Fraude eindexamens

Door Frozen op dinsdag 11 juni 2013 22:59 - Reacties (64)
Categorie: Eindexamens, Views: 9.768

In deze post vraag ik vooral naar de hulp van de tweaker: Hoe zouden jullie dit probleem oplossen en de distributie en opslag van examens zo veilig mogelijk maken?


Er is besloten dat examens niet over hoeven gemaakt te worden (voor leerlingen die niet gefraudeerd hebben): http://www.onderwijsinspe...lag-gaat-morgen-door.html


We hebben het allemaal wel gehoord, op een school in Rotterdam zijn eindexamens gestolen. Dit doordat de school 2 jaar geleden een sleutel kwijt was en in plaats van het slot van de kluis (waar de examens in bewaard worden) te vervangen een sleutel te hebben bijgemaakt en dit waarschijnlijk niet hebben gerapporteerd aan de inspectie. Alle leerlingen van deze school mogen het examen dus opnieuw doen (behalve de mensen die de examens gestolen hebben).

Even wat achtergrondinformatie over examens. Examens worden vanuit het cito naar scholen toegestuurd waarna ze daar in de kluis gedaan worden. De examens zitten ingepakt in een hoes van plastic met twee stevige kunststoffen banden erom heen. Op de dag van de examens worden de examens eruit gehaald en aan de leerlingen laten zien waardoor ze gecontroleerd worden of ze wel open zijn geweest of niet. Dit is hoe het volgens het cito staat beschreven.

Echter hebben veel mensen na dat vreemde Nederlands examen het een beetje gehad met de examens. Om het nog erger te maken was er een tijdje geleden een frans VWO examen uitgelekt en op internet gezet waardoor alle VWO leerlingen een nieuw examen kregen.

Er zijn verschillende organisaties die nu graag willen dat alle ''gestolen'' examens opnieuw gemaakt worden, maar daar hebben het LAKS en ik geen zin in. Echter is er wel 1 ding duidelijk: Het huidige systeem deugt niet. Om deze reden heb ik een klacht ingediend bij de onderwijsinspectie. Deze valt hier te lezen:

''Geachte Onderwijsinspectie,


De reden dat ik u schrijf is omdat er volgens verschillende media examens zijn gestolen en de kans bestaat dat ik, als leerling, verschillende examens over mag maken. Ook wil ik u graag mijn visie geven op hoe examens in de toekomst gedistribueerd zouden moeten worden.
Op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun zijn verschillende examens ongeldig verklaard omdat er daar examenopgaven zijn gestolen. Echter hangt ons leerlingen van andere scholen ook een ongeldig-verklaring van de examens boven ons hoofd. Dit vind ik onterecht. De reden dat ik dit onterecht vind is omdat het de fout van de onderwijsinspectie is dat deze examens gestolen zijn. De examens zijn gestolen omdat leerlingen toegang hebben gehad tot deze examens, terwijl dit door de onderwijsinspectie onmogelijk gemaakt had moeten worden. De onderwijsinspectie staat garant voor het eerlijk laten verlopen van de eindexamens. Leerlingen van andere scholen moeten dus niet de dupe worden van fouten die door andere organisaties zijn gemaakt. Het leek mij dus verstandig dat de onderwijsinspectie zich achter de oren ging krabben.

Dit hebben jullie volgens verschillende media gedaan en er zal uiteindelijk een besluit worden gemaakt op basis van vergelijkingen van cijfers van dit jaar en die van vorige jaren. Deze vergelijkingen vind ik vreemd, want er is dit jaar een nieuwe examencommissie. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar het Nederlands examen: Bij dat examen kreeg je veel open vragen vergeleken met vorige jaren, dat is op zich geen probleem. Maar je krijgt bij deze open vragen een extra punt als je en het antwoord goed hebt en binnen de woordlimiet bent gebleven. Indien je een fout antwoord op deze vraag geeft (ook al blijf je binnen de woordlimiet) levert dat je nul punten op. Indien je deze vraag fout had beantwoord in meerkeuze vorm dan zou dat maar 1 punt kosten. Oftewel, je kan de examens niet vergelijken met de examens van voorgaande jaren. Bovendien geldt er: Als er dit jaar examens gestolen zijn, is het goed mogelijk dat er voorgaande jaren ook examens gestolen zijn: het huidige systeem deugt niet.

Echter heb ik mij speciaal voor jullie achter de oren gekrabd en ben tot de volgende conclusie gekomen: Het huidige systeem van distributie en opslag deugt niet. Dit omdat de examens een kluis in gaan waarna er vervolgens niet meer omgekeken wordt naar de kluis. In plaats daarvan vind ik dat alle examens van scholen in een bepaalde gemeente naar een kluis moeten die in het gemeentehuis van de desbetreffende gemeente staat. Deze kluis moet door de schoolinspectie gekeurd zijn en een signaal afgeven van wanneer en voor hoelang deze geopend is. Deze distributie moet onder toeziend oog van minstens twee notarissen gebeuren. Deze notarissen moeten nadat de examens in de kluis van de gemeente zijn aangekomen, de examens tellen. Indien er een examen mist moeten zij dit onmiddellijk doorgeven aan de inspectie. Op de dag van een bepaald examen worden deze examens door de politie en twee andere notarissen naar een school gebracht. Deze twee notarissen blijven tot de aanvang van het examen bij de examens (die nu in de kluis van de school zitten).

Op deze manier wordt er een veel veiligere manier van werken gecreëerd. Een andere en iets goedkopere manier is om de examens via een bepaald soort email (waar alleen schooldirecteuren toegang tot hebben) te versturen. Deze examens worden niet blanco verstuurd maar met een veilige 256 of 512bit encryptie versleuteld. Elk examen wordt apart versleuteld met een aparte random gegenereerde code. Een aantal uur voordat het examen begint krijgt de school de code tot het bestand waarna het bestand leesbaar wordt en de school de examens uit kan draaien. De school moet meerdere printers hebben en de rector moet offline (dus via een kabel) de examens kunnen printen. De computer moet nadat de code van het examen van die dag verstuurd is van het internet afgehaald worden waardoor deze niet te onderscheppen is door andere computers. Nadat de examens uitgedraaid zijn gaan deze in een door de schoolinspectie goedgekeurde kluis totdat het examen begint.

De kluizen worden elk jaar voor aanvang van de examens door de schoolinspectie gecontroleerd en indien nodig vervangen. Indien de school niet over een voldoende veilige kluis beschikt kan deze een kluis bij de schoolinspectie aanschaffen. De schoolinspectie moet dus altijd over genoeg kluizen beschikken.

