In dit gedeelte van mijn tweakblog kan je blogs vinden die betrekking hebben op technologie.

3D printer, kopen? Mijn ervaringen

Door Frozen op dinsdag 7 september 2021 02:21 - Reacties (8)
Categorie: Hardware, Views: 3.485

De vraag die mij al een tijdje heeft beziggehouden als technisch student en tweaker is de volgende: Zal ik een 3D-printer kopen? Er zijn een aantal dingen aan vooraf gegaan, voor de studie heb ik namelijk regelmatig in CAD-software verschillende dingen moeten ontwerpen waarna er analyses op zijn losgelaten. Zo heb ik een keer een auto, satelliet en een soort vliegtuig gemaakt waarmee energie opgewekt kan worden. Hoe dan ook, een hoop leuke dingen maar ik woon in een studio, dus als zo'n ding stinkt moet ik het niet.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/09/IMG_20210907_021023.jpg


Ik heb uiteindelijk een 3D-printer ontvangen van Artillery, dit is een bedrijf uit China die voornamelijk 3D-printers maken. De 3D-printers lijken zo goed als allemaal op elkaar, maar ze verschillen vaak in features en grootte. In dit geval heb ik een Artillery Hornet gehad, een apparaat welke een maximale printgrootte heeft van 22 centimeter diep en breed en 25 centimeter hoog. Zelf had ik toevallig nog een rol filament liggen met de juiste dikte, dus laten we eens kijken naar wat er allemaal bij komt kijken als je een 3D-printer wilt kopen.

Waar je rekening mee moet houden

Als je een printer wilt kopen moet je allereerst rekening houden met de plek waar hij komt te staan. Zo zijn printers vaak 50 x 50 x 50 centimeter groot, en ook deze printer heeft om en nabij deze afmetingen. Daarnaast moet je nog ergens die rol filament kwijt en dat betekent dat je hem niet overal kwijt kunt.
Verder zal elke printer wel wat lawaai maken, maar uit ervaring blijkt dat lawaai enorm mee te vallen. Meestal hoor je wat geruis van de fans of hoor je wat mechanische geluiden van de printkop of het bed wat beweegt, maar verder niet. Ik kan er naast slapen, sterker nog... omdat ik in een studio woon heb ik ernaast geslapen.
Waar je eigenlijk het meeste rekening mee moet houden, is dat sommige filamenten nogal wat geur kunnen afgeven. Zo heeft PLA een wat zoete geur die doet denken aan verwarmd plastic maar is PETG zo goed als geurloos.

Dat waren eigenlijk de dingen die mij tegen stonden, voor de prijs van +- 160 euro hoefde ik het namelijk niet te laten. Een kilootje filament kost ook zo veel weer niet met gemiddeld zo'n 20 euro. Uit een kilo filament haal je ongeveer 20 kleine prints, 8 medium prints en 2 grote. Vooral die geur stond me initieel tegen, zeker omdat op een gegeven moment je hele huis (studio appartement) ernaar gaat ruiken en het maar de vraag is hoe ongezond het is. Volgens onderzoek is de lucht bij gebruik van PLA net zo ongezond als de lucht bij een weg (https://www.forbes.com/si...o-humans/?sh=dba8dda43380) dus dat lijkt op zich nog wel mee te vallen, maar echt lekekr is het niet. Vandaar dat ik eigenlijk nog alleen maar print met PETG en dat is iets wat ik jullie allemaal kan aanraden. Je moet er wel rekening mee houden dat PETG iets lastiger te printen is dan PLA, maar ook dat valt te leren. Als beginner in de wereld van 3D-printen wil je namelijk 3 dingen:
1. Gemak
2. Veel mogelijkheden
3. Geen stijle leercurve

Wat je wel graag wilt

Die combinatie gaat lastig samen, maar gelukkig heb ik een deel daarvan gevonden in de Artillery Hornet. Ik heb zelf ondertussen ook een Ender 3 V2 staan, welke vanaf scratch geassembleerd moest worden. Bij de Hornet is dat gelukkig voor 90% al gedaan, het enige wat je hoeft te doen is de basis te bevestigen aan de vertikale stangen, kabeltjes aan te sluiten en de printkop vast te schroeven aan de basis. Dat is echt een verademing, omdat er bij de assemblage van een printer een hoop mis kan gaan voor de eerste keer. Denk dan bijvoorbeeld aan het te licht of te strak vastzetten van de wielen op de (zwarte) aluminium profielen. Bij te slap vastgezette wielen gaat de printkop vibreren maar als je het te strak hebt gedaan willen de wielen niet meer rollen en beweegt je printkop niet zo goed meer (waarna je er zelf achter mag komen waar de fout zit). Juist daarom zou ik toch iedereen die met 3D-printen gaat beginnen willen aanraden om een 3D-printer te kopen die voor een groot deel al door de verkoper in elkaar is gezet: het scheelt je een hoop gezeur. Het gemakdingetje is hiermee dus eigenlijk al getackled, de Ender 3 V2 heeft namelijk al 2 maanden op de kast gestaan omdat er van alles en nogwat gekalibreerd moet worden en ik elke keer denk: "Dat komt binnenkort wel". Je moet echter niet denken dat een 3D-printer *klik* en printen is, dat is het zeker niet. Je moet regelmatig ervoor zorgen dat de printkop op de juiste hoogte staat afgesteld ten opzichte van het bed, staat de printkop er te ver vanaf dan plakt het filament niet aan het bed en staat hij er te dicht bij dan komt er geen filament uit. Het is dus wel even priegelen als je een chinees apparaat koopt.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/09/IMG_20210904_143848-scaled.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/09/IMG_20210904_164623.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/09/IMG_20210904_164716.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/09/IMG_20210907_021201.jpg


Wat ook belangrijk is, is dat je printer een hoop mogelijkheden heeft. Die mogelijkheden moet je natuurlijk wel ontdekken, maar het is fijn als er bijvoorbeeld een filament-runout sensor op zit. Op het moment dat je filament namelijk op is, wil je niet dat de printer nog uren een temperatuur van 230 graden aanhoudt (in het geval van PETG) zonder dat er filament uit komt. Je kunt je dan zo voorstellen dat de kans aanwezig is dat er dan onderdelen oververhit kunnen raken. Verder is het makkelijk als je filament automatisch naar de nozzle wordt gebracht of gezogen als je het er voor de eerste keer in doet. Dat is een stuk makkelijker dan dat je zelf je filament door moet drukken totdat het bij het spuitstuk is. Ook handig zijn features waarmee je met een paar drukken op de knop de print kunt stopzetten in geval van nood, de temperatuur kunt aanpassen, of de ventilatorsnelheid kunt wijzigen. Veel printers bechikken vandaag de dag over een USB-poort waarmee je een raspberry pi kunt koppelen om in de toekomst vanaf de Pi te printen, dit heet ook wel octoprint. Dit is fijn omdat je met de Pi apps kunt installeren die je print in de gaten kunnen houden met behulp van machine learning en een camera.

