Eindexamens 6VWO 2012-2013

Eindexamens deel II

Door Frozen op donderdag 13 juni 2013 17:06 - Reacties (20)
Categorie: Eindexamens, Views: 4.502

Eindexamen
Nadat ik dinsdag op mijn blog had gepost dat er veel mis was aan het huidige systeem zijn er veel reacties binnen gekomen van verschillende Tweakers, van stalen koffers tot helemaal niets doen.

Echter moeten wij niet vergeten dat ik bezig was een stuk te schrijven over hoe ik de eindexamens heb beleefd, daarom is nu deel 2, wat tevens het laatste deel is, aan de beurt.

In de tweede week van de examenweken kreeg ik veel toetsen:
Engels - ging wel goed
Duits - ging niet heel goed
Wiskunde - ging heel erg goed, hoge verwachtingen voor
Scheikunde - ging niet zo goed

Over scheikunde zal ik uitweiden, want omdat onze school zo groot is pasten alle klassen niet in de gymzaal. Om deze reden had de school een hele verdieping van ons andere schoolgebouw plat gelegd en daar een groot lokaal voor ons VWO-leerlingen geregeld. Echter lag dit lokaal vlak bij het ''rokershoekje'', daar zitten veel leerlingen hun sigaretten te roken onder luid geschreeuw en luide muziek van andere leerlingen. Echter heb ik daar last van en draaide mij tot twee keer om naar de opzichter die vervolgens niets deed. Ik besloot hierna het heft in eigen handen te nemen, maakte het raam open en schreeuwde:''KAN HET WAT STILLER? WIJ ZITTEN EINDEXAMENS TE MAKEN!'' Hierna werd het stil, echter gierde de adrenaline door mijn lijf waardoor ik me nog steeds niet goed kon concentreren. Desalniettemin werd ik vandaag gebeld met de uitslag van mijn examens, er werd mij verteld dat ik geslaagd ben en om kwart over drie naar school toe moest komen. Dit heb ik gedaan en daar heb ik mijn cijferlijst opgehaald.

Profielwerkstuk
Mijn profielwerkstuk is hier te vinden, als je wat uit mijn profielwerkstuk wil gebruiken voor je eigen profielwerkstuk, stuur me dan even een DM'etje en noem me in je bronvermelding/dankwoord. Da's wel zo aardig namelijk :)
https://www.dropbox.com/s...%20-%20Verstuurversie.pdf
Resultaten van marktonderzoek:
https://www.dropbox.com/s...%20-%20verstuurversie.pdf


Kortom we zijn geslaagd en gaan natuurkunde herkansen (ik wil daar graag een 9 voor staan.) Op naar de TU Delft lucht- en ruimtevaarttechniek/werktuigbouwkunde.

Fraude eindexamens

Door Frozen op dinsdag 11 juni 2013 22:59 - Reacties (64)
Categorie: Eindexamens, Views: 9.768

In deze post vraag ik vooral naar de hulp van de tweaker: Hoe zouden jullie dit probleem oplossen en de distributie en opslag van examens zo veilig mogelijk maken?


Er is besloten dat examens niet over hoeven gemaakt te worden (voor leerlingen die niet gefraudeerd hebben): http://www.onderwijsinspe...lag-gaat-morgen-door.html


We hebben het allemaal wel gehoord, op een school in Rotterdam zijn eindexamens gestolen. Dit doordat de school 2 jaar geleden een sleutel kwijt was en in plaats van het slot van de kluis (waar de examens in bewaard worden) te vervangen een sleutel te hebben bijgemaakt en dit waarschijnlijk niet hebben gerapporteerd aan de inspectie. Alle leerlingen van deze school mogen het examen dus opnieuw doen (behalve de mensen die de examens gestolen hebben).

Even wat achtergrondinformatie over examens. Examens worden vanuit het cito naar scholen toegestuurd waarna ze daar in de kluis gedaan worden. De examens zitten ingepakt in een hoes van plastic met twee stevige kunststoffen banden erom heen. Op de dag van de examens worden de examens eruit gehaald en aan de leerlingen laten zien waardoor ze gecontroleerd worden of ze wel open zijn geweest of niet. Dit is hoe het volgens het cito staat beschreven.

