Wat stemt de tweaker?

Door Frozen op maandag 15 maart 2021 16:09 - Reacties (37)
Categorie: Random, Views: 6.848

Hee Tweakers,

Ik ben heel erg benieuwd hoe onze technische community stemt, laat ik vooropstellen dat je stemgeheim hebt en ook in het hokje de volgende tekst staat:
U hoeft aan niemand bekend te maken op wie u heeft gestemd. Ook niet door het maken van een foto.
Je hoeft dus niet mee te doen met de poll, maar het kan wel een leuk beeld geven van hoe de technische community over de politiek denkt!

Poll
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=403455&layout=6&sort=prc


Hoe kan ik weten waarop ik wil stemmen?
Weet je nou niet wat je moet stemmen, dan kan het handig zijn om het volgende te doen:
 • 1. Bepaal voor jezelf 3 dingen die je belangrijk vindt
 • 2. Vul Stemwijzer.nl in
 • 3. Vul Kieskompas.nl in
 • 4. Vul eventuele andere stemhulpen in het specifiek gaan over de punten zoals je die in 1 hebt opgeschreven.
 • 5.Twijfel je tussen twee partijen, pak even de verkiezingsprogramma's erbij. Hier kan je CTRL-F'en door alle programma's: https://app.nos.nl/op3/ctrl-f/#/
 • 6. Bekijk de doorrekeningen van het Centraal Planbureau om te zien waar partijen graag geld aan willen uitgeven: https://www.cpb.nl/sites/...2-2025-H1-hoofdlijnen.pdf
 • 7. Kies een persoon om op te stemmen, bekijk bijvoorbeeld LinkedIn pagina's van personen of als je graag op een bèta wilt stemmen: https://vinddebetaopdelijst.nl/
Mijn persoonlijke voorbeeld
Hoe heb ik het gedaan? Ik volg de politiek best wel nauwlettend omdat ik politieke processen erg interessant vind. Zo kijk ik op Youtube naar de leuke video's van de NOS "rondje binnenhof", Nieuwsuur, Geenstijl (voor een ander geluid), lees ik RTLZ en bekijk ik soms delen van debatten.
 • 1. Onderwijs (leenstelsel), klimaat, technologie
 • 2. 72% 50PLUS, 72% Splinter, 64% Partij van de Arbeid, 64% ChristenUnie
 • 3. 77% 50PLUS, 68% Partij van de Arbeid, 65% VVD
 • 4. In de andere stemhulpen kwam CDA en PVDA naar boven, vooral op gebied van onderwijs en wonen
 • 5. Ik vind het belangrijk dat er een aanzienlijke kans bestaat dat een partij waar ik op stem kan gaan regeren. 50PLUS was geen optie voor mij, ik vind de partij momenteel een rotzooi en niet voor mensen van mijn leeftijdscategorie. Splinter was een partij die voor mij té klein was om enige invloed te kunnen uitoefenen, vandaar dat ook deze afviel. ChristenUnie viel af omdat ik, ondanks dat ik de een deel van de christelijke normen en waarden wel waardeer, geen christen ben en ik ze té veel op "het geloof" vind focussen. Dan bleven nog PVDA, CDA en VVD over, naar deze partijen heb ik meer onderzoek gedaan.
  Zo heb ik bijvoorbeeld gekeken naar mijn belangrijkste twee punten, onderwijs (leenstelsel) en klimaat. Ik val in de groep mensen die gebruik hebben moeten maken van het leenstelsel met de gevolgen van dien (studieschuld, psychische problemen) en nu ook nog eens een zeer dure woningmarkt. Een flinke studieschuld ondanks dat ik vrij zuinig leef, geen lid ben van een studentenvereniging, en omdat ik niet naast mijn zware technische studie kan werken. De VVD wilt de basisbeurs niet terug, waarmee ze voor een groot deel het beleid van de afgelopen jaren willen voortzetten, verder lijkt de VVD het huidige nieuwkomers op de markt moeilijk te maken om een (sociale huur-)woning te vinden. Hiermee viel de VVD voor mij dus af. PVDA daarentegen geeft aan ook oud-studenten goed te willen compenseren, dat vond ik erg interessant.
 • 6. Vervolgens ging ik verder inzoomen op het CDA en de PVDA. CDA heeft afgelopen kabinet meegeregeerd en over de gehele linie ben ik het eens met de partij en hun wereldbeeld. Toen ik echter keek naar de budgettaire keuzes van het centraal planbureau zag ik dat ze maar 300 miljoen tegen het klimaat aan willen gooien. Dat lijkt mij niet genoeg om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarnaast wilt het CDA maar 2.6 miljard bij het onderwijs doen, terwijl we lijken ingehaald te worden door landen als China met hun nieuwvergaarde technologieën. Zo is bij mij de keuze gekomen op PVDA.
 • 7. Nu ik wist dat ik PVDA ging stemmen, moest ik nog kiezen wie het zou worden. Ik vind het belangrijk dat er meer technische mensen in de politiek zitten, mensen met een degelijke technische achtergrond. Toevallig genoeg zat er bij de PVDA iemand die ook Lucht- en ruimtevaarttechniek heeft gestudeerd in Delft. Verder is hij druk bezig met klimaatproblematiek, waardoor hij een goede keuze was voor mij.
Natuurlijk ben ik het niet eens op alle punten van de PVDA, waaronder bijvoorbeeld dat docenten van een basisschool met HBO PABO hetzelfde moeten verdienen als docenten van een middelbareschool met een universitaire master of dat Nederland meer vluchtelingen moet opnemen, dat er een middenschool moet komen zodat leerlingen wat keuzes kunnen uitstellen, et cetera. Een partij zal nooit helemaal volledig aan jouw wereldbeeld kunnen voldoen en net als in de politiek zal je altijd consessies moeten blijven doen.