Dat er geen stijle leercurve zou moeten zijn is eigenlijk een combinatie van de twee voorgaande punten, maar ik wil het graag extra benadrukken. Op het moment dat je moet sleutelen aan een printer of veel handelingen moet doen voordat je kunt printen (omdat je prints keer op keer mislukken), dan ben je er op een gegeven moment klaar mee en zet je hem in de kast. Zo de ender 3 V2 met een hoop upgrades op de kast gestaan omdat de frustratie mij op een moment ging tegenstaan. Nu zijn er van je 3D-printer vaak wel grote communities, maar ook deze mensen zijn slechts hobbyist. Nu is er van een Ender 3 V2 waarschijnlijk wel een grotere community dan de Artillery Hornet, maar zijn er bij de Ender zoveel dingen die je fout kunt doen dat ik die niet meer aan mensen zou aanraden. Tevens zitten er grote fouten in het design, waaronder geblokkeerde gaten voor de ventilatie van de voeding, die je zelf mag oplossen.

Als je begint met de hobby, is het dus vooral aan te raden dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt want op een gegeven moment ga je toch tegen problemen aanlopen die je moet oplossen. 3D-printers uit China zijn helaas nog niet fool-proof hoewel sommige fabrikanten wel veel moeite doen om hun apparaten zo gebruiksvriendelijk te maken.


Hoe kom je dan aan al die leuke beeldjes om te printen? Want de kans is aanwezig dat je geen ervaring hebt in CAD en het designen van dingen je veel te veel tijd kosten: Thingiverse.com. Op deze website kan je heel veel 3D-modellen vinden voor de prijs van 0 euro. Je downloadt vervolgens een .zip bestand gevuld met STL-bestanden. Deze STL-bestanden zijn de bestanden die je in je "slicer" laadt. Een slicer is eenvoudigweg een programmatje waar je een 3D-model in doet, wat aanpassingen kunt doen voor de printinstellingen (groter, kleiner, draaien, dikkere lijnen, etc.) waarna er een bestandje uitrolt wat de printer kan lezen, de G-code. De G-code zet je vervolgens op een SD-kaart, welke je in de printer stopt. De printer kan dan vanaf de SD-kaart printen. Eerder heb ik wel gezegd dat het waarschijnlijk niet "klik en print" is. Dat heeft te maken met dat het bed op 4 punten is bevestigd aan de onderkant van de printer en de printkop niet precies weet waar het bed is. Dit moet je dus even kalibreren door een papiertje tussen de nozzle en het bed te doen en dan de 4 grote tandwielen met je vingers losser of vaster te draaien totdat je voelt dat de printkop lichtjes aan het papiertje trekt als je het papiertje beweegt. Na het printen kan je overigens wat draadjes en andere artifacts makkelijk verwijderen met een vlammetje en/of een nagelschaartje.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/09/IMG_20210906_130208_Bokeh.jpg

Conclusie

Samenvattend zijn er 3 dingen waar je op moet letten voordat je een 3D-printer gaat kopen, kan ik hem ergens kwijt, mag hij een beetje geluid maken en kan ik omgaan met de geuren die erbij horen. Is je antwoord op één van deze vragen néé, dan zou ik je willen aanraden om geen 3D-printer te kopen of goed na te denken voordat je tot aankoop over gaat. Als je hem dan eenmaal hebt, dan kan je een hoop leuke dingen printen waaronder schaakspellen, miniaturen van game characters, decoraties voor je huis, plantenbakken, of zelfs onderdelen voor je auto/huis/tuin/keuken. Het is geweldig om dingen te kunnen printen waar je normaal een veelvoud voor had moeten betalen.

Goedkope smartphones, shit or hit?

Door Frozen op maandag 22 februari 2021 23:23 - Reacties (25)
Categorie: Hardware, Views: 6.324

Het is alweer een tijdje geleden dat OnePlus hun OnePlus Nord N10 5G en OnePlus Nord N100 uitbracht. De telefoons zijn op de markt gezet om consumenten meer keuze te geven nu hun high-end telefoons qua prijs meestijgen met Samsung en Apple. Zo kwam eerst de mateloos populaire OnePlus Nord de hoek om kijken en was tijden lang niet te verkrijgen in de winkels. Er was blijkbaar markt voor telefoons met een prijs van om en nabij 300 euro en dat heeft OnePlus goed aangevoeld. In de Nord-serie heeft OnePlus ook twee goedkopere modellen uitgebracht: de N10 (280 euro) en de N100 (150 euro).

Op deze modellen is een hoop kritiek komen te staan, want de N10 zou te dicht bij de echte Nord zijn gepositioneerd en daardoor geen bestaansrecht hebben. De N100 daarentegen zou te langzaam voor de doelgroep. Ik heb OnePlus gevraagd of ze mij beiden wilden opsturen, zodat ik ze aan de tand kon voelen. Ik ben namelijk benieuwd of het vanuit het perspectief van de consument een goede of slechte zet is dat OnePlus deze goedkopere telefoons heeft gemaakt.