Ik wil u dus nogmaals op het hart drukken dat wij als leerlingen niet de dupe mogen worden van een falend systeem. Het zou te zot voor woorden zijn als leerlingen van een school in Hoofddorp verschillende examens over moeten doen omdat een organisatie te makkelijk om gaat met het geheim houden van examenopgaven. Een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel. In het hele land moet er dus een andere en veiligere manier komen waarop examens vanaf het Cito op de tafels van examenkandidaten terecht komen.


Hoogachtend,
Wesley de Vries''

Ik gebruik schoolinspectie en onderwijsinspectie door elkaar.

Mijn vraag aan de echte Tweaker is dus: Hoe zouden jullie dit probleem oplossen en de distributie en opslag van examens zo veilig mogelijk maken?

Volgende: Eindexamens deel II 06-'13 Eindexamens deel II
Volgende: Eindexamens Deel I 05-'13 Eindexamens Deel I

Reacties


Door Tweakers user Sgreehder, dinsdag 11 juni 2013 23:08

Dat is een hoop tekst. Wat is er mis met fatsoenlijk verzegeld en opslag in een kluis?

Politie, encryptie.. kom op zeg. Ga jij het betalen? Ik (als belastingbetaler) voel daar niet zoveel voor.

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 11 juni 2013 23:10

Sgreehder schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:08:
Dat is een hoop tekst. Wat is er mis met fatsoenlijk verzegeld en opslag in een kluis?

Politie, encryptie.. kom op zeg. Ga jij het betalen? Ik (als belastingbetaler) voel daar niet zoveel voor.
Dat het huidige systeem niet werkt aangezien er dus wat uit de kluis is gestolen, dat probeer ik met mijn hele verhaaltje duidelijk te maken.

Over het ''ga jij het betalen?'' Het gaat wel om de toekomst van ons land.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 juni 2013 23:12]


Door Tweakers user migchiell, dinsdag 11 juni 2013 23:12

Op examendagen moeten er dus, in elk schoolgebouw van Nederland, 2 notarissen aanwezig zijn (en een agent?)?

Het lijkt me ook niet heel handig als elke school tientallen of honderden exemplaren van de examens moet gaan printen en in elkaar nieten... lijkt me vragen om ellende. Bovendien wil je de geprinte examens opbergen in dezelfde kluis waarin ze nu ook al worden opgeborgen... dus hoe is jouw syteem veiliger? Hooguit liggen de examens iets korter in de kluis (ik weet niet hoe lang van tevoren de examens nu worden gedistribueerd).

Door Tweakers user thaan, dinsdag 11 juni 2013 23:13

Zo, je oplossing mag wat kosten kennelijk.

En waar precies zou je op gaan bezuinigen om dit te kunnen betalen? Examinatoren? De cito groep?

Zit je dan, met je perfect bewaakte examen. Jammer dat het slecht/fout wordt nagekeken, iedereen bij elkaar loopt te spieken en het examen makkelijker is dan een gemiddeld K3-kleurboek.

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 11 juni 2013 23:16

thaan schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:13:
Zo, je oplossing mag wat kosten kennelijk.

En waar precies zou je op gaan bezuinigen om dit te kunnen betalen? Examinatoren? De cito groep?

Zit je dan, met je perfect bewaakte examen. Jammer dat het slecht/fout wordt nagekeken, iedereen bij elkaar loopt te spieken en het examen makkelijker is dan een gemiddeld K3-kleurboek.
Maar het is dan ''of de kosten'' of er wordt af en toe een examen gestolen. Dan moeten ze dus niet zo'n hele poespas maken van die gestolen examens, als ze er wel degelijk wat aan kunnen doen.
Ik draag alleen maar een voorbeeld aan, maar andere mensen, andere ideeën. Daarom ook deze vraag: Hoe zouden jullie dit probleem oplossen en de distributie en opslag van examens zo veilig mogelijk maken?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 juni 2013 23:16]


Door Tweakers user RobertMe, dinsdag 11 juni 2013 23:20

Stef602 schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:10:
[...]

Dat het huidige systeem niet werkt aangezien er dus wat uit de kluis is gestolen, dat probeer ik met mijn hele verhaaltje duidelijk te maken.
Vreemde redenatie. Omdat er iets uit de kluis wordt gestolen deugt het systeem van de kluis niet. Je geeft zelf al aan dat de school de kluis (of het slot?) had moeten vervangen nadat ze 2, 3 jaar geleden ontdekt hebben dat een sleutel kwijt was. Daarnaast moet de verzegeling gecontroleerd worden en actie worden ondernomen als de verzegeling verbroken is. De school is gewoon ontzettend nalatig geweest en moet daarvoor "gestraft" worden (als ik andere media mag geloven zijn er al vaker dingen aan de hand geweest met die school en is er al eerder gesproken over het sluiten van de school).

Daarnaast, je kunt de examens tellen totdat je er bij neervalt. Als iemand (onrechtmatig) aan het examen komt kan hij het fotograferen/inscannen/you name it en het daarna weer terugleggen daar waar het vandaan komt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 juni 2013 23:21]


Door Tweakers user Frozen, dinsdag 11 juni 2013 23:23

RobertMe schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:20:
[...]

Vreemde redenatie. Omdat er iets uit de kluis wordt gestolen deugt het systeem van de kluis niet. Je geeft zelf al aan dat de school de kluis (of het slot?) had moeten vervangen nadat ze 2, 3 jaar geleden ontdekt hebben dat een sleutel kwijt was. Daarnaast moet de verzegeling gecontroleerd worden en actie worden ondernomen als de verzegeling verbroken is. De school is gewoon ontzettend nalatig geweest en moet daarvoor "gestraft" worden (als ik andere media mag geloven zijn er al vaker dingen aan de hand geweest met die school en is er al eerder gesproken over het sluiten van de school).

Daarnaast, je kunt de examens tellen totdat je er bij neervalt. Als iemand (onrechtmatig) aan het examen komt kan hij het fotograferen/inscannen/you name it en het daarna weer terugleggen daar waar het vandaan komt.
Klopt je hebt ook gelijk, de school is ook erg makkelijk geweest. Je ziet gelijk dat de verzegeling is verbroken of er een gat in het plastic zit. Normaal laat je een aantal leerlingen voorafgaand aan het examen het examen controleren of het nog helemaal dicht zit.

