Opladen: Draadloos VS kabel (Warp Charge 30 Wireless vs 30T)

Door Frozen op woensdag 16 september 2020 20:30 - Reacties (8)
Categorie: Hardware, Views: 3.029

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5636-Medium.jpg

Voordelen & nadelen van draadloos opladen

Sinds enige jaren kunnen we verschillende apparaten draadloos opladen, meestal wordt daarvoor de QI standaard gebruikt maar er komen steeds meer andere standaarden de hoek om kijken. Draadloos laden van een telefoon heeft een aantal voordelen en nadelen, waarvan wat voordelen de volgende zijn:
  • Als de telefoon nat is, kan je hem alsnog opladen
  • Als je gebeld wordt kan je de telefoon gewoon opnemen zonder dat er een draad aan zit
  • Je kunt zonder kabel andere telefoons opladen met jouw eigen telefoon (dit kan bij OnePlus 8 Pro met 3W en heet “Reverse Charge”)
  • Je hebt geen speciale kabel nodig
  • De kabel en de oplaadpoort slijten niet
  • Je kunt de lader makkelijk wegwerken
  • De lader fungeert vaak ook als een telefoon stand
De belangrijkste functies vinden wij toch wel de bovenste 3. Wanneer we een telefoon zien die waterdicht is, vinden we het eigenlijk min of meer verplicht dat de telefoon draadloos laden ondersteunt. Wanneer je de telefoon namelijk in vochtige omstandigheden gebruikt wilt de telefoon soms niet opladen omdat de oplaadpoort of de stekker te vochtig zijn. Je zou maar net naar een verjaardag moeten en je apparaatje nodig hebben voor de navigatie. De meeste oplaadkabels van smartphones zijn niet zo lang, denk aan 1.20 meter, zo ook bij de OnePlus 8 Pro. Deze relatief korte kabel zorgt voor een hogere efficientie bij het laden maar beperkt wel de gebruiksradius van het apparaat. Als je gebeld wordt is het bellen met een lader aan de telefoon vrij irritant, ook is het eruit trekken van de kabel naar. Het is fijn als je, wanneer je gebeld wordt, de telefoon snel kan oppakken zonder een kabel uit je apparaat te trekken. Verder hebben sommige telefoons, maar in ieder geval de OnePlus 8 Pro, een functie om een andere telefoon draadloos op te laden. We hadden een tijdje geleden een afspraakje op het strand en de ander had een bijna lege telefoon. Die telefoon werd toevallig ook gebruikt voor het afspelen van muziek en navigatie naar huis, dus op dat moment kwam de Reverse Charge in de OnePlus 8 Pro erg van pas. Het opladen ging overigens wel vrij langzaam, maar we hadden toch de tijd en de 15% extra na 30 minuten laden was net genoeg voor het gezelschap om naar huis te fietsen.

Een nadeel van draadloos opladen is dat het minder efficient is dan opladen met de kabel. Hierdoor wordt wat meer warmte gegenereerd waardoor de batterij theoretisch gezien sneller achteruit gaat, dit is echter maar minimaal en niet te merken in het leven van een smartphone batterij. Om de laadsnelheid toch zo hoog mogelijk te houden en de telefoon te koelen wordt de telefoon soms gekoeld met behulp van een fan.
OnePlus Warp Charge 30 Wireless
Om te kijken hoe het draadloos laden nou presteert hebben we de OnePlus Warp Charge 30 Wireless erbij gepakt. Deze lader kan de telefoon opladen met 30 Watt en kan andere telefoons via de Qi standaard opladen met 10W. De lader heeft als maximale output 30 W volgens de specificaties van de lader.

De lader is een soort van standaard waar je de telefoon comfortabel op kunt zetten. De standaard staat stevig en ziet er neutraal uit doordat er gebruik is gemaakt van wit en mat metaalkleurig plastic. Op het gedeelte waar de telefoon op rest, zit een rubberen strip welke ervoor zorgt dat de telefoon niet wegglijdt van de lader. Het is zelfs zo dat je gewoon op de telefoon kunt swipen zonder dat de telefoon of de lader beginnen te glijden. Aan de onderkant van de lader zitten namelijk ook twee langwerpige rubberen voetjes. Op het moment dat de lader wordt gebruikt is er een klein blauw lampje te zien, dit lampje is niet fel en zal je ’s nachts dus ook zeker niet wakker houden.