Dit is hoe ik uiteindelijk tot mijn stem ben gekomen. Ik wil hiermee niet aangeven dat mensen hetzelfde zouden moeten stemmen als ik heb gedaan, absoluut niet: zoveel mensen zoveel wensen. Ik vind het wel belangrijk dat verkiezingen een representatieve uitslag geven van wat Nederland denkt en dat mensen niet alleen maar stemmen omdat ze denken: deze man heeft een leuk kapsel of deze vrouw goede benen.

Veel stemplezier!
Omdat ik wat gezondheidsrisico's heb ben ik vandaag gaan stemmen in Delft en het was enorm rustig, sterker nog: ik was 3 minuten lang de enige in het stemlokaal. Ik zou iedereen willen aanraden om te stemmen!


Comments
Ik weet dat politiek soms een vrij controversieel onderwerp kan zijn, maar de comments staan open omdat ik vind dat iedereen zijn mening moet kunnen geven. Houdt het wel respectvol en becommentariëer de argumenten met feiten en speel niet op de man. Iedereen denkt anders over dit land en dat is maar goed ook!

Goedkope smartphones, shit or hit?

Door Frozen op maandag 22 februari 2021 23:23 - Reacties (25)
Categorie: Hardware, Views: 5.430

Het is alweer een tijdje geleden dat OnePlus hun OnePlus Nord N10 5G en OnePlus Nord N100 uitbracht. De telefoons zijn op de markt gezet om consumenten meer keuze te geven nu hun high-end telefoons qua prijs meestijgen met Samsung en Apple. Zo kwam eerst de mateloos populaire OnePlus Nord de hoek om kijken en was tijden lang niet te verkrijgen in de winkels. Er was blijkbaar markt voor telefoons met een prijs van om en nabij 300 euro en dat heeft OnePlus goed aangevoeld. In de Nord-serie heeft OnePlus ook twee goedkopere modellen uitgebracht: de N10 (280 euro) en de N100 (150 euro).

Op deze modellen is een hoop kritiek komen te staan, want de N10 zou te dicht bij de echte Nord zijn gepositioneerd en daardoor geen bestaansrecht hebben. De N100 daarentegen zou te langzaam voor de doelgroep. Ik heb OnePlus gevraagd of ze mij beiden wilden opsturen, zodat ik ze aan de tand kon voelen. Ik ben namelijk benieuwd of het vanuit het perspectief van de consument een goede of slechte zet is dat OnePlus deze goedkopere telefoons heeft gemaakt.