''Daarnaast, je kunt de examens tellen totdat je er bij neervalt. Als iemand (onrechtmatig) aan het examen komt kan hij het fotograferen/inscannen/you name it en het daarna weer terugleggen daar waar het vandaan komt.''

Maar dan zou de verzegeling dus verbroken zijn...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 juni 2013 23:24]


Door Tweakers user thaan, dinsdag 11 juni 2013 23:23

Stef602 schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:16:
[...]

Maar het is dan ''of de kosten'' of er wordt af en toe een examen gestolen. Dan moeten ze dus niet zo'n hele poespas maken van die gestolen examens, als ze er wel degelijk wat aan kunnen doen.
Ik draag alleen maar een voorbeeld aan, maar andere mensen, andere ideeën. Daarom ook deze vraag: Hoe zouden jullie dit probleem oplossen en de distributie en opslag van examens zo veilig mogelijk maken?
Álles is een kostenoverweging, zo zit de wereld nou eenmaal in elkaar. En al helemaal als het om publieke middelen gaat. Er is gewoon voor budget x de beste manier in elkaar gezet om examens te distribueren.

Ik zie geen probleem in de huidige methode: het is niet alsof er elk jaar examens worden gestolen. Dat er een keer iets mis gaat, betekent niet dat het systeem fout is. Menselijk falen is hier de factor.
Beetje hetzelfde als een mens achter een computer zetten, een fout laten maken en vervolgens de computer de schuld geven.

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 11 juni 2013 23:25

thaan schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:23:
[...]
Ik zie geen probleem in de huidige methode: het is niet alsof er elk jaar examens worden gestolen. Dat er een keer iets mis gaat, betekent niet dat het systeem fout is. Menselijk falen is hier de factor.
Dat is het dus waarschijnlijk wel, want als er dit jaar examens gestolen kunnen zijn, kan dat de voorgaande jaren ook zo zijn geweest.
Maarja, wie weet hoeveel keer er al examens gestolen zijn geweest als dit onopgemerkt is gebleven?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 juni 2013 23:26]


Door Tweakers user Goderic, dinsdag 11 juni 2013 23:31

Heeft iedereen in Nederland hetzelfde examen, dat deze centraal verstuurd moeten worden?

Door Tweakers user RobertMe, dinsdag 11 juni 2013 23:33

Stef602 schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:23:
[...]

Klopt je hebt ook gelijk, de school is ook erg makkelijk geweest. Je ziet gelijk dat de verzegeling is verbroken of er een gat in het plastic zit. Normaal laat je een aantal leerlingen voorafgaand aan het examen het examen controleren of het nog helemaal dicht zit.
Dan los dat probleem ook op in de plaats van alles op de schop gooien. Denk aan een systeem waarbij docenten van andere scholen in de examen lokalen aanwezig moeten zijn. Hetzelfde als dat docenten van andere scholen ook nog eens de examens nakijken. Dit dan wel enigszins willekeurig doen zodat je dit niet met "bevriende scholen" onderling doet (zonder dat docenten meteen het hele land door moeten reizen).
Stef602 schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:25:
[...]


Dat is het dus waarschijnlijk wel, want als er dit jaar examens gestolen kunnen zijn, kan dat de voorgaande jaren ook zo zijn geweest.
Maarja, wie weet hoeveel keer er al examens gestolen zijn geweest als dit onopgemerkt is gebleven?
Van wat ik heb gelezen deed de school het ronduit slecht, en de jaren nadat de sleutel weg was stukken beter. Je hoeft geen hoog geleerde te zijn om daar vraagtekens bij te plaatsen.

Door Tweakers user thaan, dinsdag 11 juni 2013 23:34

Stef602 schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:25:
[...]


Dat is het dus waarschijnlijk wel, want als er dit jaar examens gestolen kunnen zijn, kan dat de voorgaande jaren ook zo zijn geweest.
Maarja, wie weet hoeveel keer er al examens gestolen zijn geweest als dit onopgemerkt is gebleven?
Dat is zo. Maar zolang het nog niet voor totale anarchie heeft gezorgd is het dus kennelijk niet zo'n groot probleem als je doet voorkomen.

En ik wil echt niemand voor de schenen schoppen, maar wat ik gehoord heb gaat het voornamelijk over VMBO en HAVO examens, dat zijn nou niet de meest hoogwaardige diploma's om je druk te gaan maken over het feit dat er wellicht 0,01% tussen zit die het eigenlijk niet verdient heeft.

Rotte appels zitten overal tussen: hoogleraren die onderzoek verzinnen, mensen met HBO onwaardige diploma's, scholieren die hun boekenlijst niet lezen maar van internet halen, verzin het maar.

Het is idioot dat die kluis niet vervangen is na het zoekraken van de sleutel, absoluut. Het is idioot dat dit kennelijk al 2 jaar zo door had kunnen gaan bij die school (want zolang was de sleutel dus kwijt), en wellicht wordt er nu dus strenger op toegekeken. Iedereen goed af. Behalve de gene die de examens moeten overdoen dan ;)

Door Tweakers user kamerplant, dinsdag 11 juni 2013 23:35

Stef602 schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:10:
[...]

Over het ''ga jij het betalen?'' Het gaat wel om de toekomst van ons land.
De toekomst van ons land hangt gelukkig niet af van een aantal examenuitslagen.

Het is niet de bedoeling dat er vaker wat gaat lekken, het is oneerlijk tegenover andere leerlingen. Tegelijkertijd schiet niemand er wat mee op. Als je niveau onvoldoende is voor je vervolgopleiding, heb je weinig aan een gefraudeerd diploma van je middelbare school. Dus ach...

Ik denk dat het huidige systeem goed genoeg is. Dat dit lek gesignaleerd is, is juist een teken dat het huidige systeem werkt. In de toekomst gaan we vast de examens op iPads afnemen, dan kan de beveiliging gelijk ook een stuk omhoog.

Door Tweakers user sypie, dinsdag 11 juni 2013 23:38

De uitslag is bekend: Wesley de Vries gaat een herexamen doen voor Economie. Lijkt me een goede zaak.

En dan vooral de balansen opmaken met kosten en baten.

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 11 juni 2013 23:40

sypie schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:38:
De uitslag is bekend: Wesley de Vries gaat een herexamen doen voor Economie. Lijkt me een goede zaak.

En dan vooral de balansen opmaken met kosten en baten.
Ik heb geen economie O-)

Door Tweakers user sypie, woensdag 12 juni 2013 07:09

Dat blijkt dan ook wel uit je verhaal...