Echter hebben veel mensen na dat vreemde Nederlands examen het een beetje gehad met de examens. Om het nog erger te maken was er een tijdje geleden een frans VWO examen uitgelekt en op internet gezet waardoor alle VWO leerlingen een nieuw examen kregen.

Er zijn verschillende organisaties die nu graag willen dat alle ''gestolen'' examens opnieuw gemaakt worden, maar daar hebben het LAKS en ik geen zin in. Echter is er wel 1 ding duidelijk: Het huidige systeem deugt niet. Om deze reden heb ik een klacht ingediend bij de onderwijsinspectie. Deze valt hier te lezen:

''Geachte Onderwijsinspectie,


De reden dat ik u schrijf is omdat er volgens verschillende media examens zijn gestolen en de kans bestaat dat ik, als leerling, verschillende examens over mag maken. Ook wil ik u graag mijn visie geven op hoe examens in de toekomst gedistribueerd zouden moeten worden.
Op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun zijn verschillende examens ongeldig verklaard omdat er daar examenopgaven zijn gestolen. Echter hangt ons leerlingen van andere scholen ook een ongeldig-verklaring van de examens boven ons hoofd. Dit vind ik onterecht. De reden dat ik dit onterecht vind is omdat het de fout van de onderwijsinspectie is dat deze examens gestolen zijn. De examens zijn gestolen omdat leerlingen toegang hebben gehad tot deze examens, terwijl dit door de onderwijsinspectie onmogelijk gemaakt had moeten worden. De onderwijsinspectie staat garant voor het eerlijk laten verlopen van de eindexamens. Leerlingen van andere scholen moeten dus niet de dupe worden van fouten die door andere organisaties zijn gemaakt. Het leek mij dus verstandig dat de onderwijsinspectie zich achter de oren ging krabben.

Dit hebben jullie volgens verschillende media gedaan en er zal uiteindelijk een besluit worden gemaakt op basis van vergelijkingen van cijfers van dit jaar en die van vorige jaren. Deze vergelijkingen vind ik vreemd, want er is dit jaar een nieuwe examencommissie. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar het Nederlands examen: Bij dat examen kreeg je veel open vragen vergeleken met vorige jaren, dat is op zich geen probleem. Maar je krijgt bij deze open vragen een extra punt als je en het antwoord goed hebt en binnen de woordlimiet bent gebleven. Indien je een fout antwoord op deze vraag geeft (ook al blijf je binnen de woordlimiet) levert dat je nul punten op. Indien je deze vraag fout had beantwoord in meerkeuze vorm dan zou dat maar 1 punt kosten. Oftewel, je kan de examens niet vergelijken met de examens van voorgaande jaren. Bovendien geldt er: Als er dit jaar examens gestolen zijn, is het goed mogelijk dat er voorgaande jaren ook examens gestolen zijn: het huidige systeem deugt niet.

Echter heb ik mij speciaal voor jullie achter de oren gekrabd en ben tot de volgende conclusie gekomen: Het huidige systeem van distributie en opslag deugt niet. Dit omdat de examens een kluis in gaan waarna er vervolgens niet meer omgekeken wordt naar de kluis. In plaats daarvan vind ik dat alle examens van scholen in een bepaalde gemeente naar een kluis moeten die in het gemeentehuis van de desbetreffende gemeente staat. Deze kluis moet door de schoolinspectie gekeurd zijn en een signaal afgeven van wanneer en voor hoelang deze geopend is. Deze distributie moet onder toeziend oog van minstens twee notarissen gebeuren. Deze notarissen moeten nadat de examens in de kluis van de gemeente zijn aangekomen, de examens tellen. Indien er een examen mist moeten zij dit onmiddellijk doorgeven aan de inspectie. Op de dag van een bepaald examen worden deze examens door de politie en twee andere notarissen naar een school gebracht. Deze twee notarissen blijven tot de aanvang van het examen bij de examens (die nu in de kluis van de school zitten).