De marketing filosofie

Allereerst kunnen we wel stellen dat de filosofie van OnePlus min of meer is, dat mensen aan het merk gebonden moeten kunnen worden door een lage prijs en dan vanwege de software ervaring en de technische community wel blijven plakken. Het lijkt er dus op dat OnePlus via deze telefoons niet alleen een andere doelgroep probeert aan te boren, maar ook hoopt dat klanten van de budget-doelgroep uiteindelijk meer geld gaan uitgeven en een duurdere OnePlus telefoon kopen. Immers, als we kijken naar de OnePlus one (+- 300 euro) en we nu bij de duurdere OnePlus 8 Pro (+- 700 euro) zitten, zien we wel een trend. Het zou ons dus niets verbazen als dit ook de strategie is voor de goedkopere telefoons. Dat betekent natuurlijk niet dat de goedkopere telefoons slecht zijn, sterker nog, je zou kunnen zeggen dat ze juist extra goed zouden moeten zijn om zoveel mogelijk klanten aan het merk te binden (in de hoop dat ze later duurdere producten zullen kopen).

De technische kant

Met het marketinggebrabbel aan de kant geschoven is het tijd om eens te kijken naar de twee telefoons en wat ze te bieden hebben. Hiervoor hebben we flink wat foto’s gemaakt van de telefoons en natuurlijk met de telefoons. Hele uitgebreide testen zoals schermtesten hebben we niet gedaan, omdat we niet denken dat mensen die minder dan 300 euro uitgeven hier heel erg geïnteresseerd zijn. Over het algemeen willen die uit deze doelgroep gewoon weten of het scherm prima is en wat voor soort paneel er in zit, dat zegt de gemiddelde consument meer dan een hoop waardes.
OnePlus Nord N100
De OnePlus Nord N100 is de goedkoopste OnePlus telefoon die momenteel op de markt is. Voor een prijs van 150 euro heb je dan een telefoon in handen met een 5000 mAh batterij, 4 GB LPDDR4x RAM en 64 GB opslag, 6.52 inch 720P 90 Hz LCD paneel. Daarnaast kan je er een micro SD-kaart in doen en zit er een 3,5mm jack op voor je koptelefoon. Qua camera’s heb je de beschikking over een 13 Mp camera waarvan de sensor niet bekend is. Daarnaast heb je nog een 2 Mp macro lens en een 2 Mp bokeh lens. Filmen gaat maximaal met een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

We denken dat het belangrijk is dat we een telefoon beoordelen op zijn doelgroep en prijs-range. Van een telefoon van 150 euro kan je eenvoudigweg niet hetzelfde verwachten als een telefoon van 700 euro, en we denken dat iedereen het daar wel eens mee is. Het is dus belangrijk om te kijken waar de concurrentie uit bestaat. De directe concurrentie bestaat uit een Motorola G9 Play, Nokia 5.3 en een Samsung Galaxy A20e. De Samsung heeft een karige 3000 mAh accu en is daarom naar onze mening geen goede keuze. De andere twee zijn wel interessante keuzes, maar de Nokia heeft een kleinere 4000 mAh accu maar daarentegen een processor die op papier 10% sneller is en een nieuwer modem heeft. Desondanks komt de processor van de Nokia uit 2019 en die van de OnePlus uit 2020 met ondersteuning voor Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.1 en verbruikt bijna de helft minder vermogen met 3 in plaats van 5 Watt. Ook heeft de OnePlus een nieuwere foto-imageprocessing chip aan boord. De motorola heeft de voordelen van beide processors maar kan net als de OnePlus Nord N100 ook niet in 4K filmen. Daarmee lijkt de enige concurrent voor de OnePlus Nord N100 de Motorola G9 Play te zijn, maar deze heeft niet het vloeiende 90 Hz scherm van de OnePlus Nord N100.

In de doos zitten flink wat dingen, waaronder de lader om de telefoon met 18W op te laden. Wat er niet standaard bij zit, is een hoesje:
 • OnePlus Nord N100
 • Laderadapter
 • USB Type-C-kabel
 • Snelstartgids
 • veiligheidsinformatie
 • SIM-lade-uitwerper
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6524-Medium-768x512.jpg

Bekijken we het design van de telefoon dan zien we toch wel wat prachtige features. De telefoon is gemaakt van fijn mat plastic, maar door het design ziet het er eigenlijk niet uit als plastic. We moesten de achterkant van de telefoon tegen onze tanden aan tikken om zeker te weten dat het geen glas was. De bezels zijn gemaakt van een gecoat metaal en als we eerlijk zijn vinden we de telefoon duurder ogen dan hij daadwerkelijk is. Wat misschien wel het meeste opvalt is het camera-eiland aan de achterkant, het puilt een beetje uit maar dat moet geen problemen geven. Het is wel belangrijk om een hoesje bij de telefoon te gebruiken zodat je de cameras niet beschadigt. Aan de achterkant zien we ook een vingerafdrukscanner, deze werkt fijn en zeer snel. Het touchscreen werkt accuraat en reageert snel op touch, de ervaring is vergelijkbaar met duurdere smartphones.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6472-Medium-768x512.jpg

Het scherm van de telefoon oogt ondanks zijn resolutie toch nog vrij scherp en is net iets scherper dan een iPad Pro met een 269 pixels per inch. De kleuren zijn prima, net als de kijkhoeken. Eerlijk gezegd vinden we het scherm, wat gecoat is met 2.5D Corning Gorilla Glass 3 eigenlijk helemaal niet zo slecht als we van tevoren hadden gedacht. In tegenstelling juist, het is een heel erg fijn scherm met prima kleuren. Het enige nadeel is dat je buiten met veel licht sommige dingen niet zo goed meer kan lezen, maar dat is een kwaaltje wat alleen bij telefoons die 3x zoveel kosten pas wordt gefixt. Het touchscreen werkt accuraat en reageert snel op touch, de ervaring is vergelijkbaar met duurdere smartphones.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6492-Medium-768x512.webp