Misschien verstandig om dat tóch eens te nemen. Het is nooit te laat.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 12 juni 2013 07:19

sypie schreef op woensdag 12 juni 2013 @ 07:09:
Dat blijkt dan ook wel uit je verhaal...

Misschien verstandig om dat tóch eens te nemen. Het is nooit te laat.
dat kun je nu wel makkelijk zo zeggen, maar als examens zo ongbelangrijk zijn waarom wordt er dan uberhaubt zoveel geld aan uitgeven. waarom niet in plaats daarvan pas op de dag zelf bezorgen, (ja dat kost een hoop koeriers, maar daarmee leg je niet de verantwoording meer bij scholen ... scholen die zelfs motieven kunnen hebben om een steutel tijdelijk kwijt te zijn. scholen zoals die in rotterdam.

en waarom eigenlijk geen digitale distributie er zijn genoeg organisaties die daar gebruik van maken en waar het al jaren voornamelijk goed gaat ....

politie bewaking etc lijkt me ietwat overdreven maar waar precies is de doodzaak om examens al 2 weken van te voren bij scholen af te leveren.

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 juni 2013 07:20]


Door Tweakers user GoT, woensdag 12 juni 2013 08:25

Could have / should have / would have: volgens mij was er een South Park aflevering daarvan.

Al timmer je dit dicht en dan tijdens examentijd iedereen met Google Glass / Google Watch de antwoorden naar elkaar overseinen.
Rotterdam is een incident, maar dat iedereen antwoorden naar elkaar gaat seinen is de toekomst en een veel groter structureel probleem.

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 juni 2013 20:03]


Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 12 juni 2013 09:28

Een degelijke beveiliging en goede procedures met een correcte controle op de procedures zouden in principe dit soort dingen moeten voorkomen. Het toont vooral aan dat de verzegeling slecht gebeurd of dat procedures fout lopen.

De enige manier om het aantal zwakke schakels terug te dringen is door de examens zo laat mogelijk te verdelen, in principe dus op de dag zelf. Maar ook dat zal niet voorkomen dat het alsnog mis kan gaan. De examens worden nog altijd ver van toveren opgesteld en gedrukt. Ook daar kunnen zwakke schakels in de keten ontstaan.

Door Tweakers user Anoniem: 131162, woensdag 12 juni 2013 09:51

ach, later kijk je terug op de examens en dan vraag je je af waarom er zo zwaar aan wordt getild. De vervolg opleidingen zijn bijna altijd eigen werk (scriptie).

Door Tweakers user Jeroenneman, woensdag 12 juni 2013 10:01

Ik zou juist minder moeite in al die heisa stoppen.

Die school staat al langer onder toezicht, er ging wel meer mis daar. Niet verwonderlijk dat ze dan de examens ook niet op orde hebben. Toch bleken er geen onverwachte of afwijkende examenuitslagen te zijn.

Van mij hoeft niemand iets over te doen. Big deal dat er misschien een paar mensen van geprofiteerd hebben. Helaas zak je dan op je vervolgopleiding alsnog door de mand...dan heb je opeens niet zoveel aan een vals verkregen documentje.

Zoveel heisa over een papiertje dat niks anders zegt dan: "Hey, ik heb 4/5/6 jaar niet volledig liggen slapen tijdens de les, knap hé!"

Digitale distributie is al helemaal een slecht plan. Onze overheid en digitaal? 8)7
En dan krijg je weer gezeik met fout geprinte examens, geen internet, examens die toch worden doorgemaild etc etc.

Door Tweakers user copywizard, woensdag 12 juni 2013 10:09

simpel stalen stong boxen opsturen ipv plastic en strof.

met in die box een goed slot en de sleutel pas op de dag van de examens laten bezorgen of persoonlijk langs laten brengen door een controleur?

dan kan niemand erin!

Door Tweakers user Blonde Tux, woensdag 12 juni 2013 10:37

Gewoon heel simpel, sleutel van een kluis kwijt, gewoon een nieuwe kluis kopen.

Door Tweakers user Lenny77, woensdag 12 juni 2013 11:12

sypie schreef op dinsdag 11 juni 2013 @ 23:38:

En dan vooral de balansen opmaken met kosten en baten.
Goed nieuws: kosten en baten staan niet op je balans, maar op je winst- en verliesrekening. Een eventueel resultaat daarvan kan je, na het sluiten van je boekjaar op je balans bijboeken ;)

Door Tweakers user Kalief, woensdag 12 juni 2013 11:49

Dat er iets uit een kluis is gestolen betekent niet dat 'het systeem' niet werkt. Het is immers bij dit ene incident gebleven. Het is vervelend voor de leerlingen van die school maar het probleem is te overzien en oplosbaar. En de daders zijn gevonden.

In dit geval was het sleutelbeheer het probleem. Het pleit voor een kluis met een cijferslot omdat een cijfercode makkelijker is te vervangen dan een set uitgegeven sleutels. Bovendien zou je een dubbele code kunnen gebruiken zodat er altijd twee mensen nodig zijn om de kluis te openen, zou je het slot kunnen programmeren om alleen op bepaalde tijden open te gaan, je kunt er een alarmsysteem aan koppelen en je zou een geheugen uit kunnen lezen waarin wordt gelogd wanneer de kluis geopend is geweest.

Een centrale kluis is onpraktisch. In een kleine gemeente met slechts éen school maakt het niet uit of die ene kluis nou in de school of in een stadhuis staat. En in een gemeente als Amsterdam zijn 200 scholen, een centrale kluis zou met de logistieke planning, personeel en bewaking al snel een soort bankgebouw vereisen. En wat doe je daarmee buiten de examenperiode?

Door Tweakers user MAX3400, woensdag 12 juni 2013 13:40

Ik draag alleen maar een voorbeeld aan, maar andere mensen, andere ideeën. Daarom ook deze vraag: Hoe zouden jullie dit probleem oplossen en de distributie en opslag van examens zo veilig mogelijk maken?
Leg jouw voorbeeld eens voor aan de ouderraden van een tiental scholen in de buurt met de subtiele opmerking: de kosten van dit voorbeeld moeten worden gedragen door de ouders van de eindexamenkandidaten en kunnen niet teruggevorderd bij slagen/falen van het kind.

De enige manier om "veiligheid" te garanderen is de verantwoording neerleggen bij degenen die er het hardste door worden geraakt namelijk de groep die het schoolgeld moet betalen.

