Opladen: 65W vs 30W slecht?

Door Frozen op maandag 30 november 2020 18:30 - Reacties (11)
Categorie: Hardware, Views: 7.332

Er is een groot verschil tussen het moment voor de coronatijd en nu, dan hebben we het niet over verschillen in leven, werken, economie, zorg, maar over het opladen van smartphones. Sinds enkele maanden is het namelijk bij mainstream telefoons mogelijk om te kunnen opladen met 65W. Voorheen deden we dat allemaal met zo'n 30W en dat was geweldig en revolutionair. We konden de telefoon binnen 20 minuten van 0 tot 50% krijgen voor een 4500 mAh accu en dat was toch wel geweldig. Vandaag de dag kan je de telefoon binnen 20 minuten opladen naar 72% met een 4500 mAh accu, dat is zo'n 20 procent meer. Nu blackfriday en cybermonday bijna over zijn leek het me interessant om hierover een blog te schrijven, want is laden met 65W nou echt essentieel ten opzichte van laden met 30W of kan je beter kiezen voor andere specificaties als alles gelijk zou zijn?

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/11/IMG_6039-Medium.jpg

Voor deze vergelijking heb ik gebruikgemaakt van de productreview: OnePlus 8T (8GB ram) Groen review door Frozen. Deze telefoon weet op te laden met 65W en vergelijk ik met de productreview: OnePlus 8 Pro (12GB ram) 256GB Blauw review door Frozen, een telefoon die weet op te laden met 30W met Warp Charge 30T. OnePlus adverteert met Warp Charge 30T, dat dit is een intelligentere manier is van het laden van accu's. Dit is omdat doordat het grootste gedeelte van de warmte wordt geproduceerd in de lader, in plaats van in de accu, de lader langer 30W aan vermogen kan leveren voordat hij omlaag geschroefd moet worden vanwege de temperatuur.

In de onderstaande grafiek zien we dat na 20 minuten, de OnePlus 8T (65W) is opgeladen met 72 procent, terwijl de OnePlus 8 Pro (30T [30W]) is opgeladen met 47 procent. Puur gebaseerd op het geleverde vermogen zien we dat de OnePlus 8T eigenlijk meer dan tweemaal zo snel zou moeten opladen als de OnePlus 8 Pro. Dat gebeurt echter niet: het is maar anderhalf keer zo snel. Naarmate de tijd vordert wordt het verschil steeds kleiner. Zo zien we na 35 minuten, waarbij de OnePlus 8T volledig vol zit, de OnePlus 8 Pro haken op 72 procent.
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/11/jqbT1-charging-speeds-4500-mah-battery-min-.png

Vooral wanneer je telefoon bijna leeg is en je kort wilt laden is het laden met 65W dus interessant. Echter, na een kwartier is er zoveel warmte gegenereerd in de accu dat het procentuele verschil met 30W laden steeds kleiner wordt. Op het moment dat we telefoons met 120W kunnen opladen zullen we nog steeds niet optimaal kunnen profiteren, omdat de warmte in de accu een steeds belangrijkere rol blijkt te spelen. Willen we dus in de toekomst supersnel kunnen laden, dan moeten we op zoek gaan naar accu's die zeer efficient opgeladen kunnen worden (ofwel weinig warmte genereren tijdens het opladen). Echter gaan efficientie en snelheid in accu's niet hand in hand en zou ik ervoor pleiten om een optie te maken in de software, waarbij je zelf kunt kiezen hoe snel de accu oplaadt.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/11/flir_20201110T014606.jpg

Doe je bijvoorbeeld de telefoon overdag aan de lader, dan zal deze altijd in rap tempo opladen. Doe je de telefoon 's nachts aan de lader dan zal deze altijd langzaam opladen om zo energiezuiniger te zijn en beter voor de levensduur van de accu. Ik weet dat er ondertussen door OnePlus en andere bedrijven wordt geëxperimenteerd met dit slimme opladen, waarbij je 's nachts op hoge snelheid tot een procent of 80 laadt, dan de telefoon hierop laat staan totdat je wakker wordt en dan (met een verlies van 5% meegenomen) de overige 25% oplaadt. Dit beperkt dan wel de laadcycli om de levensduur van de Li-ion batterij te vergroten, maar een echt verschil in temperatuur en efficientie zal je niet merken.