https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6509-Medium-768x512.jpg
Als we de camera onder de loep nemen dan merken we op dat de hoofdsensor een 13 Mp sensor is en niet een van de hoogste kwaliteit. Met wat minder licht heeft de telefoon even wat tijd nodig om scherp te stellen en een foto te maken. Dit voelt wel iets minder vloeiend aan dan de telefoons van 700 euro, maar daar kan je hem dus ook niet echt mee vergelijken. De camera interface is erg duidelijk en werkt goed, je moet alleen soms opletten dat je je vinger niet op de camera houdt. Hieronder kan je een paar leuke plaatjes zien die we (onbewerkt) met de telefoon hebben geschoten in de automatische modus.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_104205-Medium-1.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_130350-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_130335-Medium-1.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_115545-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120353-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_121006-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195931-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200317-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194834-Medium-1.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194042-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200139-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_191243-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195408-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194651-Medium.jpgEerlijk is eerlijk, de plaatjes zijn niet mis en we kunnen wel stellen dat de fotobewerkingsalgoritmes van de camera goed werken als je de foto’s klein houdt. De foto’s overdag zijn geweldig en rijk aan kleuren, daar hebben we dus niets over te klagen. Kijken we echter naar de foto’s in de nacht dan zien we dat de camera niet zo lichtsterk is en daarom wat donkere foto’s produceert. Er wordt vrij sterke noise-reduction toegepast waardoor de afbeeldingen weliswaar geen ruis laten zien, maar daardoor zien de afbeeldingen er soms ook een beetje uit alsof ze geschilderd zijn en missen dus wat detail. Dit is echter niets om je druk over te maken bij een camera van deze prijsklasse.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6468-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6460-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6480-Medium.jpg

Als je je dan afvraagt hoe het met de accuduur zit van de N100, met zijn grote 5000 mAh batterij dan kunnen wij je vertellen dat we hier heel erg vrolijk van worden. Door gebruik te maken van de relatief zuinige snapdragon 460 en het scherm met een resolutie van 720P kunnen we makkelijk 1,5 dag met standaard gebruik van de telefoon genieten. Het opladen met 18W gaat ook vrij rap en Dat de snapdragon 460 zuinig is, resulteert vaak ook in wat minder hoge performance. Hoewel dat standaard waar is, vonden wij dit reuze meevallen op de N100. We lazen in het verleden wat klachten van mensen die zeggen dat de telefoon niet vooruit te branden was, maar wij draaien de laatste update en hebben nergens last van. Ja, de telefoon heeft een halve seconde nodig om een ongebruikte app op te starten, maar voor alledaagse taken zoals browsen, spotify, whatsapp en social media is de telefoon meer dan snel genoeg. Door de 4 GB LPDDR4x RAM kan de telefoon veel taken in het geheugen houden waardoor je snel kunt wisselen tussen de apps die je open had staan. Ook starten van apps die je al eerder hebt geopend zonder merkbare vertraging. Voor de 150 euro vinden we de prestaties dus eigenlijk wel in orde.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6430-Medium.jpg
Yours truly

De OnePlus Nord N100 is een telefoon met een zeer lage prijs van 150 euro. Daar krijg je eigenlijk wel een volwassen telefoon voor terug. Je hoeft eigenlijk nergens genoegen te nemen met slechte kwaliteiten, het scherm is goed en werkt snel, de accuduur is super, de telefoon is snel genoeg en de camera is prima (zeker overdag!). Dat met het voordeel van een 90 Hz scherm waardoor de beelden op je telefoon vloeiend zijn en natuurlijk de OnePlus OxygenOS software. Wij denken oprecht dat dit de beste telefoon is onder de 150 euro die momenteel op de markt is. Daarmee heeft de OnePlus Nord N100 zeker bestaansrecht.

Officieel is er tot en met zondagmiddag 21 Februari 2021 is er een actie waarbij je ook nog eens een gratis hoesje en OnePlus Bullets Wireless Z krijgt. Dit zijn draadloze in-ears die een waarde hebben van zo’n 50 euro. We hebben deze gereviewd en waren erg tevreden met de audiokwaliteit. Ook laden ze nog eens super snel op, we gebruiken ze zo goed als dagelijks. De actie lijkt nog steeds te lopen, want ik kan er nog gratis oortjes en hoesje bij aanvinken.
OnePlus Nord N10 5G
De OnePlus Nord N10 5G is gepositioneerd tussen de Nord N100 die goedkoper is en de gewone Nord. De gewone Nord is te verkrijgen voor zo’n 380 euro terwijl de Nord N10 5G al te koop is voor 275 euro. Je vraagt je dan af, rechtvaardigt de Nord N10 de 120 euro ten opzichte van de Nord N100 en kan ik 100 euro besparen door niet voor de gewone Nord te gaan? Dat zal een vraag zijn die veel mensen die momenteel op zoek zijn naar een mid-range of budget telefoon.

Laten we eens kijken wat je voor die 280 euro krijgt. De Nord N10 5G is uitgebracht in december 2020 en draait op Android 10. Met zijn 6,49 inch Full HD scherm met een resolutie van 1080 x 2400 pixels resulteert dat in een scherpte van 405 ppi. Die scherpte is vergelijkbaar met veel andere telefoons en is vandaag min of meer de standaard. De processor is een Snapdragon 690 is het iets goedkopere maar ook zuinigere broertje van de Snapdragon 765G. Zo is de processor van de 690 gebakken op een iets minder efficient process, namelijk met procedé van 8 i.p.v. 7 nanometers. De processor is een Adreno 619L die 2 in plaats van 3 execution units heeft, zoals we die in de 765G vinden. Ze ondersteunen beiden 5G en 4K filmen, maar de 690 daarentegen ondersteunt Bluetooth 5.1 terwijl de 765G van de Nord het moet doen met Bluetooth 5.0. So far so good, het lijkt er dus op dat OnePlus best logische designkeuzes heeft gemaakt, maar laten we eerst eens even kijken hoe het design van de telefoon is.


https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6518-Medium.jpg
Bij deze telefoon krijg je de lader om de telefoon met 30 Watt op te laden. Een hoesje zit er echter niet bij. Wat er niet standaard bij zit, is een hoesje:

OnePlus Nord N10 5G
Warp Charge 30T Adapter
Warp Type-C kabel
Snelstartgids
veiligheidsinformatie
SIM-lade-uitwerper