Door Tweakers user TIGER79, woensdag 12 juni 2013 13:51

Het huidige systeem is gewoon goed en bruikbaar, het ligt aan de houding van de leraren/school zelf die dus een sleutel kwijtraken en daar niet correct op handelen...
Als tweakertje zeg je toch ook niet tegen iemand die verkeerd met een pc omgaat dat hij maar een nieuwe pc moet kopen met een andere OS ofzo... Die persoon gaat er verkeerd mee om dus dan moet hij ff geschoold worden... Dat moeten dus de desbetreffende verantwoordelijken ook !
Oftewel wanneer het misgaat moet je natuurlijk die dieven aanpakken (ongeacht of anderen het voor hun makkelijk hebben gemaakt) maar ook de verantwoordelijken indien deze niet correct hebben gehandeld...

Door Tweakers user Aloys, woensdag 12 juni 2013 14:00

Ik zou mij hier gewoon niet zo druk om maken. Het is stom dat de examens gestolen zijn, de school had de zaak op orde moeten hebben en de scholieren zijn gewoon blijkbaar stom genoeg in hun hoofd om te denken dat ze hier iets aan hebben.

Mij apart slaagt iedereen voor het examen, als leerling weet je zelf wel of je het wel of niet eerlijk hebt gedaan. Bovendien val je vanzelf door de mand bij je vervolgopleiding. Stel dat iemand die amper het VWO kon halen nu vals heeft gespeeld en daardoor een goed cijfer haalt. Die persoon komt zichzelf vanzelf weer tegen als de vervolgopleiding dan opeens wel heel moeilijk blijkt. Maargoed, ondanks dat het eigenlijk niet zoveel uit maakt is het niet de juiste gang van zaken.

Door Tweakers user onok, woensdag 12 juni 2013 14:14

Je gaat al de mist in bij "Het huidige systeem deugt niet". Ik vind dat nogal kortzichtig. Het slaat toch nergens op dat als er op 1 school examens gestolen worden gelijk het hele systeem niet deugt? Volgens mij is er niks mis met "het systeem", maar van alles met "die school". De onderwijsinspectie heeft dat ook door, en er zijn al mensen die roepen dat die school maar gewoon gesloten moet worden, ook omdat daar veel meer problemen zijn. Goede oplossing als je het mij vraagt.

Door Tweakers user Paultje3181, woensdag 12 juni 2013 14:19

Ik denk dat het veel nuttiger is om de inspectie/verdachten aan te klagen, incl. de vader van één van de verdachten (oud-schooldirecteur). Wie weet heeft hij nl. twee jaar geleden een sleutel meegenomen en als vermist opgegeven. [aluhoedje].

Iedere examenkandidaat mag dan twee weken gederfd salaris eisen (tijd die je nu moet leren ipv werken).

Door Tweakers user ikbenerniet, woensdag 12 juni 2013 14:22

In mijn ogen is dit de simpelste oplossing voor het probleem: zorg ervoor dat docenten niet op hun eigen school eindexamens geven. De onderwijscommissie kan best een indeling maken wie waar de eindexamens geeft, verspreid de docenten over scholen in de omgeving en uit de buurt van hun eigen school. Een soort van tijdelijke uitwisselingsprogramma voor docenten tijdens eindexamens dus.

Op deze manier vang je een deel van het probleem af, je "eigen" leerlingen kan je zo niet voortrekken met "gestolen" examens omdat verbroken zegels opvallen. Dit soort problemen kunnen vervolgens door de vervangende docenten doorgegeven worden aan de juiste instantie.

Door Tweakers user MAX3400, woensdag 12 juni 2013 14:47

Iedere examenkandidaat mag dan twee weken gederfd salaris eisen (tijd die je nu moet leren ipv werken).
Leren? Als je twee weken geleden examen had, ben je nu die stof niet kwijt en is er dus niets gederfd.

Mensen die na 2 weken alle geleerde stof van de afgelopen 2 tot 4 jaar ineens niet meer kunnen herinneren voor een mogelijk herexamen, zijn geslaagd door geluk en niet door kennis.

Neem aan dat jij, gezien het feit dat je apotheker zegt te zijn, niet na 4 weken vakantie weer de boeken in moet om de werking/verstrekking van diclofenac aan de gemiddelde bezoeker uit te leggen?

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 juni 2013 14:48]


Door Tweakers user Biersteker, woensdag 12 juni 2013 16:26

"De reden dat ik dit onterecht vind is omdat het de fout van de onderwijsinspectie is dat deze examens gestolen zijn"
Hier ben ik het totaal niet mee eens. Het gaat hier niet om een fout, maar om fraude. Fraude die mogelijk werd gemaakt, door laks schoolbestuur (die het eigenlijk wel best vond *speculatie*), een docent en zijn zoon. Je kan boos worden op de onderwijsinspectie, maar als jij, als school, niet met integere docenten werkt, vraag ik mij af of dit uberhaubt opgemerkt zou worden als dat examen Frans niet gelekt was.
Op de dag van een bepaald examen worden deze examens door de politie en twee andere notarissen naar een school gebracht. Deze twee notarissen blijven tot de aanvang van het examen bij de examens (die nu in de kluis van de school zitten).
Heb je enig idee wat een notaris per uur vraagt? 50 euro per uur is weinig. Dat keer 2, plus een agent en je bent zo 130 euro per uur kwijt. Dat keer het aantal middelbare scholen in heel Nederland. (ongeveer 1350). Dat maakt 175.000 Euro/u. Nou laten we zeggen dat het hele process per examen een uurtje duurt. (Ik blijf erg positief rekenen). Hoeveel examens hebben we het dan over? Ik denk toch zo'n 40 per school. Totale kosten van dit concept op zijn best; 7 miljoen euro.

Maar dan zijn de examens toch veilig? Nou nee, ze liggen nog steeds in een kluis, waar mensen toegang tot hebben. En als dan toch op mysterieuze de verzegeling is verbroken, trekken we dan alle examens terug?.

In mijn ogen is er maar 1 optie, bij fraude door een school, docent, of nalatigheid door de school of docent, alle kosten verhalen op de fraudeur, en zorgen dat de persoon nooit meer in het onderwijs aan het werk kan.

Door Tweakers user MaZeLe, woensdag 12 juni 2013 16:32

Dit kan toch nog veel gemakkelijker? Waarom huurt men niet gewoon Brink of enig andere waardetranportbedrijf in? Niemand die een gewapende overval doet voor examens, en de ochtend van het examen worden ze netjes afgeleverd op de plek van bestemming. Het is een 24/7 bedrijf, dus dat kan ook om 5 uur 's ochtend om files etc tegen te gaan...

