Antwoorden op Vragen over Tweakblogs en Got

Door Frozen op maandag 4 juni 2018 12:44 - Reacties (21)
Categorie: Random, Views: 4.075

Hier zijn jullie antwoorden op de vragen uit: De officiële blog van Frozen: Vragen over Tweakblogs en GoT Er hebben 319 respondenten meegedaan voordat ik de Google Forms had gesloten.


https://i.imgur.com/kWsVL2M.png
Veruit de grootste groep mensen is al 10 jaar lid van tweakers, wow! :D


https://i.imgur.com/rLons8Y.png
Tweakers lezen op tweakblogs het liefste over hedendaagse en toekomstige technologie en hebben minder trek in TV, film & muziek en literaire kunstwerken.


https://i.imgur.com/uMcBhqe.png
https://i.imgur.com/Qx1NIFx.png
Het grootste gedeelte heeft geen problemen met (gedeeltelijk) gesponsorde producten in blogs en reviews. Een veelgelezen comment is dat mensen er wel van op de hoogte willen zijn hoe de auteur aan het product komt. Sinds de nieuwe regels van de ACM ben je verplicht dat aan te geven


https://i.imgur.com/2anJyXP.png
Nu komen we bij het interessante gedeelte. We gaan eerst de referrallinkresultaten van de blogs bespreken. Deze resultaten zijn op meerdere manieren te interpreteren. Allereerst zegt ongeveer een kwart van de Tweakers tegen referrals te zijn op welke manier dan ook en daarmee inkomsten in een bepaalde vorm voor de auteur. De overige groep van meer dan 75% vindt het dus niet erg dat de auteur op een bepaalde manier compensatie krijgt. Alleen de voorwaarden daarvoor verschillen per groep. Het grootste gedeelte van de stemmers vindt met 53% van de stemmen het geen enkel probleem als de blogger een linkje plaatst. Een veelgehoorde reactie is dat mensen dan wel willen dat:
  • De blog geen spam is: de meerwaarde voor de community moet op plaats 1 staan.
  • Er twee linkjes zijn, zodat je zelf kunt kiezen op welke van de twee je klikt.
  • Er transparant wordt gedaan over wat het de auteur oplevert.
Ik kom tot de volgende conclusie m.b.t. blogs: 40% van de tweakers wilt geen referrallinkje zien in blogs. 77% van de Tweakers vindt het niet erg als de auteur een compensatie krijgt voor de geproduceerde content.


https://i.imgur.com/8pSa2pz.png
Nu het gedeelte m.b.t. reviews. Ook hier zijn de resultaten op meerdere manieren te interpreteren. 30% van de tweakers zegt hier tegen alle vormen van inkomsten te zijn voor een auteur, 70% vindt het niet erg dat de auteur op een bepaalde manier compensatie krijgt. Ook hier moet aan de voorwaarden zoals in de bulletpoints hierboven worden voldaan. Een iets kleiner gedeelte van 48% Vindt het prima dat er linkjes worden geplaatst. Paars en blauw is hetzelfde op één typfout na. Het oranje "taartstuk" heeft een waarde van 6,9%.
Ik kom tot de volgende conclusie m.b.t. reviews: 44% van de tweakers wilt geen referrallinkje zien in reviews, maar 70% vindt wel dat de auteur gecompenseerd mag worden.
Even een greep uit de reacties:
Ik snap de discussie wegens de huidige regelementen, echter is de kwaliteit van sommige reviews en blogs zo goed dat de mogelijkheid voor een soort compensatie mijn niet tegen staat (in vorm referral links, of gesponsorde producten). Natuurlijk vind ik wel dat men 100% transparant over moeten zijn.
Altijd vermelden of er een (financieel) belang bestaat tussen de reviewer/blogger en het product/fabrikant. Transparantie!