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6372-Medium.jpg

Met de kleur Midnight Ice doet de OnePlus Nord N10 5G zijn omstandigheden eer aan. De achterkant is gemaakt van er als glas uitziend premium plastic, met een bepaald soort verticale glans. Hierdoor oogt de telefoon enorm premium, ondanks dat er gewoon plastic wordt gebruikt. We waren aangenaamd verrast en we hopen dat dit design in glas nog een keer terug komt bij een wat duurdere OnePlus telefoon. We vinden de diep donkerblauwe kleur namelijk enorm prachtig en stijlvol. In het donker ziet het er min of meer uit als zwart en in het licht als donkerblauw. De metalen randen zijn in dezelfde kleur afgewerkt als de achterkant en vormen een mooi geheel. Net als bij de 150 euro kostende OnePlus Nord N100 kan hier een microSD-kaart in. De echte Nord kan dat niet en dat vinden we toch wel jammer, het is namelijk een enorm makkelijke manier om extra opslag te creëren, al was het alleen al voor je foto’s. Verder zien we op de achterkant een cameraeiland met 4 camera’s en een vingerafdrukscanner. Deze is qua kleur ook mooi weggewerkt in het design, het camera-eiland steekt wel uit en dat is oppassen geblazen aangezien je geen hoesje bij de telefoon krijgt. Op de zijkanten zien we geen notification slider maar wel is er een 3,5mm jack en stereospeakers. Je kunt je old-school oortjes dus gewoon op deze telefoon aansluiten, zonder dat je daar een verloopje voor nodig hebt.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6425-Medium.jpg


Het scherm van de OnePlus Nord N10 5G is een LCD paneel met een resolutie van 1080 x 2400 pixels wat resulteert in een PPI van meer dan 400. Het scherm heeft een refreshrate van 90 Hz en wordt beschermd door 2.5D Corning gorilla glass 3. De kleuren van het scherm zijn prima en de helderheid ook. Omdat het een LCD-paneel is, is het niet te vergelijken met de gewone Nord welke een OLED-paneel heeft. OLED-panelen zien er eenvoudigweg een stuk mooier uit, omdat zwart ook echt zwart is en het contrast daarmee dus ook veel hoger is. Echter hebben OLED-panelen ook een hogere kostprijs dan LCD en kijken we naar de prijs van deze telefoon, dan is het dus logisch dat er voor een LCD is gekozen. Het paneel is buiten met veel licht nog goed afleesbaar en reageert snel op aanraking. Linksboven zit de selfie-camera en is redelijk aan de maat, maar we zijn blij dat hij niet in het midden zit.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6380-Medium.jpg

Het cameraeiland van de OnePlus Nord N10 5G bestaat uit 4 lenzen zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien. Daarnaast is er een flitser ingebouwd. De hoofdsensor is een Omnivision OV64B waarmee de camera technisch gezien in staat is om 8K video te filmen met 30 FPS. Helaas ondersteunt de processor dit niet, waardoor je er weinig aan hebt. Het geeft gelukkig wel aan wat de mogelijkheden zijn van deze sensor. Daarnaast heeft de sensor pixels van 0.7 micron (vergelijkbaar met een 16mp sensor met pixels van 1.4 micron) en ondersteunt de camera EIS. Van OIS is helaas geen sprake, maar waar wel sprake van is, is type-2 2×2 microlens phase detection autofocus om de autofocus accurater te maken in omstandigheden met weinig licht en dat hebben we gemerkt. Verder zit er een ultra wide angle lens in met een 8 Mp sensor, een macrolens met 2 Mp en een monochrome lens met 2 Mp.

Laten we eens kijken naar wat foto’s geschoten met de Nord N10 5G.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_130439-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_130448-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_141600-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210207_141614-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_193020-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_193141-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194013-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_194845-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195045-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195810-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_195920-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200051-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200230-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_200331-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_115525-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120041-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120326-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120942-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_104130-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_104144-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120218-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210209_120724-Medium.jpg


We hebben foto’s geschoten op de standaard modus met de verschillende sensoren. Met daglicht presteert de hoofdsensor eigenlijk best wel goed en met iets minder licht, zoals op de foto in het donker met de huisjes ook nog wel. Op het moment dat je foto’s met nog minder licht gaat nemen merk je pas dat het een mid-range telefoon is die je in handen hebt: de noise reduction gaat aan en de afbeeldingen zijn minder scherp. Over de macromodus zijn we niet echt te spreken, als je een macrosensor gebruikt met een resolutie van 2 Mp dan krijg je eenvoudigweg niet de afbeeldingen waar macrolensen zo bekend om zijn. Je mist wat scherpte, kijk bijvoorbeeld maar naar de afbeelding van de appeltaart. De ultra wide angle sensor levert daarentegen overdag wel erg nette plaatjes af.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6391-edited-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6384-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6512-Medium.jpg

De accuduur van de Nord N10 5G is erg goed en dat komt mede door zijn toch wat zuinige processor die maximaal 6 Watt verstookt. We halen net anderhalve dag bij “normaal” gebruik. Desondanks vlieg je vrij snel door de menu’s heen en merk je niet iets van enige vertraging bij het opstarten van apps. De processor is dus een volwaardig exemplaar waar je eigenlijk geen klachten over kunt hebben. Ook vanwege de toch vrij grote hoeveelheid RAM zal je geen vertragingen merken tussen het wisselen van apps. De software ervaring is dus geweldig en kent geen limieten. Mogelijk dat je bij het spelen van grafisch intensieve spellen de instellingen iets lager dan max moet zetten, vooral omdat de ingebakken GPU 2 units heeft in plaats van 3 in de OnePlus Nord maar dan nog is het een krachtig apparaat. Fijn is ook dat je het geheugen zelf kunt uitbreiden door meer RAM te downloaden, dat is een geintje natuurlijk maar je kunt wel een SD-kaart toevoegen om je foto’s op te zetten bijvoorbeeld. De telefoon laadt op met 30 Watt via de Warp Charge 30T adapter en zit daarom binnen 30 minuten met 66% al voor bijna twee derde vol.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_6356-Medium.jpg