Kosten liggen iets hoger dan eerst, maar lager dan de voorstellen hierboven.

Door Tweakers user DCG909, woensdag 12 juni 2013 16:57

Ik zou de examens gewoon in een kluisje verzenden en dan de ochtend of avond voor het betreffende examen de sleutels op laten halen door de directeur oid. of dat er een code aan de directeur oid. wordt toegezonden.

Op die manier kan niemand er bij zonder dat het goed zichtbaar is (kapotte kluis), tenzij je met leerlingen te maken hebt die dus een kluis kunnen kraken.

Door Tweakers user Gertjuhjan, woensdag 12 juni 2013 17:11

Niemand opgevallen dat de titel ongelukkig uit komt?

In de lijst met nieuwe tweakblogs staat het volgende:
"Fraude eindexamens door Stef602"

Door Tweakers user MuddyMagical, woensdag 12 juni 2013 21:00

Waarom niet gewoon laten downloaden door de directeur op de ochtend van het examen via authenticatie met DigID.

Men kan zelf lekker gaan printen. Elke school heeft een degelijke printer / copier staan. Hierdoor zorg je dat er iemand van de school aanwezig is bij het printen van de document en hoef je ook geen fortuin uit te geven aan beveiliging enzovoorts.
Dit is allemaal al aanwezig.

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 juni 2013 21:03]


Door Tweakers user Kalief, woensdag 12 juni 2013 21:37

MuddyMagical schreef op woensdag 12 juni 2013 @ 21:00:
Elke school heeft een degelijke printer / copier staan.
Je zal zien dat die net op de examendag een mankement heeft.

Door Tweakers user Ps3gamer91, woensdag 12 juni 2013 21:52

Examens verspreiden naar gemeentehuizen ( in kluizen ). De ochtend van de examens door een express koerier naar de scholen sturen met de examens.

Door Tweakers user Goderic, woensdag 12 juni 2013 22:03

Geen landelijke examens organiseren? Bespaart je direct een hele hoop gedoe.

Door Tweakers user MuddyMagical, donderdag 13 juni 2013 06:09

Kalief schreef op woensdag 12 juni 2013 @ 21:37:
[...]


Je zal zien dat die net op de examendag een mankement heeft.
Dat is toch de verantwoordelijkheid en het probleem van de school? Er kan altijd wat mis gaan: de koerier krijgt een lekke band, de eigenaar van de sleutel is ziek of de sleutel kwijt or whatever.

De digitale oplossing is hier gewoon het makkelijkste via DigID om early access te voorkomen en diefstal tegen te gaan. De kosten zijn nihil.

Door Tweakers user Saturnus, donderdag 13 juni 2013 08:52

Volgens mij is het nog niet gemeld...dus:
Gister is bekend geworden dat er zeer waarschijnlijk via het dak is ingebroken en naar een ruimte met de examens is gekropen. De examens hebben dus nooit in een kluis gelegen, maar in een 'afgesloten' ruimte.
http://nos.nl/artikel/517...ghaldoun-via-dakraam.html

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 13 juni 2013 11:05

Dat keer 2, plus een agent en je bent zo 130 euro per uur kwijt. Dat keer het aantal middelbare scholen in heel Nederland. (ongeveer 1350). Dat maakt 175.000 Euro/u. Nou laten we zeggen dat het hele process per examen een uurtje duurt. (Ik blijf erg positief rekenen). Hoeveel examens hebben we het dan over? Ik denk toch zo'n 40 per school. Totale kosten van dit concept op zijn best; 7 miljoen euro.
dat is wel zeeeeeer positief ingeschat... Een notaris die voor 50 euro bruto per uur werkt bestaat simpelweg niet, verdubbel dat bedrag voor een kleinere onbekende notaris en verdrievoudig of verviervoudig voor een grotere kantoor....
Ook een agent voor 30 euro per uur vind je niet, najah, misschien de wijkagent...
Je zal zien dat die net op de examendag een mankement heeft.
ach jah dan hebben ze maar altijd een 100 euro backup printer staan... Dit zijn echt niet de kosten :P

Door Tweakers user Frozen, donderdag 13 juni 2013 11:08

Saturnus schreef op donderdag 13 juni 2013 @ 08:52:
Volgens mij is het nog niet gemeld...dus:
Gister is bekend geworden dat er zeer waarschijnlijk via het dak is ingebroken en naar een ruimte met de examens is gekropen. De examens hebben dus nooit in een kluis gelegen, maar in een 'afgesloten' ruimte.
http://nos.nl/artikel/517...ghaldoun-via-dakraam.html
Een afgesloten ruimte met een kluisdeur.

Door Tweakers user MAX3400, donderdag 13 juni 2013 11:33

MuddyMagical schreef op woensdag 12 juni 2013 @ 21:00:
Waarom niet gewoon laten downloaden door de directeur op de ochtend van het examen via authenticatie met DigID.

Men kan zelf lekker gaan printen. Elke school heeft een degelijke printer / copier staan. Hierdoor zorg je dat er iemand van de school aanwezig is bij het printen van de document en hoef je ook geen fortuin uit te geven aan beveiliging enzovoorts.
Dit is allemaal al aanwezig.
Zeker niets gehoord op het nieuws over dat Frans examen wat een dag later moest worden afgenomen en moest worden gedownload door de scholen? Door de korte tijd tussen "beschikbaar op de website" en "aanvangstijd van examen" moesten sommige scholen 3 printers tegelijk inzetten om voldoende exemplaren te drukken.

Er hoeft dus ook maar iets mis te gaan zoals een foutje van de ISP met de lijnverbinding, een kapotte fuser of een a-technische medewerker op school en de aanvangstijd van het examen wordt niet gehaald.

Andere ideeen?

Door Tweakers user RobinHood, donderdag 13 juni 2013 13:03

Via internet is afschuwlijk, als je uitprint en als je alles via computers zelf doet. Er zijn meer dan genoeg scholen die een waardeloos netwerk hebben, omdat er geen geld/tijd/zin voor is. Of ze moeten een shitload aan printers hebben of ze moeten dus een echt netwerk hebben.

Eigenlijk is het hoe het nu gaat prima. Het is voor het eerst dat er examens gestolen zijn. Als je het via internet gaat doen, krijg je dit elk jaar. Elk jaar wordt er dan wel een hackpoging gedaan of een DDOS opgezet, leuk joh.