De marketing filosofie

Allereerst kunnen we wel stellen dat de filosofie van OnePlus min of meer is, dat mensen aan het merk gebonden moeten kunnen worden door een lage prijs en dan vanwege de software ervaring en de technische community wel blijven plakken. Het lijkt er dus op dat OnePlus via deze telefoons niet alleen een andere doelgroep probeert aan te boren, maar ook hoopt dat klanten van de budget-doelgroep uiteindelijk meer geld gaan uitgeven en een duurdere OnePlus telefoon kopen. Immers, als we kijken naar de OnePlus one (+- 300 euro) en we nu bij de duurdere OnePlus 8 Pro (+- 700 euro) zitten, zien we wel een trend. Het zou ons dus niets verbazen als dit ook de strategie is voor de goedkopere telefoons. Dat betekent natuurlijk niet dat de goedkopere telefoons slecht zijn, sterker nog, je zou kunnen zeggen dat ze juist extra goed zouden moeten zijn om zoveel mogelijk klanten aan het merk te binden (in de hoop dat ze later duurdere producten zullen kopen).

De technische kant

Met het marketinggebrabbel aan de kant geschoven is het tijd om eens te kijken naar de twee telefoons en wat ze te bieden hebben. Hiervoor hebben we flink wat foto’s gemaakt van de telefoons en natuurlijk met de telefoons. Hele uitgebreide testen zoals schermtesten hebben we niet gedaan, omdat we niet denken dat mensen die minder dan 300 euro uitgeven hier heel erg geïnteresseerd zijn. Over het algemeen willen die uit deze doelgroep gewoon weten of het scherm prima is en wat voor soort paneel er in zit, dat zegt de gemiddelde consument meer dan een hoop waardes.
OnePlus Nord N100
De OnePlus Nord N100 is de goedkoopste OnePlus telefoon die momenteel op de markt is. Voor een prijs van 150 euro heb je dan een telefoon in handen met een 5000 mAh batterij, 4 GB LPDDR4x RAM en 64 GB opslag, 6.52 inch 720P 90 Hz LCD paneel. Daarnaast kan je er een micro SD-kaart in doen en zit er een 3,5mm jack op voor je koptelefoon. Qua camera’s heb je de beschikking over een 13 Mp camera waarvan de sensor niet bekend is. Daarnaast heb je nog een 2 Mp macro lens en een 2 Mp bokeh lens. Filmen gaat maximaal met een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

We denken dat het belangrijk is dat we een telefoon beoordelen op zijn doelgroep en prijs-range. Van een telefoon van 150 euro kan je eenvoudigweg niet hetzelfde verwachten als een telefoon van 700 euro, en we denken dat iedereen het daar wel eens mee is. Het is dus belangrijk om te kijken waar de concurrentie uit bestaat. De directe concurrentie bestaat uit een Motorola G9 Play, Nokia 5.3 en een Samsung Galaxy A20e. De Samsung heeft een karige 3000 mAh accu en is daarom naar onze mening geen goede keuze. De andere twee zijn wel interessante keuzes, maar de Nokia heeft een kleinere 4000 mAh accu maar daarentegen een processor die op papier 10% sneller is en een nieuwer modem heeft. Desondanks komt de processor van de Nokia uit 2019 en die van de OnePlus uit 2020 met ondersteuning voor Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.1 en verbruikt bijna de helft minder vermogen met 3 in plaats van 5 Watt. Ook heeft de OnePlus een nieuwere foto-imageprocessing chip aan boord. De motorola heeft de voordelen van beide processors maar kan net als de OnePlus Nord N100 ook niet in 4K filmen. Daarmee lijkt de enige concurrent voor de OnePlus Nord N100 de Motorola G9 Play te zijn, maar deze heeft niet het vloeiende 90 Hz scherm van de OnePlus Nord N100.

In de doos zitten flink wat dingen, waaronder de lader om de telefoon met 18W op te laden. Wat er niet standaard bij zit, is een hoesje:
 • OnePlus Nord N100
 • Laderadapter
 • USB Type-C-kabel
 • Snelstartgids
 • veiligheidsinformatie
 • SIM-lade-uitwerper
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6524-Medium-768x512.jpg

Bekijken we het design van de telefoon dan zien we toch wel wat prachtige features. De telefoon is gemaakt van fijn mat plastic, maar door het design ziet het er eigenlijk niet uit als plastic. We moesten de achterkant van de telefoon tegen onze tanden aan tikken om zeker te weten dat het geen glas was. De bezels zijn gemaakt van een gecoat metaal en als we eerlijk zijn vinden we de telefoon duurder ogen dan hij daadwerkelijk is. Wat misschien wel het meeste opvalt is het camera-eiland aan de achterkant, het puilt een beetje uit maar dat moet geen problemen geven. Het is wel belangrijk om een hoesje bij de telefoon te gebruiken zodat je de cameras niet beschadigt. Aan de achterkant zien we ook een vingerafdrukscanner, deze werkt fijn en zeer snel. Het touchscreen werkt accuraat en reageert snel op touch, de ervaring is vergelijkbaar met duurdere smartphones.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6472-Medium-768x512.jpg