Je vraag je dan af wat ons algemene oordeel is van de Nord N10 5G. Laten we voorop stellen dat de telefoon eigenlijk nergens in uitblinkt behalve in één ding: prijs-prestatie. Als je een telefoon hebt waar je vooral mee whatsappt, af en toe een spelletje speelt en gewoon wilt dat hij snel werkt en betrouwbaar is, dan heb je niet meer nodig dan dit. De camera doet het overdag goed en ‘s avonds schiet het apparaatje ook nog wel een redelijk fotootje. De telefoon laadt pijlsnel op en de accuduur is erg goed. Het apparaat is betrouwbaar en er komen regelmatig updates voor beschikbaar. Bovendien kan je er een SD-kaart in stoppen en je oude oortjes met de 3,5 mm jack. Mocht je dat dus al hebben liggen en weer willen gebruiken, maar ook een betrouwbare telefoon willen die nog jaren mee kan? Dan is dit naar onze mening een goede keuze. Heb je echter nog 100 euro liggen, dan kan kom je gelijk uit bij de grootste concurrent van deze telefoon: de OnePlus Nord. Deze heeft namelijk een OLED scherm wat mooier is, een betere camera, een sterkere grafische kaart en de notification slider, maar helaas dan geen 3,5mm jack en SD-kaart sleuf.

Conclusie

De OnePlus Nord N100 is een telefoon met een zeer lage prijs van 150 euro. Daar krijg je eigenlijk wel een volwassen telefoon voor terug. Je hoeft eigenlijk nergens genoegen te nemen met slechte kwaliteiten, het scherm is goed en werkt snel, de accuduur is super, de telefoon is snel genoeg en de camera is prima (zeker overdag!). Dat met het voordeel van een 90 Hz scherm waardoor de beelden op je telefoon vloeiend zijn en natuurlijk de OnePlus OxygenOS software. Wij denken oprecht dat dit de beste telefoon is onder de 150 euro die momenteel op de markt is. Daarmee heeft de OnePlus Nord N100 zeker bestaansrecht.

De Nord N10 5G is een telefoon voor mensen die een telefoon willen die lang mee kan gaan maar er niet té veel geld aan willen uitgeven en graag gebruik willen maken van een micro SD-kaart of hun oude “oortjes”. Door de 5G compatibiliteit blijft de telefoon lang bruikbaar en ook is de processor en de hoeveelheid RAM meer dan voldoende. Mocht je uiteindelijk dan toch te kort hebben aan opslag, dan schuif je er een micro SD-kaart in en bovendien hoef je geen nieuwe oortjes te kopen want de 3.5mm jack zit er gewoon op. Zou de batterij na 3 jaar minder worden, dan valt dat probleem ook nog wel te overzien, aangezien de telefoon binnen 30 minuten voor 67 procent vol zit. Heb je echter nog 100 euro liggen, dan zet je met de “gewone” OnePlus Nord toch wel weer een flinke stap vooruit maar in de basis is de N10 5G gewoon een prima telefoon.

Officieel is er tot en met zondagmiddag 21 Februari 2021 is er een actie waarbij je ook nog eens een gratis hoesje en OnePlus Bullets Wireless Z krijgt. Dit zijn draadloze in-ears die een waarde hebben van zo’n 50 euro. We hebben deze gereviewd en waren erg tevreden met de audiokwaliteit. Ook laden ze nog eens super snel op, we gebruiken ze zo goed als dagelijks. De actie lijkt nog steeds te lopen, want ik kan er nog gratis oortjes en hoesje bij aanvinken.

Origineel is hier te vinden: https://astronautech.com/alliances/budget-oneplus-gaat-het-nog-samen/

Opladen: 65W vs 30W slecht?

Door Frozen op maandag 30 november 2020 18:30 - Reacties (11)
Categorie: Hardware, Views: 7.333

Er is een groot verschil tussen het moment voor de coronatijd en nu, dan hebben we het niet over verschillen in leven, werken, economie, zorg, maar over het opladen van smartphones. Sinds enkele maanden is het namelijk bij mainstream telefoons mogelijk om te kunnen opladen met 65W. Voorheen deden we dat allemaal met zo'n 30W en dat was geweldig en revolutionair. We konden de telefoon binnen 20 minuten van 0 tot 50% krijgen voor een 4500 mAh accu en dat was toch wel geweldig. Vandaag de dag kan je de telefoon binnen 20 minuten opladen naar 72% met een 4500 mAh accu, dat is zo'n 20 procent meer. Nu blackfriday en cybermonday bijna over zijn leek het me interessant om hierover een blog te schrijven, want is laden met 65W nou echt essentieel ten opzichte van laden met 30W of kan je beter kiezen voor andere specificaties als alles gelijk zou zijn?

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/11/IMG_6039-Medium.jpg

Voor deze vergelijking heb ik gebruikgemaakt van de productreview: OnePlus 8T (8GB ram) Groen review door Frozen. Deze telefoon weet op te laden met 65W en vergelijk ik met de productreview: OnePlus 8 Pro (12GB ram) 256GB Blauw review door Frozen, een telefoon die weet op te laden met 30W met Warp Charge 30T. OnePlus adverteert met Warp Charge 30T, dat dit is een intelligentere manier is van het laden van accu's. Dit is omdat doordat het grootste gedeelte van de warmte wordt geproduceerd in de lader, in plaats van in de accu, de lader langer 30W aan vermogen kan leveren voordat hij omlaag geschroefd moet worden vanwege de temperatuur.