Door Tweakers user MuddyMagical, donderdag 13 juni 2013 13:33

MAX3400 schreef op donderdag 13 juni 2013 @ 11:33:
[...]

Zeker niets gehoord op het nieuws over dat Frans examen wat een dag later moest worden afgenomen en moest worden gedownload door de scholen? Door de korte tijd tussen "beschikbaar op de website" en "aanvangstijd van examen" moesten sommige scholen 3 printers tegelijk inzetten om voldoende exemplaren te drukken.

Er hoeft dus ook maar iets mis te gaan zoals een foutje van de ISP met de lijnverbinding, een kapotte fuser of een a-technische medewerker op school en de aanvangstijd van het examen wordt niet gehaald.

Andere ideeen?
En zo kan je dus alle digitale oplossingen of system wel onderuit halen. Kom eens met echte argumenten.

Door Tweakers user tzeunis, donderdag 13 juni 2013 14:42

Ik vind al die ophef wel mooi.. dit systeem is toch al jaren zo lek als een mandje? Ik had tijdens mijn laatste (1999) VWO toetsweek en eindexamen ook al enkele examens ingezien. Dit komt omdat er dan vrienden van lagere klassen (vmbo, mavo) al klaar zijn en daar administratief werk verrichten en die zaken in handen krijgen. In die tijd kon je nog geen foto met mobiel maken, dus werd het gekopieerd. Ik bedoel maar... dit ga je niet tegen :-)

Kunst is alleen om het binnen een klein, selectief groepje te houden en niet groots te delen....

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 juni 2013 14:43]


Door Tweakers user Saturnus, donderdag 13 juni 2013 15:07

Stef602 schreef op donderdag 13 juni 2013 @ 11:08:
[...]

Een afgesloten ruimte met een kluisdeur.
Dat ze niet via de normale deur zijn binnen gekomen in deze ruimte betekent dat de ruimte niet afgesloten is geweest. Ik zou het daarom geen kluis noemen.

Door Tweakers user rickboy333, donderdag 13 juni 2013 16:41

Dit is echt simpel op te lossen namelijk een betere verzegeling.

Nu zit het ingepakt in doorzichtig plastic met een veiligheidsdraad er om heen. Ze moeten juist niet doorzichtig plasic gebruiken (en heel stevig plastic) en je kan het er maar op een manier openmaken. Dus zeg maar net als een envelop. En op die opening moet je juist zo'n dikke zegel opdrukken. En als die doorgebroken is zijn alle exames niet meer geldig. Daarnaast moetten alle scholen ze ook nog in een metalen kist leggen en dan nog eens in de kluis. En die sleutel van die kist heeft de examen voorzitter.

Door Tweakers user RagingPenguin, donderdag 13 juni 2013 16:48

ze moeten die examens in een dichte koffer doen met cijfer/letter code en die code zo laat mogelijk vrijgeven aan de directeur van de school. dan kan niemand erbij komen. kost echt niet veel en is veel veiliger

Door Tweakers user Bacchus, donderdag 13 juni 2013 18:10

Het lijkt me te sterk om te stellen dat "Het huidige systeem van distributie en opslag niet deugt ." Vooral omdat dit soort incidenten redelijk zeldzaam zijn, denk ik juist dat het systeem op zich wèl deugt. Ik kan me precies één eerder vergelijkbaar incident herinneren van de afgelopen twintig jaar en dat betrof een enkel examen.

De kwetsbaarheden die dit incident aantoont zijn volgens mij de volgende twee:
1. Er zijn blijkbaar scholen waar de examens onvoldoende beveiligd worden opgeslagen.
Dit los je op door de opslag binnen de school te toetsen aan een lijst van eisen of (evt enkel voor scholen die zich geen voldoende beveiligde opslag kunnen veroorloven) de opslag op een veilige plaats buiten de school te doen. Dat zou bijvoorbeeld in de kluis van een plaatselijke notaris kunnen.

2. De diefstal van examens is op de school zelf nooit gesignaleerd.
De regels zijn op zich eenvoudig: De verzegeling van de enveloppe van het CITO mag pas direct voor het examen, onder het oog van de kandidaten verbroken worden. Blijkbaar zijn er scholen waar geen enkele kandidaat of surveillant hiervan op de hoogte was. Dit kun je oplossen door betere voorlichting aan de kandidaten, bij voorkeur direct door CITO, en het uitwisselen van surveillanten. Dat laatste zou ik dan door de inspectie laten inrichten.

De meeste van jouw oplossingen, en dan vooral de technische, maken het proces juist ingewikkelder en kwetsbaarder.

Door Tweakers user Bulls, donderdag 13 juni 2013 19:01

Voor het zelfde geld werden er in voor gaande jaren al gewoon klassikaal de examens gedaan om mensen gewoon te laten slagen. Die islamitische scholen moeten maar stoppen het zijn gewoon op subsidie gebaseerde trainingskampen om zoveel mogelijk moslims te laten infiltreren in de samenleving en plotseling toe te slaan, geen wonder dat het slagingspercentage zo hoog lag terwijl het onderwijs zo beneden niveau was.

Optieven met die zooi.

Door Tweakers user jordy-maes, donderdag 13 juni 2013 23:00

Jullie Nederlanders hebben een vreemde manier van examens verdelen.

Hier in België (althans bij ons op school) worden de meeste examens digitaal afgelegd.
Mijn hogeschool werkt via Toledo (van de KU Leuven). Hierop wordt een examen opgesteld door de docent en wordt dit pas opengezet op het uur van het examen.
Als student moet je eerst inloggen met je r-nummer op het schoolnetwerk, dan op de site van toledo (ook met je r-nummer) en dan moet je nog eens het wachtwoord krijgen van de docent om verder te gaan.
Lijkt me veilig genoeg.

Blijkbaar zijn jullie examens per heel vakgebied.
Dan zou ik voorstellen om dit gewoon digitaal te laten afleggen. Dan heb je geen kans om te spieken.

Reden dat dit veilig is.
Dus zoals al gezegd, eerst moet je aanmelden en dergelijke.
Ten tweede zit het hele netwerk in de vlan, waardoor je niet op internet kunt, maar wel op het lan (en dan enkel nog op je eigen pc)
Ja, je zou gebruik kunnen maken van usb sticks en dergelijke.
Alleen worden alle bewerkingen gelogd en als ze je dan betrappen, njah, ben je gebuisd.