Het scherm van de telefoon oogt ondanks zijn resolutie toch nog vrij scherp en is net iets scherper dan een iPad Pro met een 269 pixels per inch. De kleuren zijn prima, net als de kijkhoeken. Eerlijk gezegd vinden we het scherm, wat gecoat is met 2.5D Corning Gorilla Glass 3 eigenlijk helemaal niet zo slecht als we van tevoren hadden gedacht. In tegenstelling juist, het is een heel erg fijn scherm met prima kleuren. Het enige nadeel is dat je buiten met veel licht sommige dingen niet zo goed meer kan lezen, maar dat is een kwaaltje wat alleen bij telefoons die 3x zoveel kosten pas wordt gefixt. Het touchscreen werkt accuraat en reageert snel op touch, de ervaring is vergelijkbaar met duurdere smartphones.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6492-Medium-768x512.webp


https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6509-Medium-768x512.jpg
Als we de camera onder de loep nemen dan merken we op dat de hoofdsensor een 13 Mp sensor is en niet een van de hoogste kwaliteit. Met wat minder licht heeft de telefoon even wat tijd nodig om scherp te stellen en een foto te maken. Dit voelt wel iets minder vloeiend aan dan de telefoons van 700 euro, maar daar kan je hem dus ook niet echt mee vergelijken. De camera interface is erg duidelijk en werkt goed, je moet alleen soms opletten dat je je vinger niet op de camera houdt. Hieronder kan je een paar leuke plaatjes zien die we (onbewerkt) met de telefoon hebben geschoten in de automatische modus.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_104205-Medium-1.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_130350-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_130335-Medium-1.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_115545-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120353-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_121006-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195931-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200317-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194834-Medium-1.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194042-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200139-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_191243-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195408-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194651-Medium.jpgEerlijk is eerlijk, de plaatjes zijn niet mis en we kunnen wel stellen dat de fotobewerkingsalgoritmes van de camera goed werken als je de foto’s klein houdt. De foto’s overdag zijn geweldig en rijk aan kleuren, daar hebben we dus niets over te klagen. Kijken we echter naar de foto’s in de nacht dan zien we dat de camera niet zo lichtsterk is en daarom wat donkere foto’s produceert. Er wordt vrij sterke noise-reduction toegepast waardoor de afbeeldingen weliswaar geen ruis laten zien, maar daardoor zien de afbeeldingen er soms ook een beetje uit alsof ze geschilderd zijn en missen dus wat detail. Dit is echter niets om je druk over te maken bij een camera van deze prijsklasse.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6468-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6460-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6480-Medium.jpg

Als je je dan afvraagt hoe het met de accuduur zit van de N100, met zijn grote 5000 mAh batterij dan kunnen wij je vertellen dat we hier heel erg vrolijk van worden. Door gebruik te maken van de relatief zuinige snapdragon 460 en het scherm met een resolutie van 720P kunnen we makkelijk 1,5 dag met standaard gebruik van de telefoon genieten. Het opladen met 18W gaat ook vrij rap en Dat de snapdragon 460 zuinig is, resulteert vaak ook in wat minder hoge performance. Hoewel dat standaard waar is, vonden wij dit reuze meevallen op de N100. We lazen in het verleden wat klachten van mensen die zeggen dat de telefoon niet vooruit te branden was, maar wij draaien de laatste update en hebben nergens last van. Ja, de telefoon heeft een halve seconde nodig om een ongebruikte app op te starten, maar voor alledaagse taken zoals browsen, spotify, whatsapp en social media is de telefoon meer dan snel genoeg. Door de 4 GB LPDDR4x RAM kan de telefoon veel taken in het geheugen houden waardoor je snel kunt wisselen tussen de apps die je open had staan. Ook starten van apps die je al eerder hebt geopend zonder merkbare vertraging. Voor de 150 euro vinden we de prestaties dus eigenlijk wel in orde.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6430-Medium.jpg
Yours truly