Interessant is het om te zien hoe OnePlus een ventilatortje in de lader heeft gebouwd. De lucht wordt aan de achterkant door het rooster heen opgezogen en vervolgens richting de bovenkant van de telefoon uitgeblazen door een gat in de verdikking in het midden van de lader. De warmtecamera zal later ook laten zien dat de telefoon het warmste wordt aan de bovenkant, waardoor deze keuze in het design van de lader dus niet vreemd is.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5611-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5616-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5618-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5623-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5625-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5626-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5630-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5641-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5636-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5638-Medium.jpg

Laadsnelheden vergeleken

Als we de laadsnelheden vergelijken van Warp Charge 30T met Warp Charge 30 Wireless dan zien we dat het verschil in laadsnelheid het grootste is na 30 minuten laden, namelijk een verschil in 15%. Dat betekent dat je na een half uur draadloos laden 50% van de maximale capaciteit hebt, terwijl dit met de kabel 65% is. Mocht je dus snel weg moeten, dan is het verstandiger om je telefoon even kort aan de kabel te hangen. Echter doet de draadloze lader weinig onder voor de bedrade variant. We zijn onder de indruk dat je met draadloos laden na 30 minuten al een halfvolle telefoon kunt hebben, dat is echt een prestatie. Voor dagelijks gebruik vinden we de draadloze lader dus veel fijner, we hoeven nooit meer een kabeltje in de telefoon te stoppen. We zetten hem neer en laten hem eigenlijk de gehele dag staan op zijn standaard. Hierdoor kunnen we makkelijk alle binnenkomende berichten en de agenda bijhouden, erg handig!
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/jqbT1-oneplus-8-pro-charging-speeds-min-.png

Warmteproductie

Een van de nadelen die we noemden in het begin van dit artikel, was toch wel de verhoogde warmteproductie ten opzichte van opladen via de kabel. Om de telefoon te koelen heeft OnePlus 2 manieren bedacht, de eerste manier is door lucht over de telefoon te blazen. De tweede manier is om de telefoon iets minder snel te laten laden. Het is heel erg grappig om de lader dicht bij je oor te houden en heel zacht een fannetje te horen draaien.


Hoe dan ook zorgt dit wel voor een effectief beleid, zoals blijkt uit de foto’s gemaakt met onze Cat S62 Pro. De temperatuur komt niet boven de 38 graden en daarmee is de telefoon dus niet oncomfortabel om aan te raken.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/flir_20200913T234627.jpg

Volgende: Opladen: 65W vs 30W slecht? 11-'20 Opladen: 65W vs 30W slecht?
Volgende: Parodie: Windows 10 op een iPad 09-'20 Parodie: Windows 10 op een iPad

Reacties


Door Tweakers user JorisV, woensdag 16 september 2020 22:09

Tsja, ik heb ook precies zo'n stand, maar dan met onderin een USB C aansluiting. Dus door mijn telefoon neer te zetten kan die opladen. Ik zie het voordeel dan niet van draadloos.

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 september 2020 22:11]


Door Tweakers user Freeze-Oh, donderdag 17 september 2020 12:32

maakt het ventilatortje lawaai? als ik zo'n ding op mijn nachtkastje zet wil ik natuurlijk wel dat hij stil is....

Door Tweakers user Frozen, donderdag 17 september 2020 15:04

Freeze-Oh schreef op donderdag 17 september 2020 @ 12:32:
maakt het ventilatortje lawaai? als ik zo'n ding op mijn nachtkastje zet wil ik natuurlijk wel dat hij stil is....
Het ventilatortje hoor je heel zacht blazen, pas als je hem naast je oor hebt kan je hem horen. Als ik eerlijk ben voel ik geen eens lucht stromen, dus dat zegt wel iets over het vermogen waar het ventilatortje op draait. :)

Door Tweakers user Frozen, donderdag 17 september 2020 15:05

JorisV schreef op woensdag 16 september 2020 @ 22:09:
Tsja, ik heb ook precies zo'n stand, maar dan met onderin een USB C aansluiting. Dus door mijn telefoon neer te zetten kan die opladen. Ik zie het voordeel dan niet van draadloos.
Dat kan ook ja, maar dan moet je de telefoon wel goed op de USB-C poort zetten en juist die beweging zorgt snel voor schade aan de poort in de binnenkant van de telefoon. De telefoon wordt namelijk als hefboom gebruikt op het moment dat je hem in de lader prikt. Ook kan je niet laden als de telefoon nat is en afhankelijk van verschillende factoren moet je de lader en de telefoon beiden vasthouden om ze los van elkaar te krijgen.

