Een vriendin van mij doet mee aan een project (http://www.wijhelpendaar.org/projecten/nis/) waarin ze geestelijk en lichamelijk gehandicapten 2 weken lang helpt in Nis, Servië. Ik heb erg veel respect voor het feit dat ze naar een vreemd land reist om hulpbehoevenden te helpen. Deze serie bestaat uit een aantal blogjes:
Het hoofdblogje, waarin ik vertel over de crowdfundingsactie die ik heb opgezet voor de kinderen.
De achtergrond, waarin ik vertel waarom ik deze actie ben gestart.
De uitreiking van de "cheque" met het geld bij de stichting.
De resultaten van het project en onze actie.

Uitreiking van de cheque

Door Frozen op maandag 3 augustus 2015 07:00 - Reacties (6)
Categorie: Wij helpen daar, Views: 3.954

Dit blogje is een onderdeel van een reeks blogs waarin een goede vriendin van mij mee doet aan een project waarin ze geestelijk en lichamelijk gehandicapten 2 weken lang helpt in Nis, Servië. Deze serie bestaat uit een aantal blogjes:
Tweakers Helpen Daar (Servië)
Achtergrond: Tweakers Helpen Daar
We zijn er bijna!
We zijn gesloten
Uitreiking van de cheque
Resultaten Tweakers Helpen DaarWeten jullie het nog? Met jullie hulp hebben we €370,- kunnen ophalen voor de bewoners van Huis Dusko Radovic. Ik zou dit dan afleveren bij de stichting en dan op de "gebruikelijke" manier met deze mensen op de foto gaan terwijl ik de cheque overhandig. Je kent het wel, zo'n foto waarbij twee mensen heel vrolijk kijken terwijl ze samen de cheque vasthouden en elkaars handen schudden.

Op 25 juni sloten de "lijnen" en heb ik die goede vriendin van mij verteld over de actie. Ze vond het heel erg lief dat we dat wij tweakers dat voor het project Nis hebben gedaan. Ze wist echter toen nog niet hoeveel we hadden opgehaald. Een paar dagen later had ze een vergadering, waarbij alle deelnemers van het project samen kwamen om te vergaderen. Echter was toen de cheque nog niet klaar, waardoor ik ze dus niet de cheque kon aanbieden. De volgende vergadering zou op 15 juli zijn. Guess what? Wie was er toen op vakantie in Spanje? :Y) In ieder geval had ik dus met haar afgesproken dat ik dan met haar op de foto zou gaan met de cheque, dat ze de cheque meenam naar de vergadering op 15 juli en dat ik dan wat via Skype vanuit spanje zou vertellen over onze crowdfundingsactie.

De cheque had ik laten afdrukken bij de Hema op 20x30 mm fotopapier voor ~4 euro en ik had er een lijstje bij gekocht voor 5 euro, zodat het geheel opgehangen kon worden. Het geld heb ik tussen de cheque en de achterkant van het lijstje gedaan. Dit had ik netjes versprijd als een waaier en bestond uit 7 briefjes van 50 en 1 briefje van 20 (ik heb het expres zo gepint). De cheque heb ik vervolgens ingepakt in cadeaupapier zodat het nog een beetje een verrassing kon zijn. :) Ik ben dus naar haar huis toegegaan (we hadden afgesproken) en ik heb het gegeven, waarna we samen op de foto zijn gegaan:
http://static.tweakers.net/ext/f/BZq8IvvtxMPmt9DpDv0Iay6y/full.jpg
http://static.tweakers.net/ext/f/gpGbPISlMOsDeeqAd5QC3TDk/full.jpg
http://static.tweakers.net/ext/f/DFI62MJfKFDDTok9RIbQQDnZ/full.jpg
Ja... Dat is een OnePlus One in mijn broekzak. :+

Echter was ze vergeten de cheque mee te nemen naar de vergadering, gelukkig had ik mijn tablet met de afbeelding van de cheque erop (goed voorbereid :Y) ). Zo kon ik ze dus wel de cheque en het bedrag laten zien via Skype. De groepsfoto met de cheque laat dus nog even op zich wachten, maar ze zei dat ze die in Servië ging maken (later meer).