De OnePlus Nord N100 is een telefoon met een zeer lage prijs van 150 euro. Daar krijg je eigenlijk wel een volwassen telefoon voor terug. Je hoeft eigenlijk nergens genoegen te nemen met slechte kwaliteiten, het scherm is goed en werkt snel, de accuduur is super, de telefoon is snel genoeg en de camera is prima (zeker overdag!). Dat met het voordeel van een 90 Hz scherm waardoor de beelden op je telefoon vloeiend zijn en natuurlijk de OnePlus OxygenOS software. Wij denken oprecht dat dit de beste telefoon is onder de 150 euro die momenteel op de markt is. Daarmee heeft de OnePlus Nord N100 zeker bestaansrecht.

Officieel is er tot en met zondagmiddag 21 Februari 2021 is er een actie waarbij je ook nog eens een gratis hoesje en OnePlus Bullets Wireless Z krijgt. Dit zijn draadloze in-ears die een waarde hebben van zo’n 50 euro. We hebben deze gereviewd en waren erg tevreden met de audiokwaliteit. Ook laden ze nog eens super snel op, we gebruiken ze zo goed als dagelijks. De actie lijkt nog steeds te lopen, want ik kan er nog gratis oortjes en hoesje bij aanvinken.
OnePlus Nord N10 5G
De OnePlus Nord N10 5G is gepositioneerd tussen de Nord N100 die goedkoper is en de gewone Nord. De gewone Nord is te verkrijgen voor zo’n 380 euro terwijl de Nord N10 5G al te koop is voor 275 euro. Je vraagt je dan af, rechtvaardigt de Nord N10 de 120 euro ten opzichte van de Nord N100 en kan ik 100 euro besparen door niet voor de gewone Nord te gaan? Dat zal een vraag zijn die veel mensen die momenteel op zoek zijn naar een mid-range of budget telefoon.

Laten we eens kijken wat je voor die 280 euro krijgt. De Nord N10 5G is uitgebracht in december 2020 en draait op Android 10. Met zijn 6,49 inch Full HD scherm met een resolutie van 1080 x 2400 pixels resulteert dat in een scherpte van 405 ppi. Die scherpte is vergelijkbaar met veel andere telefoons en is vandaag min of meer de standaard. De processor is een Snapdragon 690 is het iets goedkopere maar ook zuinigere broertje van de Snapdragon 765G. Zo is de processor van de 690 gebakken op een iets minder efficient process, namelijk met procedé van 8 i.p.v. 7 nanometers. De processor is een Adreno 619L die 2 in plaats van 3 execution units heeft, zoals we die in de 765G vinden. Ze ondersteunen beiden 5G en 4K filmen, maar de 690 daarentegen ondersteunt Bluetooth 5.1 terwijl de 765G van de Nord het moet doen met Bluetooth 5.0. So far so good, het lijkt er dus op dat OnePlus best logische designkeuzes heeft gemaakt, maar laten we eerst eens even kijken hoe het design van de telefoon is.


https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6518-Medium.jpg
Bij deze telefoon krijg je de lader om de telefoon met 30 Watt op te laden. Een hoesje zit er echter niet bij. Wat er niet standaard bij zit, is een hoesje:

OnePlus Nord N10 5G
Warp Charge 30T Adapter
Warp Type-C kabel
Snelstartgids
veiligheidsinformatie
SIM-lade-uitwerper

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6372-Medium.jpg

Met de kleur Midnight Ice doet de OnePlus Nord N10 5G zijn omstandigheden eer aan. De achterkant is gemaakt van er als glas uitziend premium plastic, met een bepaald soort verticale glans. Hierdoor oogt de telefoon enorm premium, ondanks dat er gewoon plastic wordt gebruikt. We waren aangenaamd verrast en we hopen dat dit design in glas nog een keer terug komt bij een wat duurdere OnePlus telefoon. We vinden de diep donkerblauwe kleur namelijk enorm prachtig en stijlvol. In het donker ziet het er min of meer uit als zwart en in het licht als donkerblauw. De metalen randen zijn in dezelfde kleur afgewerkt als de achterkant en vormen een mooi geheel. Net als bij de 150 euro kostende OnePlus Nord N100 kan hier een microSD-kaart in. De echte Nord kan dat niet en dat vinden we toch wel jammer, het is namelijk een enorm makkelijke manier om extra opslag te creëren, al was het alleen al voor je foto’s. Verder zien we op de achterkant een cameraeiland met 4 camera’s en een vingerafdrukscanner. Deze is qua kleur ook mooi weggewerkt in het design, het camera-eiland steekt wel uit en dat is oppassen geblazen aangezien je geen hoesje bij de telefoon krijgt. Op de zijkanten zien we geen notification slider maar wel is er een 3,5mm jack en stereospeakers. Je kunt je old-school oortjes dus gewoon op deze telefoon aansluiten, zonder dat je daar een verloopje voor nodig hebt.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6425-Medium.jpg