Het zou dus geweldig zijn als we meer controle zouden krijgen over de snelheid waarmee we telefoons kunnen opladen en ik gok ook dat we dit in de toekomst krijgen, naarmate accu's belachelijk snel zullen opladen. Hoe snel laadt jouw telefoon op en zou je een dergelijke functie ook waarderen?

Volgende: Frozen over Tweakers Premium 12-'20 Frozen over Tweakers Premium
Volgende: Opladen: Draadloos VS kabel (Warp Charge 30 Wireless vs 30T) 09-'20 Opladen: Draadloos VS kabel (Warp Charge 30 Wireless vs 30T)

Reacties


Door Tweakers user elleP, dinsdag 1 december 2020 10:35

Precies hierom heb ik mijn warp lader voor mijn OnePlus 7T naast de bank liggen om even snel bij te laden, en een oude 2A lader naast mijn bed om 's nachts heel relaxed op te laden.

Ik had ook al eens bedacht om het laden te scripten zodat mijn telefoon tot 80% laad en de laatste 20% pas in het uur voordat mijn wekker gaat. Helaas zijn de api's om het laden te beïnvloeden behoorlijk dichtgespijkerd dus is het bij een idee gebleven.

Het mooiste zou voor mij een menu-tje zijn zodra je een lader inprikt: will je snel, vol, of nacht laden?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 december 2020 10:43]


Door Tweakers user Arrigi, dinsdag 1 december 2020 10:57

@elleP: Sony heeft dit al jaren ingebouwd. De eerste tijd (dagen? weken?) wordt er een profiel gemaakt van je gewoonlijke gebruik en laadmomenten.

Daarna komt er een melding (bvb bij 's avonds inpluggen) dat volledig laden voorzien is tegen bvb 07:30 (dynamisch, elke dag anders). Als dat goed uitkomt, niks doen. Anders kan je op de notificatie tikken, dan laadt ie meteen volledig.

M'n smartphone is 3 jaar oud met originele batterij en ik heb niet bepaald de indruk dat de batterijduur korter is dan in het begin.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 december 2020 10:59]


Door Tweakers user elleP, dinsdag 1 december 2020 11:06

@Arrigi: het verbaasde me al dat dit niet te koop was :)
Nu nog de andere fabrikanten (dat is dan weer een nadeel van Android)

Door Tweakers user Arrigi, dinsdag 1 december 2020 11:15

Samsung (en hoogstwaarschijnlijk andere merken) beweert ook wel om laadalgoritmes te gebruiken die "de levensduur bevorderen" maar zijn er vager over en geven zover ik weet ook geen optie om zoiets te doen.
Immers, als je de keuze niet krijgt om pas volledig te laden tegen bvb 7u 's ochtends of eerder, waarom zou het toestel dan niet zo snel mogelijk volladen?

Snelladen is veel gemakkelijker voor de marketing en veel beter zichtbaar voor de gebruiker, al bij de eerste laadbeurt. Wie houdt een toestel nog 3 jaar bij?

Door Tweakers user Gman, dinsdag 1 december 2020 11:29

Mijn dell laptop (Precision 3530) heeft een optie in het bios om tot 80% te laden en niet verder.
Dit verlengd de levensduur.
Ik mis deze functie op alle andere apparaten met een Li-Ion of Li-Poly accu.
Enkel electrische auto's hebben dit ook voor zover ik weet.

Ik gebruik nu de app accubattery pro en die geeft een signaal af als de 80% bereikt is.
Ik probeer me hier zoveel mogelijk aan te houden om te kijken of de accu langer mee gaat qua levensduur. Ik laadt wel meer tussendoor op anders is het niet vol te houden.

Ik moet wel zeggen dat de laatste 20% toch wel echt een langere sessie opleveren, als ik een drukke lange dag heb dan is een 100% lading wel fijn.

Ik heb voor deze Xiaomi 9T pro namelijk een oneplus 3T gehad en (voor mij) was de accu hét probleem van die telefoon, die ging qua levensduur te kort mee. De telefoom zelf kon nog wel ff maar de accu was echt op. Achteraf had ik die 60€ gewoon moeten uitgeven aan de officiele reparatie service maar ik was weer eigenwijs, echter de immitatie accu's waren allemaal een ramp en gingen een paar maanden/half jaar mee.

Door Tweakers user Eagle Creek, dinsdag 1 december 2020 13:40

Ik laad consequent op met trage laders. Zowel mijn telefoons, laptop áls elektrische auto.