Door Tweakers user stin00, maandag 21 september 2020 14:14

Ik vind deze oplader maar een slecht uitgedacht concept. Een ventilator kan alleen maar kapot gaan of irritant geluid maken; misschien niet direct, maar mogelijk wel in de toekomst. Verder zijn zowel het oplaadblok als de kabel op deze draadloze lader niet vervangbaar. Echt een onvoorstelbare designfout.. bij een kabelbreuk of brakke stekker kan je de draadloze lader direct weggooien. Duurzaamheid 0/10. Ik mis dit wel in je verhaal, ik lees vooral een hoop 'voordelen'.

Verder heeft de telefoon een IP rating, maar weet ik niet of de Oneplus wireless charger zelf wel een IP rating heeft. Kan er ook niet veel over vinden. Persoonlijk zou ik een natte telefoon of natte draadloze oplader niet gebruiken voor opladen. Ik vind deze usecase wat vergezocht.

Door Tweakers user Frozen, maandag 21 september 2020 15:37

stin00 schreef op maandag 21 september 2020 @ 14:14:
Ik vind deze oplader maar een slecht uitgedacht concept. Een ventilator kan alleen maar kapot gaan of irritant geluid maken; misschien niet direct, maar mogelijk wel in de toekomst. Verder zijn zowel het oplaadblok als de kabel op deze draadloze lader niet vervangbaar. Echt een onvoorstelbare designfout.. bij een kabelbreuk of brakke stekker kan je de draadloze lader direct weggooien. Duurzaamheid 0/10. Ik mis dit wel in je verhaal, ik lees vooral een hoop 'voordelen'.

Verder heeft de telefoon een IP rating, maar weet ik niet of de Oneplus wireless charger zelf wel een IP rating heeft. Kan er ook niet veel over vinden. Persoonlijk zou ik een natte telefoon of natte draadloze oplader niet gebruiken voor opladen. Ik vind deze usecase wat vergezocht.
Dat mag natuurlijk, maar het lijkt mij logisch dat je de telefoon even afdroogt met een handdoek en hem vervolgens op de draadloze lader zet en hem dan kunt opladen. Op het moment dat je de telefoon hebt afgedroogd en je steekt er een stekker in, zal hij niet gaan opladen omdat de poort nog nat is. Het voegt dus daadwerkelijk wel iets toe.

Het verbaasde mij inderdaad wel dat de draad vast zat aan de lader, maar ik was in de veronderstelling dat dat wel zo moest zijn vanwege de verliezen die optreden bij draadloos laden. Hierdoor kan met de gewone oplader het benodigde vermogen niet worden geleverd, waardoor er wel een aparte adapter bij moest zitten. Het lijkt me dus geen designfout te zijn. :)

Door Tweakers user IJsbeer, maandag 21 september 2020 19:12

Grootste nadeel lijkt me toch dat je op deze manier geneigd bent de lader altijd in de wandcontactdoos te houden. Dus extra sluipverbruik en een potentieel brandgevaar.

Door Tweakers user Twam, dinsdag 22 september 2020 14:52

Frozen schreef op maandag 21 september 2020 @ 15:37:
[...]

Het verbaasde mij inderdaad wel dat de draad vast zat aan de lader, maar ik was in de veronderstelling dat dat wel zo moest zijn vanwege de verliezen die optreden bij draadloos laden. Hierdoor kan met de gewone oplader het benodigde vermogen niet worden geleverd, waardoor er wel een aparte adapter bij moest zitten.
Waarbij ik me toch ga afvragen hoe groot dat verlies dan is. Is daar iets over bekend, voor een volledige laadcyclus? Is dat kwestie van procenten of van tientallen procenten? Op een keer opladen natuurlijk te overzien, maar als we dat over levensduur van apparaat zien, gaat het toch weer optellen, misschien.

Ik gok daarbij wel dat stroomverbruik naar (praktisch) 0 gaat als er geen telefoon wordt gedetecteerd en het stopt als telefoon vol is, maar geen idee hoe slim dit systeem eigenlijk is.

In principe wel leuk om een keer te testen. Opladers allebei een keer aan een verbruiksmeter, dan twee keer vanaf 10 of 20% naar vol opladen, of 2 uur aan de lader, ofzo, dan kijken wat het verschil is.

Reageren is niet meer mogelijk