Bloed irritant dat er tweakers zijn die korte blogs plaatsen met review linkjes naar youtube en tweakers die tig slechte blogs in korte tijd plaatsen over bitcoins (vervuiling recente tweakblogs).
Waarom het onderscheid tussen blogger en reviewer. Voor mij is het 1 pot nat. Voor mij geen referrer codes, want "wetende dat . niet vooringenomen is" : dat gaat dus niet lukken. Lang niet iedereen kan ermee omgaan, en ook veel reviews, ook van jou, zijn vaak te optimistisch. Als je iets gratis hebt gekregen om te testen, dan ga je niet zeggen: Wat een bagger! koop maar wat anders. Dan krijg je nooit meer wat. Bovendien: wat kan je nou echt van een product zeggen na een paar dagen...
Wat het belangrijkste is, is dat de bloggers/reviews (hoe je het ook wil noemen) gewoon open kaart spelen. Zet er gewoon letterlijk bij hoe het zit, de lezers zijn niet dom. Zeg gewoon "Jo ik heb van Philips dit product gekregen om te testen" en durf dan gewoon eerlijk te zijn als het kut is. Zeg gewoon "lijkt je dit een vette gadget? Je kan 'm hier bestellen en dan krijg ik er ook nog wat voor".

Gewoon open kaart jongens, niet zo moeilijk allemaal.
Het is jammer dat sommige blogs gereduceerd worden tot doorlink site.
Het probleem is denk ik dat wanneer je gesponsord wordt je eerder, al dan niet bewust, niet objectief en niet vooringenomen een oordeel over iets geeft. Wanneer ik iets wil zien wat voor mij informatief is, dan maakt het mij in principe niet uit of er een referrallink wordt aangeboden of niet.
Ik heb persoonlijk geen moeite met referrals waarbij duidelijk staat dat het een referral is. Maar vind het altijd extra fijn als er ook een referralvrij alternatief wordt aangeboden. Zo kan je echt doelbewust de reviewers/blogger helpen via de referral, maar wordt hij niet door je strot gedrukt
Ik zit niet te wachten op reviews op tweakblogs daar zijn de userreviews voor. Tevens zit ik ook niet te wachten op youtube filmpjes die geplugd worden, als ik filmpjes wil kijken ga ik wel naar youtube.
Foritain is seksier met rode baard dan zonder!
Ik ben het vooral eens met het laatste punt.

Volgende: [Humor] Russen over Noord-Korea 06-'18 [Humor] Russen over Noord-Korea
Volgende: Vragen over Tweakblogs en GoT 06-'18 Vragen over Tweakblogs en GoT

Reacties


Door Tweakers user dodge_911, maandag 4 juni 2018 12:53

Mooie resultaten! Nu afwachten :)

Door Tweakers user kanem0chi, maandag 4 juni 2018 13:13

Goed om te zien dat 'het paar' doordrammers dus niet gelijk hebben dat de meerderheid het niet wilt. Probleem opgelost lijkt mij. Nu aan t.net HQ om dit te bespreken.

Wat betreft dit:
Het grootste gedeelte heeft geen problemen met (gedeeltelijk) gesponsorde producten in blogs en reviews. Een veelgelezen comment is dat mensen er wel van op de hoogte willen zijn hoe de auteur aan het product komt. Sinds de nieuwe regels van de ACM ben je verplicht dat aan te geven

Aangeven hoe je aan het product komt zie ik nog steeds niet gebeuren? Ik zie vaak alleen "gedeeltelijk" of "volledig gesponsord" in de review sectie op tweakers.net. Wordt dit dan ook binnenkort ook opgepakt? Lijkt mij een goed idee om te zien waar het vandaan komt, want als er 1 importeur/exporteur het merendeel van de gesponsorde reviews doet, kan het worden gezien als verkapte reclame, aangezien een importeur / exporteur er geen baat bij heeft waar het gekocht word, als het maar gekocht word.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 juni 2018 13:14]


