet verbonden is met de behuizing, kun je ook proberen met een stukje kopertape of een alligatorclip en speakerdraad de behuizing te aarden. Ik raad aan altijd een weerstand te gebruiken om kortsluiting en overbelasting te voorkomen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 maart 2018 15:02]


Door Tweakers user Frozen, woensdag 14 maart 2018 19:50

AtoxHybrid schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 14:55:
Mijn Asus N76 laptop meet 86V op de behuizing. Dat lijkt heel wat, maar met een met een 10MOhm multimeter dat is 8.6 microampere. Wettelijk is 250 microampere toegestaan. Dat betekent dat de behuizing slechts 3% van de wettelijk toegestane lekstroom bevat .

Wat je hier van voelt is afhankelijk van het type huid en de hoeveelheid zweet. Sommige mensen voelen hier niks van, sommige een slechts een lichte "vibratie" en sommige een irritante prikkeling. Het kan echt geen enkel kwaad voor de laptop.

Ik zou zeggen dat met slechts 3% van de toegestane lekstroom dit apparaat, en de andere laptops van Asus, volledig functioneren zoals de fabrikant bedoeld heeft. Natuurlijk is comfort een andere vraag, hiervoor krijg je ook de kans het product te beoordelen in de winkel, of bij koop op afstand, de bedenktijd.

EDIT: een mogelijke oplossing is, afhankelijk van de laptop, om een USB kabel te modificeren en de shield via een 1kOhm weerstand te verbinden met de aarde. Indien de shield niet verbonden is met de behuizing, kun je ook proberen met een stukje kopertape of een alligatorclip en speakerdraad de behuizing te aarden. Ik raad aan altijd een weerstand te gebruiken om kortsluiting en overbelasting te voorkomen.
In zo'n geval zou ik dus een gemodificeerde usb-kabel in mijn laptop moeten stoppen en aan de aarde moeten vastmaken. Ik snap dat het een kans van slagen heeft, maar het is toch te bizar voor woorden dat je een dergelijk iets moet uithalen om normaal op je laptop te kunnen werken?

Door Tweakers user HetGezegde, woensdag 14 maart 2018 20:01

Bekend probleem. Kom het in de winkel waar ik werk vaak tegen dat de metalen Asus notebooks letterlijk onder stroom staan inderdaad.

Geen defect volgens Asus, maar wel heel vervelend. Zou je 'm ook niet voor opgestuurd moeten hebben, want dat is gewoonweg zonde van je tijd.

Het verhaal van de doos: wij sturen ook laptops op naar Acer, HP en Asus en doen dit altijd met een eigen 'reparatiedoos', omdat de doos van de klant beplakt en kapot terug komt. Niet erg: het is immers maar een doos. Dozen om dozen doen wij trouwens ook nooit. Da's niet iets slecht van Asus, gebeurt net zo goed met Acer. Is meer een policy van de winkel waar je 'm gekocht hebt.

Metalen laptops, zoals diverse van Acer, HP en Apple, hebben hier inderdaad GEEN last van.

Door Tweakers user floorcleaner, donderdag 15 maart 2018 02:19

Neem eens een multimeter , Frozen, en meet eens tussen de behuizing en een aardpunt ?

Wat bij de ene 86v en acceptabel is, kan bij de andere evengoed 36V zijn , maar ook 136V,
Kans is groot dat er ook andere stromen lopen.
De weerstand is bij mens per mens anders. wat voor de een een speldeprik is, kan voor de andere bijna dodelijk zijn. Kijk/meet het toch maar even na voor de zekerheid.

Het afwimpelen met "dit is normaal" is BS imo.
Zelfs al zou het 100% veilig zijn , het hoort gewoon niet. Voor het gevoel alleen al....
Straks leggen ze nog de bal in jou kamp door te zeggen dat je te veel vocht opneemt :--)

Door Tweakers user OmeJoyo, donderdag 15 maart 2018 10:28

AtoxHybrid schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 14:55:
Mijn Asus N76 laptop meet 86V op de behuizing. Dat lijkt heel wat, maar met een met een 10MOhm multimeter dat is 8.6 microampere. Wettelijk is 250 microampere toegestaan. Dat betekent dat de behuizing slechts 3% van de wettelijk toegestane lekstroom bevat .

Wat je hier van voelt is afhankelijk van het type huid en de hoeveelheid zweet. Sommige mensen voelen hier niks van, sommige een slechts een lichte "vibratie" en sommige een irritante prikkeling. Het kan echt geen enkel kwaad voor de laptop.

Ik zou zeggen dat met slechts 3% van de toegestane lekstroom dit apparaat, en de andere laptops van Asus, volledig functioneren zoals de fabrikant bedoeld heeft. Natuurlijk is comfort een andere vraag, hiervoor krijg je ook de kans het product te beoordelen in de winkel, of bij koop op afstand, de bedenktijd.

EDIT: een mogelijke oplossing is, afhankelijk van de laptop, om een USB kabel te modificeren en de shield via een 1kOhm weerstand te verbinden met de aarde. Indien de shield niet verbonden is met de behuizing, kun je ook proberen met een stukje kopertape of een alligatorclip en speakerdraad de behuizing te aarden. Ik raad aan altijd een weerstand te gebruiken om kortsluiting en overbelasting te voorkomen.
Toch te lang gewacht met reageren hierop. Dit is inderdaad de juiste uitleg, het is geen defect.