Tijdens die vergadering stond er dus een laptop op tafel bij hen, waarmee ik verbinding maakte vanuit Spanje. Zij zaten allemaal rond de tafel waarna ik mijn verhaal vertelde:
Ik ben Wesley, ofwel frozen op tweakers.net. Daar ben ik vrijwilliger net als vele anderen en helpen we dagelijks mensen met problemen met smartphones, computers etc. Nadat ik hoorde dat ze mensen met een beperking zou helpen in het buitenland met een hele leuke groep, wilde ik ook mijn steentje bijdragen. Ik heb dus een aantal blogs geschreven voor de crowdfunding van een leuk bedrag voor de mensen met een beperking in Nis. Veel vriendelijke medetweakers hebben gedoneerd en erg lieve reacties achtergelaten op de blogs. Want wij hebben erg veel respect voor jullie, dat jullie bereid zijn de mensen die het wat moeilijker hebben, in een land hier ver vandaan, te helpen.

*leest een deel van een reactie voor*

Samen met mijn vriendelijke medetweakers hebben we dus een bedrag opgehaald wat alle verwachtingen te boven gaat. Ik had jullie graag de cheque persoonlijk willen overhandigen, maar dat kon dus helaas niet aangezien ik nu in Spanje zit.

*Laat de cheque zien (en verteld dat door alle donaties van alle vriendelijke tweakers we 370 euro hebben opgehaald en dat de naam van "Vickiieee" helaas niet zichtbaar is door het lijstje :(*
*Zij waren heel erg blij met de cheque, applaudiseerden en zeiden dat ze het heel erg lief van ons vonden dat wij dit met zijn alle hebben gedaan.*
*Ze zeggen even tegen elkaar van hoe gaaf ze het wel niet vonden, in de tussentijd was er één meisje die naar de laptop toe liep en zij dat ze het echt super lief vond en iedereen wilde bedanken.*

Wij hopen dat jullie met dit bedrag de nodige spullen voor de bewoners kunnen kopen. Verder zouden wij het leuk vinden om van jullie een update te krijgen met wat jullie na afloop voor de bewoners hebben kunnen betekenen. Zo kunnen mijn medetweakers ook genieten van het goede werk wat jullie daar verrichten. Ik wil jullie heel erg veel succes wensen, maar vooral ook heel erg veel plezier. Doei!

*Zij zeggen doei, bedanken en zwaaien*
*Ik end de call*
Omdat ik het een beetje spannend vond was ik vergeten te vragen of ze nog vragen hadden en ze een link te geven. Gelukkig kon die vriendin van me dat via whatsapp nog aan ze doorgeven. :)

In totaal hebben ze 2401,62 Euro opgehaald voor de bewoners. Zaterdag 25 juli zijn ze vertrokken naar Nis met het opgehaalde bedrag en in Nederland gekochte spulletjes. In de volgende update krijgen jullie de groepsfoto met de cheque te zien en te zien en te lezen wat de vrijwilligers hebben gedaan in Servië. Voor nu kan je het beste hun Facebook-pagina in de gaten houden: https://www.facebook.com/ProjectNis

We zijn gesloten

Door Frozen op donderdag 25 juni 2015 06:00 - Reacties (7)
Categorie: Wij helpen daar, Views: 11.068

Dit blogje is een onderdeel van een reeks blogs waarin een vriendin van mij mee doet aan een project waarin ze geestelijk en lichamelijk gehandicapten 2 weken lang helpt in Nis, Servië. Deze serie bestaat uit een aantal blogjes:
Tweakers Helpen Daar (Servië)
Achtergrond: Tweakers Helpen Daar
We zijn er bijna!
We zijn gesloten
Uitreiking van de cheque
Resultaten Tweakers Helpen DaarDe afgelopen tijd was ik, samen met veel andere tweakers, bezig met het inzamelen van geld voor kinderen met een beperking in Servië. Een vriendin van mij gaat in de zomervakantie twee weken lang vrijwilligers werk doen in een tehuis, waardoor ik zeker wist dat het geld goed terecht zou komen. De inzamelingsactie moet je ongetwijfeld opgevallen zijn, want de mate waarin ik en andere tweakers dat hebben gespammed is eigenlijk onaanvaardbaar. De inzamelingsactie is nu gesloten. :9

Het resultaat is zeer positief en beter dan ik ooit had durven dromen. Waar ik in het begin niet helemaal zeker was of jullie wel interesse zouden hebben in iets wat toch redelijk ver van jullie bed was, waren de reacties toch lovend. Ze kwamen binnen via DM, Skype, tweakblog en zelfs de forums. Ze waren soms lang, soms kort, maar altijd waren ze vriendelijk en vol met positiviteit. Ik denk dat veel mensen nog wat kunnen leren van jullie, de openhartigheid, warmte en liefde kwamen in overvloed en brachten elke keer een lach op mijn gezicht. Nu gaat het natuurlijk niet om mij, maar om de bewoners van Dusko Radovic in Servië. Deze mensen kunnen waarschijnlijk niet lezen wat jullie hier hebben geschreven voor hen, mij en de stichting. Echter kunnen deze mensen wel de warmte van de vrijwilligers voelen en plezier beleven aan muziek, een "wasbeurt", bellenblaas, waterpistolen, springtouwen, kleurpotloden, klei, spelcomputers of nieuwe poppen en knuffels.