Door Tweakers user edeboeck, maandag 4 juni 2018 14:50

kanem0chi schreef op maandag 4 juni 2018 @ 13:13:
Goed om te zien dat 'het paar' doordrammers dus niet gelijk hebben dat de meerderheid het niet wilt. Probleem opgelost lijkt mij.
Dit is natuurlijk wel héél kort door de bocht. De meerderheid van de respondenten. En in dit geval komen die uit de lezers van dit tweakblog. Of de lezers van dit blog biased zijn naar een of andere keuze, laat ik in het midden. Wil je een relevante steekproef, dan moeten bovendien ook de keuzes nog beter uitgewerkt worden. Nu is een "ofwel-ofwel" verhaal. Bovendien is er blijkbaar wel wat nuance gegeven via de reacties, als ik het zo lees. M.a.w. om jouw stelling te kunnen staven, is er nog wel wat werk.
Of dit te maken heeft met het laatste punt over Foritain, laat ik liever in het midden ;)

Tot slot vind ik het wel mooi dat er bijna 320 respondenten zijn, maar op een totale community van meer dan 500.000 leden (bron) stelt dat natuurlijk niets voor (ook al zitten er naar alle waarschijnlijkheid een heleboel slapende profielen tussen).

Edit: het lijkt me wel een mooie aanzet voor een enquête vanuit T.Net

[Reactie gewijzigd op maandag 4 juni 2018 14:51]


Door Tweakers user SinergyX, maandag 4 juni 2018 14:50

Blijf er bij dat het aardig hypocriet van T.net is om op te treden tegen mensen met affiliate linkjes in hun blogs, maar dat een ander hier review naar review doet 'geheel gratis' en deze vervolgens doorverkoopt, mag natuurlijk wel.

De disclaimer van 'geheel gesponsord' vind ik ook geen waarde meer hebben, als je uiteindelijk doel niet meer is om reviews te schrijven, maar omdat het je 'werk' is.

Door Tweakers user -36-, maandag 4 juni 2018 17:31

Hoewel ik het deels met de uitkomst eens ben lijkt de insteek van je enquette; Dat de reviewer altijd objectief is me niet helemaal juist. In de praktijk is er vaak namelijk toch wel een verband tussen sponsoring en toon van de review terug te vinden. Het expliciet vermelden van objectiviteit in de vraagstelling lijkt me in dit geval dan ook onterecht en bedoeld om de uitkomst van de enquette te willen sturen naar een gewenste uitslag.

-Vanwege de relatie met leverancier en financiële prikkels van refferal-links zijn gesponsorde reviews bijna altijd stuk positiever en minder kritisch dan een echte gebruikers review .

-Overdreven positieve en kritiekloze reviews zijn verkapte reclame die vooral de belangen van de reviewer dienen en niet de lezer.

-Als ik kan kiezen voor meer of minder reclame. Zie ik liever minder reclame.

-Reclame op T.net neem ik voor lief omdat daarmee de hele site in de lucht gehouden word, itt referral-links en gesponsorde reviews op tweakblogs.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 juni 2018 23:50]


Door Tweakers user deathgrunt, maandag 4 juni 2018 20:47

Veruit de grootste groep mensen is al 10 jaar lid van tweakers, wow! :D
Veruit de grootste groep mensen DIE GEREAGEERD HEEFT is al 10 jaar lid van tweakers, wow! :D

Fixed that for you, want het kan natuurlijk een biased uitslag zijn...

...als vooral hard-core Tweakers (10 jaar of meer) reageren, maar bij wijze van spreke een minderheid vormen van de mensen op Tweakers.net zelf, dan bepaalt een hele kleine groep heel veel voor de grote groep...

[Reactie gewijzigd op maandag 4 juni 2018 20:48]


Door Tweakers user deathgrunt, maandag 4 juni 2018 20:48

... [dubbel]

[Reactie gewijzigd op maandag 4 juni 2018 20:48]


Door Tweakers user Frozen, maandag 4 juni 2018 20:58

deathgrunt schreef op maandag 4 juni 2018 @ 20:47:
[...]


Veruit de grootste groep mensen DIE GEREAGEERD HEEFT is al 10 jaar lid van tweakers, wow! :D

Fixed that for you, want het kan natuurlijk een biased uitslag zijn...