In de onderstaande grafiek zien we dat na 20 minuten, de OnePlus 8T (65W) is opgeladen met 72 procent, terwijl de OnePlus 8 Pro (30T [30W]) is opgeladen met 47 procent. Puur gebaseerd op het geleverde vermogen zien we dat de OnePlus 8T eigenlijk meer dan tweemaal zo snel zou moeten opladen als de OnePlus 8 Pro. Dat gebeurt echter niet: het is maar anderhalf keer zo snel. Naarmate de tijd vordert wordt het verschil steeds kleiner. Zo zien we na 35 minuten, waarbij de OnePlus 8T volledig vol zit, de OnePlus 8 Pro haken op 72 procent.
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/11/jqbT1-charging-speeds-4500-mah-battery-min-.png

Vooral wanneer je telefoon bijna leeg is en je kort wilt laden is het laden met 65W dus interessant. Echter, na een kwartier is er zoveel warmte gegenereerd in de accu dat het procentuele verschil met 30W laden steeds kleiner wordt. Op het moment dat we telefoons met 120W kunnen opladen zullen we nog steeds niet optimaal kunnen profiteren, omdat de warmte in de accu een steeds belangrijkere rol blijkt te spelen. Willen we dus in de toekomst supersnel kunnen laden, dan moeten we op zoek gaan naar accu's die zeer efficient opgeladen kunnen worden (ofwel weinig warmte genereren tijdens het opladen). Echter gaan efficientie en snelheid in accu's niet hand in hand en zou ik ervoor pleiten om een optie te maken in de software, waarbij je zelf kunt kiezen hoe snel de accu oplaadt.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/11/flir_20201110T014606.jpg

Doe je bijvoorbeeld de telefoon overdag aan de lader, dan zal deze altijd in rap tempo opladen. Doe je de telefoon 's nachts aan de lader dan zal deze altijd langzaam opladen om zo energiezuiniger te zijn en beter voor de levensduur van de accu. Ik weet dat er ondertussen door OnePlus en andere bedrijven wordt geëxperimenteerd met dit slimme opladen, waarbij je 's nachts op hoge snelheid tot een procent of 80 laadt, dan de telefoon hierop laat staan totdat je wakker wordt en dan (met een verlies van 5% meegenomen) de overige 25% oplaadt. Dit beperkt dan wel de laadcycli om de levensduur van de Li-ion batterij te vergroten, maar een echt verschil in temperatuur en efficientie zal je niet merken.

Het zou dus geweldig zijn als we meer controle zouden krijgen over de snelheid waarmee we telefoons kunnen opladen en ik gok ook dat we dit in de toekomst krijgen, naarmate accu's belachelijk snel zullen opladen. Hoe snel laadt jouw telefoon op en zou je een dergelijke functie ook waarderen?

Opladen: Draadloos VS kabel (Warp Charge 30 Wireless vs 30T)

Door Frozen op woensdag 16 september 2020 20:30 - Reacties (8)
Categorie: Hardware, Views: 3.146

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5636-Medium.jpg

Voordelen & nadelen van draadloos opladen

Sinds enige jaren kunnen we verschillende apparaten draadloos opladen, meestal wordt daarvoor de QI standaard gebruikt maar er komen steeds meer andere standaarden de hoek om kijken. Draadloos laden van een telefoon heeft een aantal voordelen en nadelen, waarvan wat voordelen de volgende zijn:
 • Als de telefoon nat is, kan je hem alsnog opladen
 • Als je gebeld wordt kan je de telefoon gewoon opnemen zonder dat er een draad aan zit
 • Je kunt zonder kabel andere telefoons opladen met jouw eigen telefoon (dit kan bij OnePlus 8 Pro met 3W en heet “Reverse Charge”)
 • Je hebt geen speciale kabel nodig
 • De kabel en de oplaadpoort slijten niet
 • Je kunt de lader makkelijk wegwerken
 • De lader fungeert vaak ook als een telefoon stand
De belangrijkste functies vinden wij toch wel de bovenste 3. Wanneer we een telefoon zien die waterdicht is, vinden we het eigenlijk min of meer verplicht dat de telefoon draadloos laden ondersteunt. Wanneer je de telefoon namelijk in vochtige omstandigheden gebruikt wilt de telefoon soms niet opladen omdat de oplaadpoort of de stekker te vochtig zijn. Je zou maar net naar een verjaardag moeten en je apparaatje nodig hebben voor de navigatie. De meeste oplaadkabels van smartphones zijn niet zo lang, denk aan 1.20 meter, zo ook bij de OnePlus 8 Pro. Deze relatief korte kabel zorgt voor een hogere efficientie bij het laden maar beperkt wel de gebruiksradius van het apparaat. Als je gebeld wordt is het bellen met een lader aan de telefoon vrij irritant, ook is het eruit trekken van de kabel naar. Het is fijn als je, wanneer je gebeld wordt, de telefoon snel kan oppakken zonder een kabel uit je apparaat te trekken. Verder hebben sommige telefoons, maar in ieder geval de OnePlus 8 Pro, een functie om een andere telefoon draadloos op te laden. We hadden een tijdje geleden een afspraakje op het strand en de ander had een bijna lege telefoon. Die telefoon werd toevallig ook gebruikt voor het afspelen van muziek en navigatie naar huis, dus op dat moment kwam de Reverse Charge in de OnePlus 8 Pro erg van pas. Het opladen ging overigens wel vrij langzaam, maar we hadden toch de tijd en de 15% extra na 30 minuten laden was net genoeg voor het gezelschap om naar huis te fietsen.

Een nadeel van draadloos opladen is dat het minder efficient is dan opladen met de kabel. Hierdoor wordt wat meer warmte gegenereerd waardoor de batterij theoretisch gezien sneller achteruit gaat, dit is echter maar minimaal en niet te merken in het leven van een smartphone batterij. Om de laadsnelheid toch zo hoog mogelijk te houden en de telefoon te koelen wordt de telefoon soms gekoeld met behulp van een fan.
OnePlus Warp Charge 30 Wireless
Om te kijken hoe het draadloos laden nou presteert hebben we de OnePlus Warp Charge 30 Wireless erbij gepakt. Deze lader kan de telefoon opladen met 30 Watt en kan andere telefoons via de Qi standaard opladen met 10W. De lader heeft als maximale output 30 W volgens de specificaties van de lader.

De lader is een soort van standaard waar je de telefoon comfortabel op kunt zetten. De standaard staat stevig en ziet er neutraal uit doordat er gebruik is gemaakt van wit en mat metaalkleurig plastic. Op het gedeelte waar de telefoon op rest, zit een rubberen strip welke ervoor zorgt dat de telefoon niet wegglijdt van de lader. Het is zelfs zo dat je gewoon op de telefoon kunt swipen zonder dat de telefoon of de lader beginnen te glijden. Aan de onderkant van de lader zitten namelijk ook twee langwerpige rubberen voetjes. Op het moment dat de lader wordt gebruikt is er een klein blauw lampje te zien, dit lampje is niet fel en zal je ’s nachts dus ook zeker niet wakker houden.