Door Tweakers user Frozen, donderdag 13 juni 2013 23:07

jordy-maes schreef op donderdag 13 juni 2013 @ 23:00:
Jullie Nederlanders hebben een vreemde manier van examens verdelen.

Hier in België (althans bij ons op school) worden de meeste examens digitaal afgelegd.
Mijn hogeschool werkt via Toledo (van de KU Leuven). Hierop wordt een examen opgesteld door de docent en wordt dit pas opengezet op het uur van het examen.
Als student moet je eerst inloggen met je r-nummer op het schoolnetwerk, dan op de site van toledo (ook met je r-nummer) en dan moet je nog eens het wachtwoord krijgen van de docent om verder te gaan.
Lijkt me veilig genoeg.

Blijkbaar zijn jullie examens per heel vakgebied.
Dan zou ik voorstellen om dit gewoon digitaal te laten afleggen. Dan heb je geen kans om te spieken.

Reden dat dit veilig is.
Dus zoals al gezegd, eerst moet je aanmelden en dergelijke.
Ten tweede zit het hele netwerk in de vlan, waardoor je niet op internet kunt, maar wel op het lan (en dan enkel nog op je eigen pc)
Ja, je zou gebruik kunnen maken van usb sticks en dergelijke.
Alleen worden alle bewerkingen gelogd en als ze je dan betrappen, njah, ben je gebuisd.
Dit gaat om middelbare scholen :)

Door Tweakers user rc5proxy, vrijdag 14 juni 2013 06:59

2 notarissen is wel heel erg overdreven
er zou wel voor gekozen kunnen worden per stad/streek externe opslag en distributie door bv
politie
dus bv opslag bij een notaris die het overhandigt aan politie die voor distributie zorgt bv 2 uur voor aanvang van examen.

Door Tweakers user GeeBee, vrijdag 14 juni 2013 14:11

De schoolinspectie komt toch al af en toe langs op scholen. Kunnen ze meteen de voorzieningen controleren. Is de kluis goed, hoe staat het met de sleuteldiscipline, is de kluis toevallig via het systeemplafond binnen te komen.... 8)7
Dat soort basale inspecties is een goed voorstel. Voor de rest geen duur, nieuw systeem bedenken als het huidige systeem goed is.

Scholen alles zelf uit laten printen? Dat is pas de kans op ellende groter maken.
Door de rector/ directeur? Die heeft wel wat beters te doen dan voor repromedewerker te werken.
Digitale examens? Ik werk er mee en vind het niks. Tijdswinst bij nakijken is er nauwelijks en ze zijn dicht zodra je klaar bent. Nabespreken met gezakten kan niet.
Zijn ze veiliger? Dat misschien wel. Ligt aan de verbinding tussen CITO en de scholen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 juni 2013 14:14]


Door Tweakers user Mavamaarten, vrijdag 14 juni 2013 15:21

Lang leve het systeem van België. School stelt examens op. School neemt examens af. School beslist of je geslaagd bent of niet. Heel dat gezamenlijke systeem wil zeggen dat iedereen de dupe is als er een examen gestolen wordt of uitlekt. Als er bij ons een examen gepikt wordt, dan is dat het examen van de leerkracht zelf en dan maakt die er gewoon een nieuwe. (Gewoon is niet echt het juiste woord, maar dan zit in elk geval niet heel het land met een groot probleem).

Door Tweakers user markdm, vrijdag 14 juni 2013 22:00

Of gewoon een usb-stick met een uitgebreide code opsturen naar de school die alleen maar bij een bepaalde computer ingeplugt mag worden, de zelfde dag als het examen worden ze uitgeprint. De usb stick heeft 3 codes, een die via SMS gestuurd wordt, een via mail en een via de post.

Door Tweakers user Frozen, vrijdag 14 juni 2013 23:13

markdm schreef op vrijdag 14 juni 2013 @ 22:00:
Of gewoon een usb-stick met een uitgebreide code opsturen naar de school die alleen maar bij een bepaalde computer ingeplugt mag worden, de zelfde dag als het examen worden ze uitgeprint. De usb stick heeft 3 codes, een die via SMS gestuurd wordt, een via mail en een via de post.
Of 2 codes, 1 via de post en 1 via de digiD

Door Tweakers user jip_86, zaterdag 15 juni 2013 13:20

Laten we maar eens beginnen met eisen stellen aan de opslag van de examens. Een 'kluis' waar je via het dak naar binnen kan is natuurlijk te gek voor woorden.

Door Tweakers user White Feather, maandag 17 juni 2013 19:42

Mavamaarten schreef op vrijdag 14 juni 2013 @ 15:21:
Lang leve het systeem van België. School stelt examens op. School neemt examens af. School beslist of je geslaagd bent of niet. Heel dat gezamenlijke systeem wil zeggen dat iedereen de dupe is als er een examen gestolen wordt of uitlekt. Als er bij ons een examen gepikt wordt, dan is dat het examen van de leerkracht zelf en dan maakt die er gewoon een nieuwe. (Gewoon is niet echt het juiste woord, maar dan zit in elk geval niet heel het land met een groot probleem).
Waha. Wat denk je dat er dan met de examens van de leerlingen van deze school gebeurd was?

Centraal afnemen wordt niet voor niets gedaan.

Door Tweakers user Amanoo, dinsdag 18 juni 2013 04:13

Ik vind het raar dat nu nog niet wordt geregistreerd wanneer en hoe lang een kluis geopend is. Het is niet eens moeilijk om een kluis zo'n functie te geven. Geen technisch hoogstandje. Gooi er een LDR aan een Raspberry Pi of een Arduino in en je bent eigenlijk al klaar. Of een paar metalen plaatjes in bouwen, een aan het chassis en een aantal jaren de deur met misschien een klein veertje. Wanneer wordt open gedaan zal het contact worden verbroken, wat een eitje is om te detecteren. Eventueel kan je ook nog een camera in de kluis doen en die bij openen activeren. Oersimpel.

Het is wellicht niet een volledige fix, maar het is wel een simpele manier om een kluis veiliger te maken.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 juni 2013 04:24]


Door Tweakers user arienvanhelden, dinsdag 18 juni 2013 12:18

Simpel, geef degene die de examens jatten gewoon een straf (En nee een jaar overdoen is geen straf, dat is stommiteit). En natuurlijk een straf die blijft hangen zodat ze later bij hun kindertjes er flink in stampen dat je geen examens moet stelen. De "jatters" weten zelf ook drommels goed dat ze fout zitten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 juni 2013 12:19]


Reageren is niet meer mogelijk