Ik ben zelf heel erg gevoelig hiervoor en heb er dus ook bij zeer veel apparaten "last" van. Telefoons, laptops, maar ook vele andere apparaten die dus niet aan aarde hangen. Het verschilt voornamelijk per persoon heel erg, ik had tijdens mijn opleiding een klasgenoot die kon een fase vastpakken en die voelde alleen wat prikkelen, ik had al last van een ISDN lijn of inderdaad van behuizingen van apparaten.

@Frozen Meer info kan je vinden op: (Tromgeroffel) Tweakers.net :D Lekstroom bij dubbel geïsoleerde apparaten

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 maart 2018 10:29]


Door Tweakers user OmeJoyo, donderdag 15 maart 2018 10:28

NVM.

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 maart 2018 10:29]


Door Tweakers user Frozen, donderdag 15 maart 2018 10:47

floorcleaner schreef op donderdag 15 maart 2018 @ 02:19:
Neem eens een multimeter , Frozen, en meet eens tussen de behuizing en een aardpunt ?

Wat bij de ene 86v en acceptabel is, kan bij de andere evengoed 36V zijn , maar ook 136V,
Kans is groot dat er ook andere stromen lopen.
De weerstand is bij mens per mens anders. wat voor de een een speldeprik is, kan voor de andere bijna dodelijk zijn. Kijk/meet het toch maar even na voor de zekerheid.

Het afwimpelen met "dit is normaal" is BS imo.
Zelfs al zou het 100% veilig zijn , het hoort gewoon niet. Voor het gevoel alleen al....
Straks leggen ze nog de bal in jou kamp door te zeggen dat je te veel vocht opneemt :--)
Kan niet meer, de koop is gelukkig ontbonden.
OmeJoyo schreef op donderdag 15 maart 2018 @ 10:28:
[...]


Toch te lang gewacht met reageren hierop. Dit is inderdaad de juiste uitleg, het is geen defect.

Ik ben zelf heel erg gevoelig hiervoor en heb er dus ook bij zeer veel apparaten "last" van. Telefoons, laptops, maar ook vele andere apparaten die dus niet aan aarde hangen. Het verschilt voornamelijk per persoon heel erg, ik had tijdens mijn opleiding een klasgenoot die kon een fase vastpakken en die voelde alleen wat prikkelen, ik had al last van een ISDN lijn of inderdaad van behuizingen van apparaten.

@Frozen Meer info kan je vinden op: (Tromgeroffel) Tweakers.net :D Lekstroom bij dubbel geïsoleerde apparaten
Het is dan misschien wel geen defect, maar wel non-conformiteit. Bij een laptop mag je verwachten dat je eraan kunt werken zonder dat je een schok krijgt. Daarmee is het wettelijk gezien dus een "defect". :)

Het topic kende ik al! Thanks :)

Door Tweakers user JKen, donderdag 15 maart 2018 16:24

Sissors schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 12:08:
[...]

Waarop gebaseerd dat die daardoor defect is geraakt?
Toen ik de HDMI kabel van mijn scherm in de laptop stopte hoorde ik een vonk en sindsdien werkt de HDMI poort niet meer :'(

Door Tweakers user ZpAz, vrijdag 16 maart 2018 13:07

Had hetzelfde met mijn vorige Macbook Pro Retina (met de magsafe lader), heb me er verder nooit aan gestoord. Net geprobeerd met mijn Macbook Pro Retina met usb-c lader, en daar heb ik het euvel niet. De adapter heeft alsnog in beide gevallen geen aarde aansluiting.

Door Tweakers user musiman, vrijdag 16 maart 2018 14:13

Ik ben blij dat ik jouw blog gelezen heb: mijn Asus is dus niet de enige met dit probleem. :)

Zelf stoor ik mij er niet zo aan als jij, maar het is wel vreemd dat Asus daar nou helemaal niks aan doet. Het is zo'n simpele aanpassing aan het design van de laptop, dat het vast niet veel hoeft te kosten om dit vanaf nu standaard in alle (nieuwe?) modellen te fiksen.

Door Tweakers user rayburgemeestre, vrijdag 16 maart 2018 19:20

Heb het ook wel eens gehad met mijn Asus Zenbook Pro UX501VW-FJ024T

Meerdere keren eigenlijk, wanneer hij in de adapter zit. Vrij vervelend gevoel inderdaad
Meestal haal ik dan maar de adapter eruit en ga ik verder met batterij.

Door Tweakers user verleemen, zondag 18 maart 2018 00:27

Mja, misschien is t wel hun idee van haptic feedback.
En ja metalen behuizing, betekend dat ook metalen toetsen? Dan kan je dr op wachten, slechte aarding en Viola. Ik heb vroeger een tijdje een kleine fobie voor koelkasten met een metalen klink gehad nadat ik gelezen had dat er in Amerika wel eens iemand geëlektrocuteerd wordt omdat de koelkast op de electrakabel was gaan staan en die kabel dus 110 volt naar de behuizing lekte. Of t ook waar is weet ik niet, maar als dar rubberen pootjes zijn geweest dan is dat niet helemaal ondenkbaar toch?

Door Tweakers user GrooV, woensdag 23 mei 2018 07:52

Zie nu deze blog, ik had er ook last van bij een Fijutus laptop van het werk. Dacht dat het aan mij lag maar dat is dus niet het geval!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.