Maar wat hebben wij dan met elkaar voor deze mensen opgehaald? Dat is natuurlijk dé grote vraag:
http://i.imgur.com/CHhzhrr.pngg
http://i.imgur.com/X0Xto5Fl.png
De cheque. Ik heb alle namen zorgvuldig nagekeken met mijn Excel sheet. Denk je toch dat je naam er niet op staat of verkeerd gespeld? DM!

Ik wil iedereen die heeft gedoneerd en/of een leuk berichtje heeft geplaatst, hartelijk bedanken. _/-\o_ Het is een ongelooflijk leerzame en leuke ervaring geweest dit met jullie op te zetten, voor mensen die het wat minder hebben.
Ik wil met name Foritain en zijn vrouw bedanken. Zij hebben mij van begin af aan voorzien van informatie en ideetjes met betrekking tot de actie en het land Servie. Bovendien heeft Foritain mij vaak in zijn fantastische Computex blogreeks, op zijn blog gefeatured, ofwel geholpen met het verspreiden van awareness. http://www.biotraksuite.com/wp-content/themes/symplex/images/icons/small-twitter.png

Momenteel resten mij dus nog vier dingen, de cheque printen, de cheque incl. het geld brengen, een blogje schrijven van de overhandiging en een blogje van het resultaat in Servië.In navolging van zijn collega, wil onze enige echte Paul Hulsebosch, die altijd vrolijke gamesredacteur, E3 2015 goodies veilen voor het goede doel! Hij is net terug van de E3 en heeft dus "verse" goodies! V&A aangeboden: Mijn verzameling E3 2015 goodies

We zijn er bijna!

Door Frozen op dinsdag 23 juni 2015 07:00 - Reacties (12)
Categorie: Wij helpen daar, Views: 6.942

Dit blogje is een onderdeel van een reeks blogs waarin een vriendin van mij mee doet aan een project waarin ze geestelijk en lichamelijk gehandicapten 2 weken lang helpt in Nis, Servië. Deze serie bestaat uit een aantal blogjes:
Tweakers Helpen Daar (Servië)
Achtergrond: Tweakers Helpen Daar
We zijn er bijna!
We zijn gesloten
Uitreiking van de cheque
Resultaten Tweakers Helpen DaarZoals jullie ongetwijfeld hebben kunnen lezen, ben ik bezig met een crowdfundingsactie voor kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking in Servië. Dit omdat een vriendin van mij daar twee weken vrijwilligerswerk gaat doen in tehuis Dusko Radovic en de kinderen het geld hard nodig hebben.

Momenteel zijn we bijna twee weken bezig en hebben we bijna 200 euro opgehaald. Dat is géén grapje, we staan op €199,31. Hartelijk dank aan alle tweakers die gedoneerd hebben! _/-\o_ Omdat de actie op 25 juni 00:00 (dat is al over twéé dagen) ten einde loopt wilde ik mijn blogje graag nog even in de spotlight zetten. Goed doel, geld blijft niet aan de strijkstok hangen, wordt door mij persoonlijk overhandigd aan de stichting met "cheque". Op deze cheque staan namen van de donerende tweakers die dat graag wilden. :)

Dus, met nog 2 dagen te gaan: We zijn er bijna, maar nog niet helemaal! De officiële blog van Frozen: Tweakers Helpen Daar (Servië)

Status:
We hebben ons doel van 250 euro dik gehaald! GEWELDIG! _/-\o_ De inzamelingsactie is over.
http://i.imgur.com/CHhzhrr.pngg
Laatste update donderdag 25 juni 2015 01:0023/6/15 01:00 Edit: Ondertussen zijn we al over de 200! Geweldig!
23/6/15 14:00 Edit2: We al meer dan 250, sterker nog. We hebben meer dan 300 euro!

http://i.imgur.com/7CLO5.jpg

Tweakers Helpen Daar (Servië)

Door Frozen op zaterdag 20 juni 2015 20:40 - Reacties (27)
Categorie: Wij helpen daar, Views: 15.794