...als vooral hard-core Tweakers (10 jaar of meer) reageren, maar bij wijze van spreke een minderheid vormen van de mensen op Tweakers.net zelf, dan bepaalt een hele kleine groep heel veel voor de grote groep...
Thanks, maar als in de directe zin erboven dit staat:
Er hebben 319 respondenten meegedaan voordat ik de Google Forms had gesloten.
Dan kan je toch wel nagaan dat ik de respondenten bedoel. Ik had anders met mensen ook alle mensen op aarde kunnen bedoelen. ;)

Door Tweakers user spone, maandag 4 juni 2018 21:08

Ik haal vooral uit de resultaten dat men verdeeld is. Er is een grote groep die het allemaal prima vindt, en een iets minder grote groep die vrij sterk tegen iedere vorm van referrals/sponsoring is. De waarheid zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen... :)

Mijn persoonlijke mening is dat reviewers/bloggers altijd subjectief zullen zijn. Dat is immers ook het punt van een review. Als je daar niet op zit te wachten dan moet je maar een datasheet lezen waar alle informatie factueel vermeld staat.

Een mooie middenweg lijkt mij dat de reviewer aangeeft wat de relatie tussen hem en de fabrikant/product is, en open is over het gebruik van referral links. Immers, wanneer iets stiekem moet gebeuren dan is het blijkbaar geen zuivere koffie.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 juni 2018 21:11]


Door Tweakers user deathgrunt, maandag 4 juni 2018 21:25

Frozen schreef op maandag 4 juni 2018 @ 20:58:
[...]

Thanks, maar als in de directe zin erboven dit staat:
[...]

Dan kan je toch wel nagaan dat ik de respondenten bedoel. Ik had anders met mensen ook alle mensen op aarde kunnen bedoelen. ;)
Ik bedoel het anders;

Stel dat 90% van de Tweakers / Blog-lezers minder dan 10 jaar een account heeft, maar dat die kleine groep van 10% wel meer betrokkenheid heeft (en dus gaat stemmen), dan bepaalt een kleine groep de uitslag voor de grote groep.

Logisch dat meer dan 90% van je response komt van mensen die langer dan 10 jaar een account hebben; die voelen zich na al die jaren immers meer verbonden met Tweakers dan de grootste groep die hier minder dan 10 jaar zit.

Dus de uitslag kan biased zijn, als je geen focusgroep hebt van mensen die relatief evenlang een account hebben (met een verdeelsleutel per hoofd / stemmende).

Door Tweakers user dcm360, dinsdag 5 juni 2018 14:55

Het grootste gedeelte heeft geen problemen met (gedeeltelijk) gesponsorde producten in blogs en reviews. Een veelgelezen comment is dat mensen er wel van op de hoogte willen zijn hoe de auteur aan het product komt. Sinds de nieuwe regels van de ACM ben je verplicht dat aan te geven
Ik heb best veel problemen met gesponsorde producten, maar je hebt soort van een 'ja' van mij geforceerd met de vraagstelling. Ik geloof namelijk niet in de objectiviteit, maar die moet ik in de vraag wel veronderstellen.

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 5 juni 2018 14:58

dcm360 schreef op dinsdag 5 juni 2018 @ 14:55:
[...]
Ik heb best veel problemen met gesponsorde producten, maar je hebt soort van een 'ja' van mij geforceerd met de vraagstelling. Ik geloof namelijk niet in de objectiviteit, maar die moet ik in de vraag wel veronderstellen.
Als je denkt dat een review spam is, dan rapporteer je die. :)

Door Tweakers user rickysedai, woensdag 6 juni 2018 03:42

Ik ben het eens met wat hierboven ook al gezegd is. Je vraagstelling stuurt richting een voor jou positieve uitkomst van de enquête. Jouw reactie op bovenstaande reacties laten jouw eigen subjectiviteit nog sterker zien. Echt geen representatieve enquête op deze manier.