Het scherm van de OnePlus Nord N10 5G is een LCD paneel met een resolutie van 1080 x 2400 pixels wat resulteert in een PPI van meer dan 400. Het scherm heeft een refreshrate van 90 Hz en wordt beschermd door 2.5D Corning gorilla glass 3. De kleuren van het scherm zijn prima en de helderheid ook. Omdat het een LCD-paneel is, is het niet te vergelijken met de gewone Nord welke een OLED-paneel heeft. OLED-panelen zien er eenvoudigweg een stuk mooier uit, omdat zwart ook echt zwart is en het contrast daarmee dus ook veel hoger is. Echter hebben OLED-panelen ook een hogere kostprijs dan LCD en kijken we naar de prijs van deze telefoon, dan is het dus logisch dat er voor een LCD is gekozen. Het paneel is buiten met veel licht nog goed afleesbaar en reageert snel op aanraking. Linksboven zit de selfie-camera en is redelijk aan de maat, maar we zijn blij dat hij niet in het midden zit.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6380-Medium.jpg

Het cameraeiland van de OnePlus Nord N10 5G bestaat uit 4 lenzen zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien. Daarnaast is er een flitser ingebouwd. De hoofdsensor is een Omnivision OV64B waarmee de camera technisch gezien in staat is om 8K video te filmen met 30 FPS. Helaas ondersteunt de processor dit niet, waardoor je er weinig aan hebt. Het geeft gelukkig wel aan wat de mogelijkheden zijn van deze sensor. Daarnaast heeft de sensor pixels van 0.7 micron (vergelijkbaar met een 16mp sensor met pixels van 1.4 micron) en ondersteunt de camera EIS. Van OIS is helaas geen sprake, maar waar wel sprake van is, is type-2 2×2 microlens phase detection autofocus om de autofocus accurater te maken in omstandigheden met weinig licht en dat hebben we gemerkt. Verder zit er een ultra wide angle lens in met een 8 Mp sensor, een macrolens met 2 Mp en een monochrome lens met 2 Mp.

Laten we eens kijken naar wat foto’s geschoten met de Nord N10 5G.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_130439-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_130448-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_141600-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_141614-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_193020-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_193141-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194013-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194845-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195045-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195810-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195920-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200051-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200230-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200331-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_115525-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120041-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120326-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120942-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_104130-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_104144-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120218-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120724-Medium.jpg


We hebben foto’s geschoten op de standaard modus met de verschillende sensoren. Met daglicht presteert de hoofdsensor eigenlijk best wel goed en met iets minder licht, zoals op de foto in het donker met de huisjes ook nog wel. Op het moment dat je foto’s met nog minder licht gaat nemen merk je pas dat het een mid-range telefoon is die je in handen hebt: de noise reduction gaat aan en de afbeeldingen zijn minder scherp. Over de macromodus zijn we niet echt te spreken, als je een macrosensor gebruikt met een resolutie van 2 Mp dan krijg je eenvoudigweg niet de afbeeldingen waar macrolensen zo bekend om zijn. Je mist wat scherpte, kijk bijvoorbeeld maar naar de afbeelding van de appeltaart. De ultra wide angle sensor levert daarentegen overdag wel erg nette plaatjes af.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6391-edited-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6384-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6512-Medium.jpg