Op deze manier wordt er een veel veiligere manier van werken gecreëerd. Een andere en iets goedkopere manier is om de examens via een bepaald soort email (waar alleen schooldirecteuren toegang tot hebben) te versturen. Deze examens worden niet blanco verstuurd maar met een veilige 256 of 512bit encryptie versleuteld. Elk examen wordt apart versleuteld met een aparte random gegenereerde code. Een aantal uur voordat het examen begint krijgt de school de code tot het bestand waarna het bestand leesbaar wordt en de school de examens uit kan draaien. De school moet meerdere printers hebben en de rector moet offline (dus via een kabel) de examens kunnen printen. De computer moet nadat de code van het examen van die dag verstuurd is van het internet afgehaald worden waardoor deze niet te onderscheppen is door andere computers. Nadat de examens uitgedraaid zijn gaan deze in een door de schoolinspectie goedgekeurde kluis totdat het examen begint.

De kluizen worden elk jaar voor aanvang van de examens door de schoolinspectie gecontroleerd en indien nodig vervangen. Indien de school niet over een voldoende veilige kluis beschikt kan deze een kluis bij de schoolinspectie aanschaffen. De schoolinspectie moet dus altijd over genoeg kluizen beschikken.

Ik wil u dus nogmaals op het hart drukken dat wij als leerlingen niet de dupe mogen worden van een falend systeem. Het zou te zot voor woorden zijn als leerlingen van een school in Hoofddorp verschillende examens over moeten doen omdat een organisatie te makkelijk om gaat met het geheim houden van examenopgaven. Een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel. In het hele land moet er dus een andere en veiligere manier komen waarop examens vanaf het Cito op de tafels van examenkandidaten terecht komen.


Hoogachtend,
Wesley de Vries''

Ik gebruik schoolinspectie en onderwijsinspectie door elkaar.

Mijn vraag aan de echte Tweaker is dus: Hoe zouden jullie dit probleem oplossen en de distributie en opslag van examens zo veilig mogelijk maken?

Eindexamens Deel I

Door Frozen op woensdag 15 mei 2013 19:40 - Reacties (17)
Categorie: Eindexamens, Views: 3.335

Zozo, ze zijn er weer hoor. Deze keer niet in de aanbieding, maar gewoon rechtstreeks voor je snuffert:
De eindexamens.

Ik zit momenteel in 6 VWO en heb afgelopen maandag mijn eerste examen gehad. Vanaf nu zal ik na elke examenweek een stukje schrijven. Het examen was een Nederlands examen en ging over het historische gevoel. In die tekst was er één of andere hoogleraar geschiedenis die vertelde dat wij (gewone mensen) meer waarde moesten gaan hechten aan de voorwerpen om ons heen. Bij deze tekst kregen wij wat vragen maar omdat er dit jaar een nieuwe eindexamencommissie gekozen is leek het examen niet helemaal op wat we ''gewend'' zijn.
Er zaten namelijk, in plaats van 1 extra tekstje, nog 3 kleine tekstjes in die bij elkaar meer dan 1 punt van je eindcijfer kunnen bepalen. Dit was dus erg jammer, maar wij als leerlingen weten natuurlijk als geen ander hoe en wanneer je moet zeiken. Oftewel we zijn massaal naar www.examenklacht.nl gegaan en hebben daar even geklaagd over het examen. Door de 40000 mensen die hebben meegedaan aan dit examen zijn er in totaal meer dan 18000 klachten binnengekomen! Hopelijk gaat ons dat dus een hoger cijfer opleveren. }>

Dinsdag (gisteren dus) heb ik een natuurkunde examen gehad. Ik vind natuurkunde leuk en het examen dus ook wel. Ik wil werktuigbouwkunde/Lucht en ruimtevaarttechniek studeren aan de TU Delft dus dan moet je natuurkunde wel een beetje leuk vinden.

Nu een weekje rust en dan is hier het examenrooster voor mij:
13 mei: Ne
14 mei: Na

21 mei: Engels
22 mei: Wiskunde B
23 mei: Duits
24 mei: Scheikunde
27 mei: Biologie

Dan zijn we hopelijk geslaagd en kunnen we ons opmaken voor het echte leven.
Succes aan alle examenkandidaten!