Lijkt mij vele malen beter voor de accu. Snelladders alleen als de telefoon vrijwel helemaal leeg is en even in korte tijd naar 20% moet gaan.

Door Tweakers user SMGGM, dinsdag 1 december 2020 17:00

Ik gebruik nog de originele oplader van mijn Nokia Lumia 630 voor mijn tablet en smartphone. Die is weliswaar vreselijk traag (2 uur opladen voor 70% ofzo) maar mijn inmiddels 3 jaar oude Nokia 5 zijn batterij werkt nog prima.
Iedere 2 dagen gaat hij voor een dik uur ofzo aan de lader om zo altijd tussen 20 en 80% te zitten.

Heel soms (als ik weet dat hij het niet zal volhouden) gebruik ik de autolader of hang ik hem even aan de laptop om hem sneller op te laden.

Die snel laders hoeven voor mij niet. Ik kan mij maar moeilijk inbeelden dat dit echt gezond is (voornamelijk felle warmte productie).

Zelfde doe ik voor mijn Nexus 7 2013 die ik nog vaak gebruik en enkel die begint sinds 6 maand grote tekenen te merken dat de batterij niet meer mee kan. Na 3 uur gebruiken moet hij al terug aan de lader.
Voor een toestel van praktisch een dikke 7 jaar oud vind ik dit best wel goed volgehouden.

@elleP je zou dit kunnen doen met Home Assistant. De app van Home Assistant stuurt "sensor" informatie van je toestel (waaronder de batterij status) door naar Home assistant. Als je dit combineert met een slimme stekker dan kan je Home assistant zo configureren om de slimme stekker uit te schakelen zodra de sensor 80% aangeeft.
Hou wel rekening mee (want ik weet niet hoe dit zal werken) maar door stroombesparing is het wel mogelijk dat de app "trager" de sensor informatie zal doorgeven (of juist niet) waardoor alles alsnog in de soep zal draaien.

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 1 december 2020 22:04

elleP schreef op dinsdag 1 december 2020 @ 10:35:
Precies hierom heb ik mijn warp lader voor mijn OnePlus 7T naast de bank liggen om even snel bij te laden, en een oude 2A lader naast mijn bed om 's nachts heel relaxed op te laden.

Ik had ook al eens bedacht om het laden te scripten zodat mijn telefoon tot 80% laad en de laatste 20% pas in het uur voordat mijn wekker gaat. Helaas zijn de api's om het laden te beïnvloeden behoorlijk dichtgespijkerd dus is het bij een idee gebleven.

Het mooiste zou voor mij een menu-tje zijn zodra je een lader inprikt: will je snel, vol, of nacht laden?
Dat is ook een prachtige oplossing ja, je kunt het ook zo handmatig forceren! :)

Door Tweakers user ATIradeon8500, dinsdag 1 december 2020 23:42

Als ik naar mijn one plus6 kijk, bijna drie jaar oud, die is altijd dagelijks opgelden tot 100% met de snellader (30Watt) zowel thuis als in de auto. Ik heb niet het gevoel dat de accu slechter wordt. Zou het niet een beetje meevallen allemaal?

Door Tweakers user Jeffrey v. Hees, woensdag 2 december 2020 23:11

elleP schreef op dinsdag 1 december 2020 @ 10:35:
Precies hierom heb ik mijn warp lader voor mijn OnePlus 7T naast de bank liggen om even snel bij te laden, en een oude 2A lader naast mijn bed om 's nachts heel relaxed op te laden.

Ik had ook al eens bedacht om het laden te scripten zodat mijn telefoon tot 80% laad en de laatste 20% pas in het uur voordat mijn wekker gaat. Helaas zijn de api's om het laden te beïnvloeden behoorlijk dichtgespijkerd dus is het bij een idee gebleven.

Het mooiste zou voor mij een menu-tje zijn zodra je een lader inprikt: will je snel, vol, of nacht laden?
OnePlus heeft hier toch gewoon een optie voor? Instellingen -> Batterij -> Geoptimaliseerd laden. Hij leert dan zelf wanneer je een bepaalde lading nodig hebt en zal dus 's nachts waarschijnlijk langzamer laden.

Door Tweakers user elleP, donderdag 3 december 2020 19:16

@Jeffrey v. Hees: grappig, die optie heb ik op mijn 7T niet. ;)

Nou ja, mijn oplossing werkt prima.

Reageren is niet meer mogelijk