Door Tweakers user Frozen, woensdag 6 juni 2018 11:57

rickysedai schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 03:42:
Ik ben het eens met wat hierboven ook al gezegd is. Je vraagstelling stuurt richting een voor jou positieve uitkomst van de enquête. Jouw reactie op bovenstaande reacties laten jouw eigen subjectiviteit nog sterker zien. Echt geen representatieve enquête op deze manier.
Dat is jouw mening natuurlijk. In ben van mening dat wij in zo'n strenge community zitten dat spam en alles wat erop lijkt gewoon gerapporteerd wordt.

Door Tweakers user Hakulaku, woensdag 6 juni 2018 13:59

Ik heb niet meegedaan aan de enquete maar zal toch nog even m'n zegje doen.

Wat iemand met een blog doet, moet ie zelf weten. Zolang het informatief is, past binnen de context van het platform maakt het mij niet uit hoeveel referal links er tussen de lappen tekst staan. Zolang het maar duidelijk is dat er referal links op de pagina kunnen staan.

Referral links in reviews vind ik in iedergeval op Tweakers not done. Redenen hiervoor zijn dat Tweakers de reviewers een platform aanbieden om reviews te plaatsen die een gebruiker kunnen helpen bij de aankoop en daarbij in een verlengstuk de gebruiker adviseert in de webshop (doormiddel van webshop reviews). Door het gebruik van referal links, omzeil je dit. Een slechte webshop kan hiermee toch klandizie trekken zonder dat de (slechte) winkel reviews zichtbaar zijn. Daarnaast kan de objectiviteit betwist worden, ondanks de goede intenties van de reviewers. In mijn optiek zou een vergoeding vanuit het platform (Tweakers Reviews) moeten komen, en niet door het gebruik van referal links.

Door Tweakers user -36-, woensdag 6 juni 2018 17:39

Frozen schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 11:57:
[...]

Dat is jouw mening natuurlijk. In ben van mening dat wij in zo'n strenge community zitten dat spam en alles wat erop lijkt gewoon gerapporteerd wordt.
Je zegt hier letterlijk: Mijn mening is dat het objectief is. 8)7

[Reactie gewijzigd op woensdag 6 juni 2018 17:42]


Door Tweakers user Frozen, woensdag 6 juni 2018 17:39

-36- schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 17:39:
[...]

Je zegt hier letterlijk: Mijn mening is dat het objectief is. 8)7
Dat het zo objectief is als het zijn kan ja.

Door Tweakers user -36-, woensdag 6 juni 2018 19:36

Ok dat zou kunnen. Maar je snapt hopelijk wel dat meningen zo'n beetje de slechtst mogelijke maatstaf zijn om objectiviteit mee vast te stellen?

[Reactie gewijzigd op woensdag 6 juni 2018 20:33]


Door Tweakers user Frozen, woensdag 6 juni 2018 20:40

-36- schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 19:36:
Ok dat zou kunnen. Maar je snapt hopelijk wel dat meningen zo'n beetje de slechtst mogelijke maatstaf zijn om objectiviteit mee vast te stellen?
Tuurlijk en daarom zit er in een goede review niet alleen maar een mening, maar ook een resultaat waarop die mening is gebaseerd.

Door Tweakers user dcm360, woensdag 13 juni 2018 11:21

Frozen schreef op dinsdag 5 juni 2018 @ 14:58:
[...]

Als je denkt dat een review spam is, dan rapporteer je die. :)
Dit volg ik even niet. Omdat ik niet niet in de objectiviteit van reviewers geloof, zou ik een review als spam moeten rapporteren? Dat klinkt niet als iets dat wat oplost.

Door Tweakers user Frozen, woensdag 13 juni 2018 11:21

dcm360 schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 11:21:
[...]
Dit volg ik even niet. Omdat ik niet niet in de objectiviteit van reviewers geloof, zou ik een review als spam moeten rapporteren? Dat klinkt niet als iets dat wat oplost.
Op het moment dat een review dusdanig veel biased is, is het spam wat rapporteerbaar is.

Reageren is niet meer mogelijk