Dit blogje is een onderdeel van een reeks blogs waarin een vriendin van mij mee doet aan een project waarin ze geestelijk en lichamelijk gehandicapten 2 weken lang helpt in Nis, Servië. Deze serie bestaat uit een aantal blogjes:
Tweakers Helpen Daar (Servië)
Achtergrond: Tweakers Helpen Daar
We zijn er bijna!
We zijn gesloten
Uitreiking van de cheque
Resultaten Tweakers Helpen DaarStatus:
We hebben ons doel van 250 euro dik gehaald! GEWELDIG! _/-\o_ De inzamelingsactie is over.
http://i.imgur.com/CHhzhrr.pngg
Laatste update donderdag 25 juni 2015 01:00https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/18584_664139847063285_1366456591892483343_n.jpg?oh=7a1310d29217826d59c4e81b20bca18c&oe=55FB2790

Deze keer draait mijn blog niet om jou, mij, hardware of politiek. Deze keer heb ik vraag voor jullie. Een vraag die de kinderen waar het om gaat, waarschijnlijk nooit zullen of kunnen stellen. Het gaat namelijk om kinderen die een geestelijke of lichamelijke beperking hebben in Servië. Vergeleken met Nederland hebben mensen met een beperking het een stuk minder. Velen worden verstoten door hun familie en aan hun lot overgelaten.

Een erg goede vriendin van mij offert 2 weken van haar zomervakantie op om met de studentenstichting "Wij Helpen Daar" als vrijwilligers af te reizen naar het voormalig Joegoslavië om kinderen en volwassenen de hulp te geven die ze verdienen. Deze hulpbehoevende mensen zitten namelijk in een tehuis in Nis. http://static.tweakers.net/ext/f/Gl4Pfbmq8DxT5ErO5eCm5lVS/full.png

Wij Helpen Daar project Nis

De stichting "Wij Helpen Daar" is een stichting opgericht en onderhouden door studenten die vrijwilligerswerk willen doen in het buitenland. Ze verzorgen al een aantal jaren verschillende projecten waaronder het project in Nis (Servië).

In dit project worden de hulpbehoevende bewoners door een groep vrijwillige studenten uit Nederland geholpen met hun zorg en dagbesteding in tehuis Dom Dusko Radovic. In dit tehuis wonen 3 soorten hulpbehoevenden: Geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen en volwassenen en uit huis geplaatste jongeren.

http://static.tweakers.net/ext/f/8TxKpgh3iuhqxFG24y6XGj8w/full.png
Interactie tussen een studente en een bewoner

Voor deze mensen wordt zorg op verschillende manieren geboden. Zwaar-gehandicapten kunnen worden geprikkeld door de zintuigen, denk dan aan het wassen van de mensen, masseren met creme, bellen(blaas) en muziek. De relatief licht-gehandicapten vinden het fijn om in groepsverband bepaalde activiteiten te doen: spelen met de bal, tekenen of knutselen. De uit huis geplaatste jongeren houden zich bezig met watergevechtjes, trampoline springen, cakejes versieren en sporten.

De lach van mensen die in zo'n situatie, toch op aarde mogen zijn, is onbeschrijfbaar.

http://static.tweakers.net/ext/f/Z5f9T4QXrMHsNAjBeR1ws5XF/full.png
De lach van een vrolijke bewoner

Waar is Nis?

Nis is een plaats in het huidige Servië en telde zo'n 260-duizend inwoners in 2011. Nis is een vrij grote stad met een rijke geschiedenis. Het was namelijk onderdeel van de Romeinen, de Ottomanen en Joegoslavië. De stad ligt zo'n 1700 kilometer bij Amsterdam vandaan: dat is ongeveer van hier, tot aan Benidorm (Spanje). Toevallig genoeg is het in Nis vaak net zo warm als in Benidorm!

http://static.tweakers.net/ext/f/uFL6FAO9XEf09sA2eUi6Zbvk/full.png
Een kaartje van ons mooie Europa

http://static.tweakers.net/ext/f/IT2cHK4hwESvo7qnzPKyXy7b/full.png
De stad Nis, tussen de Servische bergen

De vrijwilligers

De vrijwilligers van project Nis van het jaar 2015 zijn allemaal studenten en bestaan uit 9 dames en een jongeman.
http://static.tweakers.net/ext/f/v16q2NZvwpI19MF5LTSgh1ra/full.jpg
De vrijwilligers van project Nis 2015