De accuduur van de Nord N10 5G is erg goed en dat komt mede door zijn toch wat zuinige processor die maximaal 6 Watt verstookt. We halen net anderhalve dag bij “normaal” gebruik. Desondanks vlieg je vrij snel door de menu’s heen en merk je niet iets van enige vertraging bij het opstarten van apps. De processor is dus een volwaardig exemplaar waar je eigenlijk geen klachten over kunt hebben. Ook vanwege de toch vrij grote hoeveelheid RAM zal je geen vertragingen merken tussen het wisselen van apps. De software ervaring is dus geweldig en kent geen limieten. Mogelijk dat je bij het spelen van grafisch intensieve spellen de instellingen iets lager dan max moet zetten, vooral omdat de ingebakken GPU 2 units heeft in plaats van 3 in de OnePlus Nord maar dan nog is het een krachtig apparaat. Fijn is ook dat je het geheugen zelf kunt uitbreiden door meer RAM te downloaden, dat is een geintje natuurlijk maar je kunt wel een SD-kaart toevoegen om je foto’s op te zetten bijvoorbeeld. De telefoon laadt op met 30 Watt via de Warp Charge 30T adapter en zit daarom binnen 30 minuten met 66% al voor bijna twee derde vol.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6356-Medium.jpg

Je vraag je dan af wat ons algemene oordeel is van de Nord N10 5G. Laten we voorop stellen dat de telefoon eigenlijk nergens in uitblinkt behalve in één ding: prijs-prestatie. Als je een telefoon hebt waar je vooral mee whatsappt, af en toe een spelletje speelt en gewoon wilt dat hij snel werkt en betrouwbaar is, dan heb je niet meer nodig dan dit. De camera doet het overdag goed en ‘s avonds schiet het apparaatje ook nog wel een redelijk fotootje. De telefoon laadt pijlsnel op en de accuduur is erg goed. Het apparaat is betrouwbaar en er komen regelmatig updates voor beschikbaar. Bovendien kan je er een SD-kaart in stoppen en je oude oortjes met de 3,5 mm jack. Mocht je dat dus al hebben liggen en weer willen gebruiken, maar ook een betrouwbare telefoon willen die nog jaren mee kan? Dan is dit naar onze mening een goede keuze. Heb je echter nog 100 euro liggen, dan kan kom je gelijk uit bij de grootste concurrent van deze telefoon: de OnePlus Nord. Deze heeft namelijk een OLED scherm wat mooier is, een betere camera, een sterkere grafische kaart en de notification slider, maar helaas dan geen 3,5mm jack en SD-kaart sleuf.

Conclusie

De OnePlus Nord N100 is een telefoon met een zeer lage prijs van 150 euro. Daar krijg je eigenlijk wel een volwassen telefoon voor terug. Je hoeft eigenlijk nergens genoegen te nemen met slechte kwaliteiten, het scherm is goed en werkt snel, de accuduur is super, de telefoon is snel genoeg en de camera is prima (zeker overdag!). Dat met het voordeel van een 90 Hz scherm waardoor de beelden op je telefoon vloeiend zijn en natuurlijk de OnePlus OxygenOS software. Wij denken oprecht dat dit de beste telefoon is onder de 150 euro die momenteel op de markt is. Daarmee heeft de OnePlus Nord N100 zeker bestaansrecht.

De Nord N10 5G is een telefoon voor mensen die een telefoon willen die lang mee kan gaan maar er niet té veel geld aan willen uitgeven en graag gebruik willen maken van een micro SD-kaart of hun oude “oortjes”. Door de 5G compatibiliteit blijft de telefoon lang bruikbaar en ook is de processor en de hoeveelheid RAM meer dan voldoende. Mocht je uiteindelijk dan toch te kort hebben aan opslag, dan schuif je er een micro SD-kaart in en bovendien hoef je geen nieuwe oortjes te kopen want de 3.5mm jack zit er gewoon op. Zou de batterij na 3 jaar minder worden, dan valt dat probleem ook nog wel te overzien, aangezien de telefoon binnen 30 minuten voor 67 procent vol zit. Heb je echter nog 100 euro liggen, dan zet je met de “gewone” OnePlus Nord toch wel weer een flinke stap vooruit maar in de basis is de N10 5G gewoon een prima telefoon.

Officieel is er tot en met zondagmiddag 21 Februari 2021 is er een actie waarbij je ook nog eens een gratis hoesje en OnePlus Bullets Wireless Z krijgt. Dit zijn draadloze in-ears die een waarde hebben van zo’n 50 euro. We hebben deze gereviewd en waren erg tevreden met de audiokwaliteit. Ook laden ze nog eens super snel op, we gebruiken ze zo goed als dagelijks. De actie lijkt nog steeds te lopen, want ik kan er nog gratis oortjes en hoesje bij aanvinken.

Origineel is hier te vinden: https://astronautech.com/alliances/budget-oneplus-gaat-het-nog-samen/