Interessant is het om te zien hoe OnePlus een ventilatortje in de lader heeft gebouwd. De lucht wordt aan de achterkant door het rooster heen opgezogen en vervolgens richting de bovenkant van de telefoon uitgeblazen door een gat in de verdikking in het midden van de lader. De warmtecamera zal later ook laten zien dat de telefoon het warmste wordt aan de bovenkant, waardoor deze keuze in het design van de lader dus niet vreemd is.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5611-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5616-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5618-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5623-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5625-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5626-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5630-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5641-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5636-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_5638-Medium.jpg

Laadsnelheden vergeleken

Als we de laadsnelheden vergelijken van Warp Charge 30T met Warp Charge 30 Wireless dan zien we dat het verschil in laadsnelheid het grootste is na 30 minuten laden, namelijk een verschil in 15%. Dat betekent dat je na een half uur draadloos laden 50% van de maximale capaciteit hebt, terwijl dit met de kabel 65% is. Mocht je dus snel weg moeten, dan is het verstandiger om je telefoon even kort aan de kabel te hangen. Echter doet de draadloze lader weinig onder voor de bedrade variant. We zijn onder de indruk dat je met draadloos laden na 30 minuten al een halfvolle telefoon kunt hebben, dat is echt een prestatie. Voor dagelijks gebruik vinden we de draadloze lader dus veel fijner, we hoeven nooit meer een kabeltje in de telefoon te stoppen. We zetten hem neer en laten hem eigenlijk de gehele dag staan op zijn standaard. Hierdoor kunnen we makkelijk alle binnenkomende berichten en de agenda bijhouden, erg handig!
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/jqbT1-oneplus-8-pro-charging-speeds-min-.png

Warmteproductie

Een van de nadelen die we noemden in het begin van dit artikel, was toch wel de verhoogde warmteproductie ten opzichte van opladen via de kabel. Om de telefoon te koelen heeft OnePlus 2 manieren bedacht, de eerste manier is door lucht over de telefoon te blazen. De tweede manier is om de telefoon iets minder snel te laten laden. Het is heel erg grappig om de lader dicht bij je oor te houden en heel zacht een fannetje te horen draaien.


Hoe dan ook zorgt dit wel voor een effectief beleid, zoals blijkt uit de foto’s gemaakt met onze Cat S62 Pro. De temperatuur komt niet boven de 38 graden en daarmee is de telefoon dus niet oncomfortabel om aan te raken.

https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/09/flir_20200913T234627.jpg

OnePlus 8 Pro: Na 3 maanden

Door Frozen op zaterdag 29 augustus 2020 19:26 - Reacties (5)
Categorie: Hardware, Views: 4.412

Momenteel heb ik de OnePlus 8 Pro 3 maanden en hoe ervaar ik de telefoon? Ik ben natuurlijk al OnePlus fan van het eerste moment en heb hiervoor de Mi 9T Pro gehad, een telefoon met veel bugs. Dus ik was 3 maanden geleden super blij met de OnePlus 8 Pro, want het niet kunnen aantikken van de zoekbalk was toch enorm irritant.

Wat mij misschien wel het meeste heeft verbaasd in positieve zin is de camera. De camera is dusdanig slim dat er automatisch details worden aangepast op basis van de omgeving. Bekijk bijvoorbeeld maar eens de onderste drie foto's. In de bovenste twee foto's zie je dezelfde scene, waarbij één van de twee een wide angle picture is. Je ziet duidelijk dat het dynamische bereik enorm groot is, zo is de zon zichtbaar maar de details in de wolken ook. Ook de foto van mijn vriendin is bijzonder, vanwege de IP-rating heb ik de telefoon gewoon in het zwembad kunnen gebruiken. Vanwege o.a. de grotere sensor heeft de camera een betere scherpte-diepte waardoor, ondanks dat portrait-mode niet gebruikt is, de achtergrond toch wat minder scherp is.
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/08/IMG_20200822_200313-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/08/IMG_20200822_200307-Medium.jpg
https://cdn.astronautech.com/wp-content/uploads/2020/08/IMG_20200819_165849-Medium.jpg

Andere aspecten die in positieve zin verbazen zijn bijvoorbeeld het scherm. Ik ben momenteel op familiebezoek in Spanje en in het hartje van de zomer is het scherm goed afleesbaar in zonlicht. In deze modus wordt het scherm extra helder en het contrast wordt vergroot.

Positief is ook de software ervaring na de 3 maanden. Ondertussen ben ik meerdere software updates verder, waarbij een bug in Chrome of een bug met de front-facing camera gefixt zijn. De telefoon is nog steeds super snel en een verademing in het gebruik.

De accuduur vind ik goed, ik kom er een dag mee door als ik 120 Hz en QHD resolutie gebruik, dus als ik 60 Hz zou gebruiken en FHD dan zou de accuduur geweldig zijn. Hoe dan ook is het super dat de telefoon zo snel oplaadt, het zorgt ervoor dat je voordat je weggaat nog even snel kunt bijladen.

Ik heb ondertussen wel een zichtbare kras op mijn scherm gekregen, dat vind ik jammer. Zeker omdat ik de kras ook kan voelen als ik er met mijn nagel overheen ga. Ik vraag me dan echter af of ik dat de telefoon kan aanrekenen...

Wel heb ik nog een advies, het hoesje wat standaard met de telefoon wordt bijgeleverd is prima, maar niets meer dan dat. Ik heb een Spigen hoesje gekocht met transparante achtergrond en ik ben er ongelooflijk blij mee, nu kan ik aan iedereen laten zien hoe mooi de telefoon is zonder die blauwe kleur te verliezen.

Al met al ben ik na 3 maanden super blij met de telefoon, en ja hij kost wat meer dan de Mi 9T Pro, maar ik zou echt niet meer terug willen. De ervaring is zo smooth en de foto's zijn zo mooi, dat ik blij ben dat ik ben getrakteerd op het apparaat. :)