De vrijwilligers van groep Nis zijn stuk voor stuk druk bezig geweest om zich in te zetten voor de kinderen die het hard nodig hebben. Ze zijn begonnen met leuke actie om op koningsdag donuts en muffins te verkopen. Bovendien hebben ze toen ook old school polaroid foto's gemaakt en verkocht. Verder hebben ze lekkere zelfgebakken chocolate chip cookies voor moederdag verkocht en vonden ze het leuk om een high-tea te organiseren. Dit was een groot succes en de bezoekers hebben erg genoten van de hapjes (en het evenement :9 ). Alsof dat allemaal nog niet genoeg was hebben de vrijwilligers twee keer bij de IJ-hallen gestaan om kleding te verkopen en hebben ze meegedaan aan de night run in Leiden. Van het met al deze activieiten opgehaalde geld (€1500,-), kunnen verschillende spullen voor de bewoners worden gekocht, denk dan aan broodnodige spullen als beddengoed en rolstoelen, maar ook spullen voor het vermaak van de bewoners: voetballen, mp3-spelers en bijvoorbeeld een voetbaltafel. Zo kunnen de kinderen tot rust komen of zich juist lekker inspannen in het huis waar ze een groot deel van hun tijd verblijven.

Voor de bewoners

Het leven mag daar dan wel een stuk goedkoper zijn dan hier, er zijn veel te weinig arbeidskrachten voor de bewoners als de vrijwilligers uit Nederland er niet zijn. Om het tehuis draaiende te houden en de bewoners een veilig en fijn onderdak te bieden is er veel moeite nodig. Niet alleen fysiek maar ook financiëel. Van deze schenkingen kan het tehuis blijven bestaan en nog vele hulpbehoevenden bijstaan. Het volgende zou bijvoorbeeld aangeschaft kunnen worden: speeltoestellen zoals speciale schommels, nieuwe (en betere) matrassen, kleding, ballen, bellenblaas, kleurpotloden, papier, klei, verf, zeep, muziekspelers etc. Deze kinderen brengen namelijk een erg groot deel van hun dag door in en rond het tehuis. Bovendien zouden meer werknemers kunnen zorgen voor meer aandacht voor de kinderen waardoor ze een prettiger bestaan krijgen.

Het idee

Het leek mij dus een goed idee, om mijn colaatje/biertje/bitterballetje van vrijdagavond (waar ik hoogstens 5 minuten plezier van heb, misschien 30 als hij verkeerd valt :P) even aan de kant te schuiven en dit geld te doneren, aangezien de bewoners van het tehuis er veel langer plezier van kunnen hebben. De eerste 5 10 euro is dus al binnen, hoera! :) Mogelijk wil jij ook graag deze bewoners een steuntje in de rug geven, daarom leek het me leuk een crowdfundingsactie op te zetten. :)

Het idee is om alle tweakers usernames van de donateurs (die dat willen) op A4 fotopapier te printen en deze te inlijsten. Zeg maar een soort van cheque. Vervolgens wil ik, namens alle donateurs, persoonlijk de donaties te overhandigen aan de stichting voor de hulpbehoevenden van project Nis in combinatie met de tweakers usernames van de donateurs. Ik moet zeggen dat ik dat nu al spannend vind! Ik zal van mijn reisje ook een fotoverslag maken en dat in een blogje plaatsen. Ik hoop dat de vrijwilligers na afloop van hun tijd in Servië een klein blogje willen schrijven, zodat jullie ook weten hoe ze de mensen daar hebben geholpen. :)

http://static.tweakers.net/ext/f/9d2PCMm2CnrK2uRZZKzYBnjn/full.png
Een ideetje voor de "cheque".

Doneren kan tot 25 juni 2015 via:
Bankoverschrijving
Naam: Knip
IBAN (rek. nr.): Knip
Onder vermelding van: Donatie Nis [en je username in het geval dat je graag op de cheque wilt]

Paypal
weg
Onder vermelding van: Donatie Nis [en je username in het geval dat je graag op de cheque wilt]

Status:
We hebben ons doel van 250 euro dik gehaald! GEWELDIG! _/-\o_ De inzamelingsactie is over.
http://i.imgur.com/CHhzhrr.pngg
Laatste update donderdag 25 juni 2015 01:00


Meer informatie

Meer informatie over stichting Wij Helpen Daar: http://www.wijhelpendaar.org
Meer informatie over project Nis: http://www.wijhelpendaar.org/projecten/nis/
De Facebook pagina van Project Nis 2015: http://static.tweakers.net/ext/f/Gl4Pfbmq8DxT5ErO5eCm5lVS/full.png